Foto: Aleksandra Petrović/ Nova.rs

Menadžment kragujevačkog Fijata, danas je sindikatima saopštio da je preko 1.500 radnika, od ukupno 2016, tehnološki višak. Ovaj predlog naišao je na veliki otpor sindikata i radnika, jer je, kako tvrde, u potpunoj suprotnosti sa obećanjima i uveravanjima koja su dobili na sastanku u Ministarstvu rada.

Zaposleni od države sada traže da ih zaštiti i najavljuju masovne proteste ukoliko dođe do nasilnih otkaza.

Trzavice u Fijatu ne prestaju već mesec dana. Radnici su na stalnoj klackalici između pretnji otkazima, kojima maše Stelantis i obećanja države da će ‘‘dati sve od sebe‘‘ da niko ne dobije nasilan otkaz.

Ono što je država ‘‘rekla‘‘ na sastanku pre 10 dana, Fijat je danas ‘‘porekao‘‘ i radnicima izneo svoj predlog, prema kome je skoro 80 odsto zaposlenih tehnološki višak. Tačnije, od 2016 zaposlenih, prestala je potreba za 1.541 radnikom.

Njima su danas ponuđene otpremnine, koje u proseku iznose oko 400.000 dinara, a sindikatima ostavljen rok od 15 dana da se izjasne o ponudi.

Otkazi su takođe predviđeni i za 90 odsto zaposlenih u Fijat Plastiku, fabrici čiji su radnici inače godinu i po dana u generalnom štrajku.

Za predsednika Štrajkačkog odbora, Zorana Miljkovića, taj potez je, kako kaže, sramota i bahatost, jer otpuštanjem radnika u štrajku, poslodavac krši zakone Srbije.

„Mi smo do sada imali obećanja ministara naše vlade da ćemo biti zaštićeni i da će socijalni program biti na bazi dobrovoljnosti. Sada ćemo videti da li je to istina ili će nas država pustiti niz vodu. U ponedeljak imamo sastanak sa premijerkom Anom Brnabić i resornim ministrima. Ako dođe do jednog nasilnog otkaza, istog trenutka dobiće masovne proteste na ulici‘‘, rekao je Miljković za Nova.rs posle današnjeg sastanka sa menadžmentom Fijata.

On je podsetio da su predstavnici radnika, na sastanku 16. maja u Ministarstvu rada, dobili čvrsta uveravanja da će socijalni program biti dobrovoljna opcija, a da će radna mesta zadržati svi koji žele da ostanu. Takođe, radnicima je obećano i da će do proizvodnje novog modela 2024. godine, biti uposleni u drugim firmama.

„Sad pozivam i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, koji pre nekoliko dana baš to izjavio i obećao da će nam naći radna mesta po Geoksovom modelu. Pozivam ga da se izjasni o ovoj bahatoj ponudi koju smo danas dobili. Videćemo u ponedeljak da li je ovo nadmoć privatne kompanije nad državom. Država može kao trećinski vlasnik ovde da se uključi i spreči Fijat da radi ovo što radi. Ukoliko se ne umeša, onda je jasno da država još subvencioniše Fijat sa 48 milona evra, da otpusti svoje radnike‘‘, revoltiran je Miljković.

Podsetimo, predsednik Aleksandar Vučić je 28. aprila, najavio proizvodnju novog električnog modela u Fijatu i tom prilikom je saopšteno da je investicija vredna 190 mliona evra, te da će Srbija učestvovati sa 48 miliona.

„Ako nam država ne pomogne, blokiramo auto put“

Zoran Miljković, kao predstavnik radnika i jedan od pregovarača koji je bio na sastanku u Ministarstvu rada, posle današnje Fijatove, kako kaže, nepokolebljive ponude, koja se nimalo nije pomerila od prve verzije, zbog koje je i došlo do radničke pobune, sada očekuje intervenciju države. U suprotnom, najavljuje on, uslediće masovni protesti.
‘‘U ponedeljak se lome koplja. Mi više nemamo šta da izgubimo, saterani smo uza zid i nemamo više nikakav manevarski prostor. Jedino nam je preostalo da blokiramo puteve. Blokiraćemo Kragujevac, sve magistralne pravce, auto put, pa neka pukne bruka u celoj državi. Izvešćemo i naše porodice, imaće preko 2.000 ljudi na ulici. Pa neka država izvoli, neka nas pohapsi ako smo mi kriminalci. Drugog izbora nemamo da sačuvamo radna mesta‘‘, zaključio je Miljković.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare