Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs; Amir Hamzagic/ATAImages; Dragan Mujan/Nova.rs

U nekoliko sati, bivša visoka funkcionerka SNS Zorana Mihajlović napustila je ovu stranku posle 13 godina, dok je bivša ministarka Jadranka Joksimović na društvenim mrežama izvređala svoju naslednicu Tanju Miščević. Zajedničko za bivše ministarke je to što obe ostale bez funkcije u ministarstvima na sednici Predsedništva SNS u oktobru 2022. godine, koja sa ove vremenske distance predstavlja možda i prekretnicu, jer se upravo nakon nje jedan deo stranačkih prvaka suprotstavio većini u SNS.

Iako su odnosi na relaciji Mihajlović-SNS mesecima u zahlađenju, mnoge je iznenadila vest da je Zorana Mihajlović napustila stranku posle 13 godine. Nova je to ekskluzivno objavila, kao i pismo u kojem je u 13 reči zatražila od partije da je izbrišu iz članstva. Time je stavljena tačka na trzavice dve strane koje su postale vidljive još od kraja oktobra 2022. godine, kada je održana sednica Predsedništva ove stranke.

Uoči nje, Mihajlović je dobila potvrdu od lidera SNS Aleksandra Vučića da će nova Vlada biti formirana bez nje, što je potvrđeno nekoliko sati kasnije na stranačkim organima. Od tada je krenula serija međusobnih javnih podbadanja i kritika između Aleksandra Vučića, Zorane Mihajlović i drugih funkcionera SNS, što je kulminiralo konačnim razlazom.

Predsednik je govorio da nema nameru da napada i vređa Mihajlović, ali da je „Boga molila da ostane u Vladi“ i da radi na tome da osnuje novu političku partiju.

Zorana Mihajlović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Gotovo istovremeno sa velikim razlazom u SNS,  na društvenim mrežama desio se pravi verbalni „rat“ između bivše ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović i aktuelne ministarke Tanje Miščević. Joksimović nije štedela reči pa je Miščević nazvala „antitalentovanom i klimoglavom službenicom“ i da su za njene „skromne domete i sposobnosti znali i oni koji su je stvorilli, odnosno Demokratska stranka“.

Na istoj sednici Predsedništva stranke, koja je održana 23. oktobra 2022. godine, upravo je Joksimović bila jedna od glavnih akterki velike rasprave oko resora. Naime, kako je to ekskluzivno objavila Nova, Joksimović je ponuđeno na da preuzme Ministarstvo informisanja i telekomunikacija, što je ona odbila.

Jadranka Joksimović Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/

„Nije joj se dopala ideja preuzme to ministarstvo. Njena reakcija je bila prilično burna“, naveli su naši sagovornici koji su bili na sednici.

Prema informacijama Nova.rs, Joksimović je razgovarala i ranije o ovoj ideji sa premijerkom i u to vreme mandatarkom Anom Brnabić, kojoj je, kako nam je rečeno, poručila da ne želi pomenuti resor i preuzme novo ministarstvo.

„Tada je rekla da smatra da je svoj posao radila dobro i da ne vidi razlog zbog čega bi prihvatala ovu promenu“, objašnjava naš sagovornik i napominje da je Joksimović doživela kao ponižavajuću ponudu da menja resori i da napusti ministarstvo koje vodi već osam godina.

„Njen stav je bio da bi radije da ne bude deo Vlade, ako ne može da bude na istom mestu i da ne želi ‘utešne’ funkcije. To je Vučiću napravilo određene probleme, jer još uvek nema jasno rešenje ko će biti na čelu Ministarstva inofrmisanja i telekomunikacija“, kazao je naš sagovornik.

Epilog sastanka Predsedništva SNS bio je da je Vučić na konferenciji za medije izašao i saopštio spisak kandidata za sve resore, izuzev Ministarstva za informisanje i telekomunikacije. Ta fotelja ostala je upražnjenja, da bi je naknadno popunio Mihailo Jovanović.

Vlada je ubrzo formirana po notama koje je odredilo Predsedništvo, odnosno vrh SNS, ali su dugo iznad SNS provejavala pitanja šta će biti sa kadrovima koji nisu dobili svoje mesto „pod suncem“ u Nemanjinoj 11.

Aleksandar Vučić i predsedništvo SNS Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Jedan deo bivših ministara našao je nova radna mesta – Aleksandar Vulin je postao šef BIA, dok je bivši ministar poljoprivrede Branislav Nedimović stigao do fotelje potpredsednika Fudbalskog saveza Srbije.

Ipak, ne treba smetnuti sa uma da je taj 23. oktobra 2022. godine bio i datum posle kog jedan deo ministra nije skrivao kritičke misli prema svojih partijskim drugovima. Mihajlović i Joksimović su za sada „probile led“, ali da li su one samo vrh ledenog brega ili incidenti unutar partije, pokazaće naredne nedelje i meseci.

Bez obzira na ishod, već sada je jasno da je sednica Predsedništva SNS iz oktobra 2022. godine po mnogo čemu prekretnica, koja će odrediti i neke naredne korake i potencijalne sukobe unutar vladajuće stranke.

Bonus video: Vučić o Zorani Mihajlović – Boga je molila da bude ministar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare