Miloš Pavlović Foto:Narodna stranka

Pamte se pobede ili porazi. Očekujem pobedu i za nju se borim, a to znači da Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije posle 2. juna više nemaju mogućnost da upravljaju ni Beogradom ni Vračarom. Za to se borim, zato sam i ušao u ovu borbu, kaže u intervjuu za novine "Nova" Miloš Pavlović, potpredsednik Narodnog pokreta Srbije i nosilac liste "Biramo Beograd" i "Biramo Vračar", prognozirajući rezultate nastupajućih lokalnih izbora.

Pavlović je u intervjuu govorio i o planovima opozicije u narednim danima kampanje, ali i o tome da li je moguća postizborna koalicija sa Branimirom Nestorovićem.

Brojni problemi su obeležili sam proces kandidovanja, za Vašu listu na Vračaru uložen je prigovor zbog toga što je devet kandidata promenilo prebivalište posle 3. jula 2023. godine. Kako objašnjavate to što je prigovor povučen, a realno je bio opravdan?

Tema oko izbornih lista za nas iz koalicije Biramo Beograd je završena. Naročito kada do izbora imamo 10 dana i režim koji pustoši gradski budžet od 2014. godine. Ali pošto se pitanje odnosi na to odgovoriću vam da prigovor nije bio opravdan i da su izborne liste bile u skladu sa zakonom. Više puta sam istakao u javnosti da je Opštinska izborna komisija odlučujući u skladu sa zakonom donela odluku kojom je proglasila izbornu listu „Biramo Vračar“. Tek nakon toga su se pojavili prigovori lica koja su naslonjena na režim i koja su izjavila te prigovore. Cilj svih tih prigovora je bila opstrukcija opozicije od strane vlasti tačnije, pokušaj da se opozicija učini nesposobnom sa jedne strane, a sa druge strane da se stvori ili produbi jaz i sukob između dela opozicije koji je odlučio da izađe na izbore i dela opozicije koji je odlučio da beogradske izbore bojkotuje.

PROČITAJTE JOŠ:

Smatrate li da su prigovori koji su uloženi na nekoliko beogradskih opština za Vaše liste imali za cilj diskreditaciju Vaše koalicije u izbornoj trci?

Siguran sam da su prigovori bili neosnovani, a činjenica je i da su izjavljeni od strane lica bliskim režimu i sa ciljem diskreditacije opozicije. U prilog tome ističem da su opštinske izborne komisije pre izjavljivanja prigovora proglasile naše izborne liste. Sve posle toga je bila čista opstrukcija na koju smo bili spremni kada smo doneli odluku da se protiv vladajućeg režima borimo uprkos svim sredstvima kojima se služe.

Koliko Vas je to oštetilo? Strahujete li da će to Vaše birače pasivizirati?

To oko izbornih lista je završena tema. Ta opstrukcija je trajala 2 dana i to je završeno. Liste su proglašene u skladu sa zakonom. Mi smo u kampanji i na to se više ne osvrćemo. Ne vidim razlog zašto bi to pasiviziralo birače. Zar postoji nešto što bi uticalo na birače i njihovo pasiviziranje pored činjenice da Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije upravljaju Beogradom i budžetom grada uz totalno devastiranje Beograda, pustošenje budžeta grada Beograda i pregršt korupcionaških afera poput otimanja državne i gradske imovine za privatan projekat Beograd na vodi, prodaje gradske imovine ispod cene poput prodaje Beograđanke ili PKB-a, konstantno nameštenih tendera za nabavku vozila za gradski javni saobraćaj i mnogo sličnog. Naš primarni cilj je da Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije posle 2. juna više ne upravljaju Beogradom, a da bi to ostvarili bili smo spremni i na ovakvu vrstu opstrukcija.

Opozicija koja će na beogradskim izborima nastupiti pod imenom „Biramo Beograd“ je predala potpise GIK-u, Dobrica Veselinović, Miloš Pavlović Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Da li ste zadovoljni dosadašnjom kampanjom, šta ste do sada uradili?

Činjenica je da je kampanja neuobičajena jer je kraća. Međutim kampanja za izbore 2. juna krenula je već 17. decembra prošle godine i sve što se u međuvremenu izdešavalo je kampanja pa i naša borba za bolje izborne uslove. Rezultat kampanje ćemo videti 2 juna.

Imate li istraživanja za Beograd, kakav Vam je rejting?

Istraživanja novijeg datuma nema, ali s obzirom da je do izbora ostalo manje od 2 nedelje sačekaćemo izbore i izmeriti rejting.

Miloš Pavlović, konferencija za medije koalicije „Biramo Beograd“ Foto:Milos Tesic/ATAImages

Šta ćete uraditi do izborne tišine da motivišete birače?

Ukazivaćemo građanima na pogubnu politiku i upravljanje Beogradom od strane režima. Sve vreme ukazujemo da je nedopustivo da grad kakav je Beograd sa budžetom od 174 milijarde dinara već u aprilu mora da se zadužuje kod poslovne banke za 25-26 miliona evra. Pitanje je onda gde su pare i gde odlazi toliki novac Beograđana? To apsolutno znači da se budžet Beograda i novac Beograđana konstantno pljačka. Kvalitet života građana koji žive u Beogradu nije poboljšan u periodu od 2014. godine do danas, sve je gori i mislim da od toga nema većeg motiva za sve nas koji živimo u Beogradu da 2. juna izađemo na izbore.

Da li biste formirali koaliciju sa Branimirom Nestorovićem na nivou grada, ukoliko on bude ponovo tas na vagi za većinu?

Branimir Nestorović se na decembarskim izborima prošle godine deklarisao kao opozicija ukazivajući na potrebu promene vlasti koja upravlja Beogradom. Međutim odmah nakon saopštavanja rezultata beogradskih izbora on se ogradio od koalicije Srbija protiv nasilja u smislu da sa nama sigurno neće ići u formiranje vlasti ostavljajući otvorenim mogućnost saradnje sa Srpskom naprednom strankom. Dakle osnovno pitanje jeste da li Branimir Nestorović želi promene u Beogradu. Očigledno je da ne želi. Sve to uz ideološke razlike dovodi to toga da ta saradnja apsolutno nije moguća.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare