Opozicija koja će na beogradskim izborima nastupiti pod imenom "Biramo Beograd" je predala potpise GIK-u Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Nadležne izborne komisije odbile su, za sada, izbornu listu opozicije u Jagodini, dve liste na Voždovcu, jednu na Novom Beogradu i jedna na Vračaru. Očekuje se da će komisije na Starom Gradu i Vračaru odbiti liste “Biramo Vračar” i “Biramo Stari Grad”, jer na ove dve liste podneti prigovori.

Izborna komisija na Voždovcu donela je juče rešenje kojim se odbija proglašenje liste “Biramo Voždovac – doc.dr Biljana Đorđević Nikola Ignjatović (Zeleno-levi front, Ne davimo Beograd, Narodni pokret Srbije, Demokratska stranka, Ekološki ustanak – Ćuta, Pokret slobodnih građana, Novo lice Srbije) koju je podnela koalicija Biramo Beograd.

Lista je odbijena zbog toga što nisu ispunjeni uslova predviđeni Zakonom o lokalnim izborima i Zakona o izboru narodnih poslanika, odnosno da nisu ispoštovana pravila o zastupljenosti polova na izbornoj listi.

Opozicija koja će na beogradskim izborima nastupiti pod imenom „Biramo Beograd“ je predala potpise GIK-u Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Ova komisija odbila je još jednu listu istoga dana, liste Grupe građana Kreni-promeni. Kako je obrazloženo, ova lista je odbačena kao neuredna, jer se na propisanom obrascu ne nalazi naziv izborne liste.

Kreni-Promeni Savo Manojlović Foto:Milos Tesic/ATAImages

Takođe, lista Kreni promeni na Vračaru je odbijena zbog nepoštovanja Zakona o lokalnim izborima, odnosno nisu ispoštovana pravila o zastupljenosti polova na izbornoj listi.

Kako se navodi u obrazloženju ove odluke, proverom podnete izborne liste utvrđeno je da nisu poštovana zakonska pravila o zastupljenosti polova na izbornoj listi propisana odredbom člana 41. Zakona o lokalnim izborima, koja propisuje da na izbornoj listi mora biti najmanje 40 odsto pripadnika manje zastupljenog pola.

Prema ovom zakonu, među svakih pet kandidata po redosledu na listi (prvi pet mesta, drugih pet mesta i tako do kraja) moraju biti tri pripadnika jednog i dva pripadnika drugog pola, što pomenuta lista nije ispoštovala.

Tokom jučerašnjeg dana odbijena je i opoziciona lista u Jagodini „Jagodina zaslužuje bolje“. Izborna komisija u Jagodini odbila je listu zbog toga što je neuredna, odnosno nije podneta na obrascu koji je propisala Gradska izborna komisija.

Odbijena lista i na Novom Beogradu

Opoziciona lista “Biramo Novi Beograd” najpre je prihvaćena, ali je nakon toga podnet prigovor protiv proglašenja liste.

Prigovor je podnet zbog toga što su na toj listi kandidati lica koja nemaju pravo da biraju i budu birana za odbornike na teritoriji Gradske opštine Novi Beograd i to Dejan Čukić i Goran Ljiljanić, jer je njihovo prebivalište na ovoj teritoriji promenjeno nakon 3 jula.

Potencijalno još dve liste će biti odbijene

U ovom trenutku postoji mogućnost da budu odbijene liste “Biramo Stari Grad” i “Biramo Vračar” iz istog razloga kao i lista na Novom Beogradu.

Izbornoj komisiji na Vračaru podneta su dva prigovora na listu „Biramo Vračar“ zbog toga što devetoro ljudi nema pravo da bude birano i da biraju na ovoj opštini.

S druge strane, izbornoj komisiji na Starom Gradu podnet je jedan prigovor jer šest osoba nema pravo da bude birano i bira na ovoj opštini.

PROČITAJTE JOŠ:

Svi prigovori za liste na Novom Beogradu, Starom gradu i Vračaru podneti su jer pojedini kandidati za odbornike na tim listama nisu dana 3. jula 2023. godine imali prebivalište na teritoriji navedenih gradskih opština, što je uslov za sve kandidate koji se nalaze na izbornim listama, a koje su podnete nakon 11. maja, kada je stupio na snagu Zakon o dopunama Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.

Podsećamo, dopunom tog zakona doneta je odredba da sva lica koja su promenila prebivalište posle 3. jula 2023. godine nemaju pravo da biraju i budu birani na novoj adresi, već na staroj.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare