U ekskluzivnom intervjuu za Nova.rs, prvom nakon odluke da napusti Srpsku naprednu stranku, bivša ministarka i potpredsednica Vlade Srbije prof. dr Zorana Mihajlović rekla je da Srpska napredna stranka nije više istar organizacija u koju se ona učlanila pre 13 godina. Ona dodaje da joj se ne dopada preobražaj koji je doživela partija u koju se učlanila 2010. godine, jer je, kako kaže, sve više radikalnih poteza.

Bivša ministarka, potpredsednica Vlade Srbije i visoka funkcionerka SNS Zorana Mihajlović napustila je Srpsku naprednu stranku (SNS). U pismu upućenom rukovodstvu partije Mihajlović je, u 13 reči, bez dodatnih obrazloženja, obavestila stranačko rukovodstvo da više neće biti deo SNS.

Pročitajte još...

Dan kasnije u ekluzivnom razgovoru za naš portal, Mihajlović otkriva šta je bio povod za ovakvu odluku.

Zbog čega ste odlučili da baš u ovom trenutku napustite SNS? Šta je glavni razlog vaše odluke? Vaše kolege iz sad već bivše stranke, uključujući i predsednika, tvrde da da ste to odlučili zato što više niste na ministarskoj funkciji?

Uvek dođe trenutak kad pravite određene odluke i određene promene. Ovo nije ni prva ni poslednja promena u mom životu. Sve je to normalno i to je sastavni deo života, ali možda nije loše na neke stvari podsetiti – ja sam u SNS ušla 2010. godine, dve godine pre nego što je stranka ušla u vlast. Dakle, ta priča da sam ja vezana za fotelju baš i ne pije vodu. Ušla sam u tu stranku zato što sam zaista želela da promenim neke stvari. Posle ubistva premijera Zorana Đinđića ništa više nije izgledalo kako bi trebalo. Bilo je mnogo problema… To je negde razlog zašto sam se tada opredelila da budem deo SNS. S druge strane, ja nisam ušla u tu stranku zato što mi je trebala diploma, jer sam ja i te kako imala svoju diplomu, stečenu na Univerzitetu u Beogradu, niti mi je trebao doktorat. Ja sam već bila doktor nauka. Niti mi je bio potreban stan, jer sam već tada živela ovde gde i dan danas živim. Nije mi bila potrebna bilo kakva privilegija koja se neretko očekuju, a koje neki političari i imaju. Zaista sam postala deo te stranke sa verom da mogu da menjam neke stvari. Vremena su se promenila, ja sam se promenila, stranka se promenila i to je sada jedna nova SNS.

Kakva je to stranka?

To je sada nešto drugo u odnosu na sve ono što je SNS bila na početku svog osnivanja. Dakle, od jedne proevropske stranke, setite se perioda između 2008. i 2012. godine, kad je stranka ulazila u vlast… Svi smo tada želeli da država bude deo Evropske unije, bilo je mnogo energije i ljubavi ka tom nekom putu. Vi danas možete da vidite da je bukvalno taj put gotovo zaustavljen. Čini mi se da ima mnogo više radikalnih poteza, a ne proevropskih. Ja sam svedokinja preobraženja SNS i to se meni ne dopada. To je glavni razlog zašto sam se odlučila na ovaj korak, jer to više nije ona stranka o kojoj sam maštala i sanjala na početku, kad sam postala njen deo. Mislim da će to, u nekom periodu ispred nas, morati da se menja u samoj stranci. To za mene sada postaje prošlost, gledam ispred sebe i šta mogu da učinim za svoju zemlju na neki kvalitetniji i drugi način.

Ta stranka nije bila ista, u odnosu na period koji pominjete, ni 2018, ni 2019, ni 2020, ni 2021, 2022. godine, a vi ste tek 2023. odlučili da izađete iz SNS?

Najpre, ja nisam želela da donosim odluku odmah kad sam odlučila da više ne budem deo Vlade Srbije. Nisam želela istog trenutka da izlazim iz stranke upravo zbog raznoraznih komentara i napada. Sačekala sam određeno vreme. Mirne glave sam napisala odluku o ostavci za 13 godina koliko sam provela u toj stranci. Vi ste potpuno u pravu, stranka se jeste menjala godinama i ja sam godinama bila u Vladi Srbije. Potpuno je tačno da sam ja jedan od najdugovečnijih ministara i mnogo sam radila. Moje razmišljanje na tu temu je bilo sledeće – trpela sam ozbiljne napade od 2014. godine od ljudi iz sopstvene stranke. Nisam trpela napade od opozicije. Bila sam na naslovnim stranama novina, nazivali su me “fukarom” i sl.. Moje razmišljanje je bilo sledeće: Radiću i dokle god mogu da napravim rezultat, ja ću tu da budem, kad više ne budem mogla, ja ću se odatle skloniti. Poslednja godine mog mandata su godine kad apsolutno ništa nisam mogla da uradim u Ministarstvu rudarstva i energetike. To su godine kad sam bila izolovana, sklonjena. Pošto sam bila Zorana Mihajlović, svaki predlog koji sam dala nije mogao da prođe iz nekih meni neznanih razloga. Ja sam već tada znala da je neću i da ne želim da budem u takvoj Vladi. A sad da odgovorim onima koji kažu ona sad nije u Vladi Srbije pa tako komentariše – kad su se izbori završili, gde god sam bila u medijima, kad god me neko pitao da li ću biti u novoj vladi, ja sam odgovarala da na ovaj način ne želim. To više nije bila Vlada u kojoj sam mogla da napravim rezultat, a ja sam čovek koji pravi rezultate.

Ceo intervju sa Zoranom Mihajlović čitaoci „Nove“ imaće priliku da pročitaju večeras na našem portalu, kao i u novom broju dnevnog lista „Nova“. U eksluzivnom razgovoru, Mihajlović je otkrila da li osniva političku stranku, da li će sarađivati sa SNS ili sa opozicijom, u kakvim je odnosima sa predsednikom Srbije, premijerkom i drugim članovima Vlade, kao i šta danas misli o projektu „Beograd na vodi“, Rio Tintu i kolpasu koji je prošle zime pretrpeo EPS.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare