Foto: N1

Više stotina građana, među kojima i nekadašnji pripadnici OVK, okupili su danas ispred zgrade Skupštine Kosova, u znak protesta zbog izmena Zakona o minimalnoj zaradi, koji predviđa izuzimanje kategorije boraca iz povećanja. Prema pisanju više medija, na protestu je bilo incidenata – razbijen je policijski kordon i ograda, nakon čega su okupljeni ušli u dvorište skupštine, dok su ujedno najmanje dva policajca povređena, za šta je intervenisala Hitna pomoć. Demonstranti su uspeli da odlože sednicu skupštine, na kojoj je danas trebalo da se usvoji pomenuti Zakon.

Protest koji je najavila upravo Organizacija bivših pripadnika „OVK“, kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog izuzimanja kategorije boraca iz povećanja minimalne zarade, počeo je jutros u 10 časova.

Takođe u 10 časova, bila je zakazana i sednica kosovske skupštine, na kojoj je trebalo da se usvoji Zakon o minimalnoj zaradi iz kog se izuzimaju bivši pripadnici OVK. Sednica skupštine je međutim odložena.

Već na samom početku protesta situacija je eskalirala, jer su okupljeni, pokušavajući da uđu u skupštinu, razbili ogradu dvorišta ove institucije.

Policija je zbog sve većih nereda, kako navode prištinski mediji, ispalila suzavac i dovela pojačanje.

U međuvremenu policija je demantovala da su danas koristili suzavce na ovom protestu.

Iz KP ističu da se sumnja da su zapravo demonstranti danas ispaljivali dimne bombe.

Na ulicama Prištine primećene su i specijalne jedinice Kosovske policije, navode mediji.

Foto: N1

Tokom protesta su povređena najmanje dva policajca, zbog kojih je na licu mesta intervenisala Hitna pomoć.

Sa druge strane, povređeno je i nekoliko demonstranata, prenosi KoSSev.

Okupljeni su ispred same zgrade skupštine pozvali da im se obrati kosovski premijer Aljbin Kurti, koji je, međutim, danas otputovao u Veliku Britaniju.

Podršku današnjim protestima, dala je poslanica PDK, Ganimeta Musljiju, poručivši da se saoseća sa njima jer „oni traže državu za koju su se dali“, te da propaganda protiv bivših pripadnika OVK traje već 20 godina.

Foto: N1

Takođe, još jedan poslanik PDK, Bekim Hadžiju, podržao je ove proteste, ističući da je „onima koji nisu uz svoje veterane, mesto preko Merdara“.

Hadžiju je pozvao vladu i sindikate da održe sastanke i razgovaraju sa predstavnicima bivših pripadnika OVK.

Demonstrante je pokušao da umiri Hisen Beriša, takođe iz PDK, pozvavši ih da ne oštećuju prostorije institucije i da napuste dvorište.

Osim toga, poslanici PDK obećali su okupljenima da njihova stranka neće glasati za ovaj Zakon.

Dan ranije oglasio se predsednik PSD, Dardan Molićaj, koji je takođe podržao proteste bivših pripadnika OVK i najavio da će u njima učestvovati.

Međutim, u izveštajima prištinskih medija koji su danas pratili ovaj protest, nije se preciziralo da li je Molićaj bio tu.

BONUS VIDEO – Francuski ambasador o kandidaturi Kosova u SE: Jednostrane odluke ne podržavamo

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar