Foto: N1

Pokret Dveri predlaže da Srbija nacionalizuje "Fijat" u Kragujevcu, zaštiti radnike i započne proizvodnju sopstvenog automobila, izajavio je danas predsednik Izvršnog odbora Dveri Borko Puškić.

On je naveo da „Fijatu“ ne treba dozvoliti ni da odnese mašine i opremu koja je instalirana u Kragujevcu, naročito jer su iste faktički robotizovane i podesive za neki novi model u koji bi država uložila, saopšteno je iz Dveri.

Proizvodnja malog, kompaktnog gradskog automobila za domaće, ali i tržište jugoistočne Evrope, podigla bi ne samo Kragujevac već i mnoga druga mesta u kojima bi bile stacionirane kooperantske fabrike, smatra Puškić.

Kako je istakao, činjenica da bi taj auto ispunjavao i uslove o bescarinskom izvozu u Rusiju jer se nalazi u većinskom vlasništu Srbije, otvara mogućnost da to vozilo dobije prostor na ogromnom tržištu Evroazijske unije čijim građanima bi ovaj gradski automobil srednje klase bio vrlo prihvatljiv.

Prema njegovim rečima, treba razmotriti i mogućnost da po uzoru na skorašnju rusku nacionalizaciju tamošnjeg „Renoa“ vlasništvo nad budućom nacionalnom autoindustrijom bude u rukama grada Kragujevca i radnika kao manjih akcionara u kome bi sama država imala manjinski paket.

„Srž ovog predloga Srpskog pokreta Dveri, na kome će se detaljno raditi u narednom periodu, jeste pre svega očuvanje i zaštita postojećih radnih mesta u Kragujevcu, a onda i plan suštinske revitalizacije zemlje kroz ulaganje u domaću privredu“, istakao je Puškić.

BONUS VIDEO: Boško Obradović o značaju pravoslavne sloge i političke nesloge

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare