Vuk Jeremić, lider NS, kaže u intervjuu za “Novu” da je referendum o odbacivanju evropskog sporazuma o Kosovu jedini izborni proces u kojem bi mogao da bude nanet poraz režimu Aleksandra Vučića. On navodi da odluka o neuvođenju sankcija Rusiji nije glavni razlog za zastoj Srbije na putu ka EU, a na pitanje da prokomentariše presudu ruskom opozicionaru od 25 godina zatvora odgovara da Rusija nije demokratija, te da postoji opasnost da se slično dogodi i u Srbiji.

NS već neko vreme prikuplja potpise za održavanje referenduma o odbacivanju francusko-nemačkog plana, odnosno evropskog sporazuma o Kosovu. Koliko ste potpisa do sada skupili?

Referendum je jedini legalan, demokratski i nenasilan način da se stane na put daljem sprovođenju “francusko-nemačkog” plana za nezavisnost KiM. Sve ove godine deo međunarodne zajednice koji podržava nezavisnost KiM je pokušavao pritisne ostatak sveta da to prihvati, ali pokazalo se da kosovsku državnost nije moguće zaokružiti bez saglasnosti Srbije. Po prvi put je saglasnost Srbije na državnost “Kosova” došla kroz Vučićevo usmeno prihvatanje “francusko-nemačkog” plana, prvo u Briselu, a posle i u Ohridu. Da bi se referendum o odbacivanju toga organizovao, potrebno je skupiti 100.000 potpisa građana i overiti ih. Tada je Skupština Srbije po zakonu i Ustavu dužna da raspiše referendum. Mi smo do sada skupili više od 20.000 potpisa i verujemo da ćemo u vremenu koje je pred nama doći do neophodnog broja.

Skoro sve stranke opozicije sa kojima ste bili u predizbornoj koaliciji je protiv vaše inicijative. Kako to komentarišete?

Najvažnije je da je narod prepoznao ovu inicijativu kao dobru i zato je veliki broj ljudi širom Srbije potpisuje, uprkos medijskoj blokadi. Podržavaju nas i ugledni profesori poput Mila Lompara, Ratka Ristića i Slobodana Samardžića, glumci poput Petra Božovića i Baneta Tomaševića, podržao nas je režiser Boris Malagurski, fudbaler Ognjen Koroman, građanski aktivisti kao što je Savo Manojlović, nekadašnji sudija Vrhovnog suda Zoran Ivošević, Ekološki ustanak Aleksandra Jovanovića Ćute i mnogi drugi. NS se za istu politiku zalagala pre izbora kao i danas. Tako da je bolje pitanje za naše bivše partnere zbog čega je kod njih došlo do promene stava u vezi nekih važnih pitanja. Po pitanju referenduma naša pozicija je vrlo jasna. Ako ste protiv nezavisnosti KiM, a vidite da je “francusko-nemački” plan već krenuo da se sprovodi, i ako želite da zaustavite dalje sprovođenje tog plana, postavlja se pitanje kako da to na nenasilan i legalan način uradite? Mi smo izašli sa idejom o raspisivanju referenduma. Nisam čuo da je bilo ko iz opozicije, čak ni iz vlasti, rekao da je “francusko-nemački” plan dobar, ali za sada je samo NS izašla sa konkretnom inicijativom kako da se spreči njegovo sprovođenje.

Vuk Jeremić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Pojedini smatraju da bila veća šteta da se taj plan odbaci u pogledu evropskih integracija, investicija… Koliko su vama važne evrointegracije?

Evropske integracije su važan proces za Srbiju, ali pretnje da će on biti zaustavljen ili poremećen mislim da ne stoje. Slične pretnje i upozorenja dolaze već više od godinu dana, od početka rata u Ukrajini, da će biti posledica po integracije i investicije ako se Srbija ne priključi sankcijama protiv Rusije, pa se to još uvek nije desilo, niti se čini da će se desiti u budućnosti.

Naš evropski put je potpuno zaustavljen, nemamo nijedno otvoreno poglavlje od kraja 2021. Tadašnja ministarka za EU Jadranka Joksimović je izjavila da nismo otvorili nova poglavlja zbog neuvođenja sankcija Rusiji, iako su tehnički bila spremna.

Mislim da je pogrešno stavljati težinu na to da je spoljna politika razlog zastoja u evrointegracijama, jer to poglavlje u našim pristupnim pregovorima nije ni otvoreno. Srbija je napravila značajan korak unazad kada je reč o našim unutrašnjim prilikama u prethodnih nekoliko godina. Uspostavljena je vrsta poretka koji je sve osim demokratskog. Postoje dakle daleko ozbiljniji razlozi zbog kojih Srbija ne napreduje na putu ka EU, a to je situacija u pravosuđu i medijima, gušenje demokratskih procesa, obesmišljavanje institucija…

Kako gledate na Rusiju u kojoj je opozicioni aktivista Vladimir Kara-Murza osuđen na 25 godina zatvora?

Rusija nije demokratija. Mnoge zemlje u svetu nisu demokratije i takve stvari se tamo, na moju žalost, dešavaju. Ja se bojim da ukoliko ne stanemo na put sprovođenju
francusko- nemačkog” plana i ako Vučić postane jedini garant njegovog opstanka, treba očekivati da ćemo potonuti u potpunu diktaturu. Onda će i u Srbiji, kao što je danas u Rusiji slučaj, biti još više novinara i opozicionih lidera u zatvoru, čemu nema mesta u jednoj savremenoj evropskoj zemlji. Na žalost, uz daleko veću podršku Zapada Vučiću nego što je on uživa danas.

Da li se spremate za izbore? Jeste li krenuli u kampanju?

Ne. Mi smo sada u potpunosti posvećeni skupljanju potpisa za referendum, jer želimo da sprečimo nacionalnu katastrofu. Referendum ne samo da može da zaustavi srljanje u tu katastrofu, već je jedini izborni proces koji bi u ovom trenutku mogao da ima efekat nanošenja poraza aktuelnom režimu. Brojevi su tu jasni – skoro 80 odsto građana je protiv “francusko-nemačkog” plana.

Vuk Jeremić Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Možete li da zamislite da cela opozicija sedne za sto i da se dogovori o zajedničkoj strategiji o nastupu na izborima?

Mi smo otvoreni za saradnju sa svim opozicionim strankama. I do sada smo bezrezervno podržavali svaku inicijativu koja je bila usmerena protiv ovog režima.

U slučaju da se pojavi ta inicijativa, a najavljeno je iz pojedinih stranaka da hoće, da li biste se u takvim okolnostima ponovo dogovarali sa Draganom Đilasom?

Teško je razmatrati saradnju sa onima koji su napravili tako dramatičan otklon od politike za koju su se zalagali pre prethodnih izbora. Mi smo imali jednu politiku, izašli sa njom pred građane, a posle toga se kod naših partnera očigledno nešto dogodilo i sada se zalažu za nešto sasvim drugo. Iskreno, to je prilično opterećujuća okolnost za saradnju i dogovaranje. Razmišljaćemo i razgovaraćemo o izborima kada za to dođe vreme.

Sa kim biste mogli u koaliciju? Utisak je da vam je značajno sužen koalicioni potencijal?

Ne provodim mnogo vremena razmišljajući o izborima.

Da li je moguće da ne razmišljate o izborima, a vrlo je verovatno da će oni biti održani na jesen? Novembar se pominje kao mogući termin.

Mi nismo jedni od onih koji jedno govore, drugo misle, a treće rade. Izašli smo sa inicijativom za referendum, jer zaista mislimo da je to jedini način da bude zaustavljena nacionalna katastrofa. U potpunosti smo tome posvećeni.

Je li referendum vaša predizborna kampanja?

Ne. To je nadstranačka i nadpolitička kampanja za skupljanje 100.000 potpisa za referendum, i bilo bi sjajno kada bi u narednim nedeljama i drugi to prepoznali, te da se svi zajedno potrudimo da sprečimo sprovođenje “francusko-nemačkog” plana. Ako to sprečimo, onda sve postaje moguće. Pozivam sve koji tome žele da daju lični doprinos da odu na sajt sacuvajmokosovo.rs i potpišu ovu inicijativu.

Ko su vam sad najbliži partneri? Da li su vam Zavetnici, Dveri i koalicija NADA bliski ili su suviše desno za vašu stranku?

Što se tiče koalicije za neke naredne izbore, o tom potom. U kampanji za referendum najbliže sarađujemo sa Ekološkim ustankom Aleksandra Jovanovića Ćute.

Jesu vas podržali Dveri, Zavetnici i NADA oko referenduma?

Od parlamentarnih političkih organizacija našu inicijativu za sada je podržao Ekološki ustanak i na tome smo im jako zahvalni. Ali kao što sam prethodno rekao, pored njih
podržava nas značajan broj istaknutih pojedinaca i organizacija.

Narodna stranka je podržala protest desnice ispred Skupštine, a oni nisu vašu inicijativu oko referenduma za odbacivanje plana o Kosovu, a to bi bilo logično. Kako to?

NS će uvek i na svakom mestu biti uz građane koji se bore da se neka nepravda ispravi i da ovom režimu bude zadat udarac. Bilo da je to na Savskom nasipu, ispred Vlade Srbije, Šodrošu u Novom Sadu ili na skupu o KiM… NS će podržati sve iskrene antirežimske inicijative.

BONUS VIDEO: Vuk Jeremić o političkom ustanku Srba na KiM i opcijama pred opozicijom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare