Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/SAVA RADOVANOVIĆ, N, Shutterstock

Na pregovorima u Briselu predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti trebalo bi da se izjasne da li prihvataju francusko-nemački plan, odnosno evropski predlog o Kosovu. O njemu unazad govore predstavnici opozicije i nevladnih organizacija, a iako se u direktno pominje u tom sporazuma, Srpska pravoslavna crkva i njeni predstavnici upadljivo ćute.

Javnosti još nije otkriveno šta tačno piše u francuskom-nemačkom predlogu o Kosovu, ali sudeći po onom što smo mogli čuti, najspornija stavka je članstvo KiM u međunarodnim organizacijama, koja bi Prištini mogla da donese stolicu u Ujedinjenim nacijama.

Kako su preneli mediji, jedan član tog sporazuma odnosi se i na formalizovanje statusa Srpske pravoslavne crkve, a uprkos tome i velikoj imovini koju ima na Kosovu, SPC se o tom dokumentu ne izjašnjava.

Crkva se poslednji put na temu Kosova izjasnila još 20. januara, kada su patrijarh Porfirije i arhijeri SPC izneli uverenje da “rukovodstvo Srbije na čelu s predsednikom Aleksandarom Vučićem neće i ne može pristati ni na kakva uslovljavanja koja imaju za cilj uspostavljanje nezavisnosti Kosova i Metohije”.

U međuvremenu održana je sednica Skupštine Srbije na kojoj je tema bila francusko-nemački plan, Vučić je izjavio da je spreman da ga implementira, a u Crkvi ćute.

Predstavnici tri organizacije kosovskih Srba pisali su patrijarhu Profiriju, a kako odgovor nisu dobili, uputili su posle nedelju dana još jedno pismo i zatražili prijem kod patrijarha.

Patrijarh Porfirije Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„Vaša Svetosti, molimo Vas da ovo naše obraćanje razumete kao ‘glas vapijućeg u pustinji’. Mi nemamo više nikoga kome verujemo, a kome bismo se obratili. Obraćamo se kao dete koje se obraća ocu za pomoć. Mi u Vama gledamo očinsku ljubav. Mi u Vas polažemo nadu“, poručili su Porfiriju predsednik Srpskog nacionalnog foruma iz Gračanice Momčilo Trajković, predsednik Pokreta za odbranu Кosova i Metohije iz Кosovske Mitrovice Nebojša Jović i predsednik Pokreta „Otadžbina“ iz Кosovske Mitrovice Slaviša Ristić.

Javnost nije upoznata da su dobili bilo kakav odgovor.

Iako se i Aleksandar Vučić u važnim trenucima po državu neretko konsultuje sa patrijarhom, građani nisu obavešteni da je susreta bilo neposredno pred njegov odlazak u Brisel, niti da je vođen telefonski razgovor.

Marko Veković, politikolog religije, navodi za “Novu” da Crkva zapravo glasno ćuti.

Foto:N1

“Stav SPC povodom statusa Kosova je vrlo jasan i više puta na različitim mestima i u različitim prilikama vrlo direktno istican. Crkva neće podržati nijedno rešenje koje vodi prema defakto priznavanju Kosova i to je jedan od retkih stavova unutar Crkve oko kojeg nema suprostavljenih mišljenja. Po drugim društveno-političkim pitanjima možemo videti i čuti različite struje mišljenja od strane crkvenih verodostojnika, ali oko pitanja statusa Kosova postoji jedna zvučna saglasnost”, kaže Veković.

On navodi da jeste zanimljivo što se SPC nije oglasila u poslednjih nekoliko nedelja u vezi francusko-nemačkog predloga, ali i da nije bilo javnih konsultacije između Crkve i Aleksandra Vučića povodom ovog pitanja.

“Verujem da bi odgovor Crkve na ovom pitanje išao u pravcu da oni, kao uostalom ni građanke i građani Srbije, ne znaju šta zapravo piše u tom predlogu pa da se stoga i ne izjašnjavaju”, smatra Veković.

BONUS VIDEO Poslednja poruka Vučića pred odlazak u Brisel

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare