Vladimir Kara-Murza Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / Profimedia

Ruski opozicioni aktivista Vladimir Kara-Murza osuđen je na 25 godina zatvora zbog izdaje i drugih optužbi povezanih sa kritikama rata u Ukrajini.

Rusko-britanski bivši novinar i političar je poslednji od brojnih Putinovih protivnika koji je uhapšen ili primoran da pobegne iz Rusije.

On je negirao optužbe i istakao da je ponosan na svoj rad.

„Ne samo da se ne kajem ni za šta od ovoga, već sam ponosan na to“, poručio je na suđenju Kara-Murza.

Vladimir Kara-Murza Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Osim što je kritikovao takozvanu „specijalnu vojnu operaciju“, kako Kremlj naziva rat u Ukrajini, Kara-Murza je takođe otvoreno govorio protiv predsednika Vladimira Putina i njegove vlade.

Ovaj 41-godišnjak je odigrao ključnu ulogu u ubeđivanju zapadnih vlada da sankcionišu ruske zvaničnike zbog kršenja ljudskih prava i korupcije.

Prisluškivanje u Beogradu

Kara-Murza je u intervjuu za portal Nova prošle godine govorio o prisluškivanju ruskih opozicionara u Beogradu u koje je umešan, između ostalih, bivši ministar policije Aleksandar Vulin.

Foto:Milos Tesic/ATAImages

On je do detalja opisao kako su ga pratili pripadnici srpske policije, napominjući da su njegove kolege bili pod konstatnom pratnjom tokom boravka u Beogradu, gde su održali skup lokalnih opozicionih predstavnika iz Rusije.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Čak i kad smo iznajmili turu brodom po Dunavu, nas je pratio drugi brod sve vreme. Nama je to bilo čak i smešno, ali sad vidimo da je to namenski rađeno i da su srpske službe to činile kako bi se srpski ministar Vulin pokazao kao verni pas Putinovog sekretara Patruševa. Svi naši razgovori na skupu su snimljeni. Dozvolite mi da kažem da se nadam da su Vulin i Patrušev nešto naučili dok su ih slušali. Nedelju dana nakon našeg skupa, Vulin je doputovao u Moskvu i lično je doneo Nikolaju Patruševu transkripte naših razgovora, a krajem istog meseca, moj prijatelj, kolega i koorganizator skupa u Beogradu, Aleksej Pivovarov je uhapšen“, ispričao je on.

BONUS VIDEO Protest u Beogradu protiv rata: Putin je kriv za žrtve u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare