Foto:Privatna arhiva/Stevan Filipovic

Na poziv prestižnog francuskog Fakulteta političkih nauka u Parizu (Sciences Po), 25. marta 2022. godine, reditelj Stevan Filipović održavao je predavanje na Master studijama "Performance and Politics" koje studentima završne godine drži profesor dr Goran Petrović Lotina (predavač na Sciences Po, University of Warwick, i selektor na Fogo Island Art festival).

Predavanje na engleskom, pod naslovom „Cinema and Political Activism: Arthouse vs Mainstrem“, je uključivalo i retrospektivu Stevanove dosadašnje karijere, sa prezentacijom svih filmova i njihovih uspeha internacionalnoj grupi studenata, sa panel-diskusijom koja je usledila.

I studenti i njihov mentor su razgovor o mogućnostima kvantifikacije aktivističkog aspekta filmova i načinima finansiranja filmova u državama članicama Euroimages projekta ocenili uspešmim i interesantnim.

Foto:Privatna arhiva/Stevan Filipovic

Pored ove prezentacije srpske kinematografije grupi najboljih studentata FPN Sciences Po iz celog sveta, odlazak u Pariz je omogućio i sastanke sa nekoliko istankuntih francuskih umetnika i radnika u kulturi: nagrađivani reditelj i scenarista Éric Guirado, glumica Charlotte Dupont, kustos i umetnički savetnik francuske Kinoteke (Cinémathèque française) Matthieu Orléan i selektor programa u Saint-André-des-Arts, Ibro Hasanović), koji su takođe dobili sve screener-e mojih filmova i izrazili želju za saradnjom u budućnosti.

Foto:Privatna arhiva/Stevan Filipovic

„Bilo mi je izuzetno zadovoljstvo ne samo da održim predavanje na jednom od najprestižnijih fakulteta na svetu (rangiran na 2. mestu, posle Harvarda, za studije Politike i međunarodnih odnosa) već i da prisustvujem časovima i uporedim njihovu metodologiju nastave sa našom“, rekao je Filipović.

„Primetio sam da su časovi daleko interaktivniji, sa velikim učešćem studenata u izlaganju nastavnih jedinica, o čemu sam pričao sa svojim kolegama i studentima, i što je već nešto što i mi pokušavamo da implementiramo na FDU. Tako da je poziv dr Petrovića-Lotine na Sciences Po za mene bio prilika i da držim predavanje, ali i da učim od najboljih“, zaključio je on.

Stevan Filipović rođen je 1981. godine u Beogradu. Srpski je filmski montažer, reditelj, scenarista i profesor univerziteta umetnosti u Beogradu. Domaćoj javnosti poznat je kao autor popularnih filmova „Šejtanov ratnik“, „Šišanje“ i „Pored mene“.

Foto:Privatna arhiva/Stevan Filipovic

Takođe je poznat i kao zagovornik liberalnih i proevropskih stavova. Poslednjih godina je i vrlo glasan kritičar vlasti.

Foto:Privatna arhiva/Stevan Filipovic

BONUS VIDEO: Stevan Filipović Branitelji murala nisu desničari nego plaćenici

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar