Aleksandar Vučić i Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/YURI KOCHETKOV

Srbiji je sve teže da lavira između Istoka i Zapada, piše list Štutgarter nahrihten. Navodi se da je Vučić bio usavršio tu igru, da se pred izbore slikao i sa Putinom i sa Merkel, ali da je sada između dve vatre.

PROČITAJTE JOŠ:

„Svemoćni srpski šef države bi verovatno najradije ćutao o krvoproliću u Ukrajini dok se rat ne završi“, piše Štutgarter nahrihten o okasnelom stavu zvaničnog Beograda koji se sveo na podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine i odbijanje da se Rusiji uvedu sankcije.

„Laviranje između Istoka i Zapada u Beogradu ima tradiciju još otkako je Tito raskinuo sa Staljinom“, podseća beogradski dopisnik lista Tomas Rozer. Navodi da je 2009. predsednik Boris Tadić proglasio EU, SAD, Rusiju i Kinu za „četiri stuba spoljne politike“, prenosi Dojče vele.

„Vučić je usavršio taj ples po žici između svetova, i kao spretni samopromoter godinama ga je koristio kao municiju u predizbornim kampanjama: pred svako glasanje je Vučić išao da se slika sa Putinom u Moskvi, a sa Angelom Merkel u Berlinu“, piše list.

„Čovek koji je u neprestanoj kampanji ima iduće izbore za predsednika i parlament početkom aprila. No, njegova ktitorka iz redova nemačkih Demohrišćana više nije tu, a posvećena audijencija kod Putina teško da je sada zamisliva“, dodaje Štutgarter nahrihten.

U tekstu se navodi da su ambasade SAD i Rusije pozdravile kompromis koji je Beograd našao u ukrajinskom ratu, ali da Evropska unija nimalo nije oduševljena. Podseća se da je Vladimir Bilčik, izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju, nazvao odbijanje Beograda da se priključi sankcijama „odlučujućim spoljnopolitičkim zaključkom“ za buduće odnose Srbije i EU.

„Ovo je kraj srpskog evropskog puta. Sve se više udaljavamo od EU“, prenosi list reči Srećka Đukića, ranijeg srpskog ambasadora u Belorusiji.

„Beograd je zbilja između dve vatre“, dodaje Rozer u svom tekstu, jer EU od kandidata očekuje da usklade spoljnu politiku, a Moskva očekuje lojalnost u zamenu za podršku kod pitanja Kosova.

„Za sada, izgleda da je politički kameleon Vučić odlučio da nadalje polaže na dvostruku igru“, zaključuje Štutgarter nahrihten.

BONUS VIDEO: Snimak raketnog napada na Harkov

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare