Danas je u okolini Užica na putu ka Zlatiboru uhapšen potpredsednik Narodnog pokreta Srbije, šef odborničke grupe NPS u Skupštini grada Beograda i advokat Miloš Pavlović, koji je u tom trenutku bio u kolima sa porodicom. Iz Narodnog pokreta Srbije saopštili su da je sve ovo "deo plana zastrašivanja od strane uzurpatorskog i nasilničkog režima pred konstitutivnu sednicu Skupštine grada Beograda koja je zakazana za ponedeljak 19. februar. Pavlović nije jedini koji je uhapšen zbog protesta 24. decembra. Iz iste stranke ranije su hapšeni funkcioner Saša Damnjanović, poverenik iz Kruševca Predrag Petronijević, zatim studenti, više od 35 demonstranata, a svi oni su proglašeni većim kriminalcima od Milana Radoičića, čoveka sa Interpolove poternice. Tako je to u Srbiji!

I dok iz Evropske unije stižu signali da bi uskoro mogla da započne međunarodna istraga zbog izborne krađe, vlast u Srbji prelazi na drugi nivo borbe protiv opozicije, a vest da je advokat Miloš Pavlović, koji je i potpredsednik Narodnog pokreta Srbije i šef odborničke grupe NPS u Skupštini grada Beograda danas uhapšen u okolini Užica na putu ka Zlatiboru, u trenutku dok je bio u kolima sa porodicom, podsetila je na sva ranija hapšenja tokom i nakon protesta 24. decembra zbog protivljenja izbornoj krađi.

Među njima su bili funkcioneri opozicionih stranaka, mladi ljudi, studenti i građani koji su završili u pritvoru i poglašeni većim kriminalcima od Milana Radoičića, čoveka sa Interpolove poternice, odgovornog za Banjsku i smrt četvoro ljudi, koji ni dana nije proveo u ćeliji.

Tako je za Sašu Damnjanovića, funkcionera Narodnog pokreta Srbije Miroslava Aleksića i gradskog odbornika u Skupštini grada Beograda, predložen pritvor.

Nakon što je napustio ćeliju u Palati pravde, bio je prebačen u kućni pritvor, a za Nova.rs tada je rekao da svedočimo potpunom raspadu pravne države.

Saša Damnjanović Foto:Narodna stranka

„Tužilac je napisao optužnicu za dva krivična dela – nasilničko ponašanje na javnom skupu i poziv na nasilnu promenu ustavnog uređenja. I tražio je pritvor od 30 dana, zato što navodno postoji mogućnost da ponovim krivično delo. Meni se stavlja na teret da sam u jednom trenutku stavio ruku na kvaku od vrata i da sam hteo da uđem u Skupštinu grada. Pritom, ja sam gradski odbornik i u tom momentu sam imao veća prava da budem u tom objektu nego policija. Moje pitanje je da li postoji neki drugi način da se uđe na vrata, osim da uhvatite kvaku? Ja za drugi način ne znam. To su takve besmislice. Uglavnom, usledio je pritisak javnosti i medija. Sudija nije prihvatila pritvor od 30 dana, već mi izriče meru kućnog pritvora“, istakao je tada Damnjanović.

Damnjanović nije priznao krivicu, dok mnogi jesu.

PROČITAJTE JOŠ:

„Oni su svima nudili sporazum, na taj način vrše pritisak. Ko je hteo da potpiše da je počinio krivično delo, on je odmah pušten. Pod pritiskom su ljudi pristajali na to, iako ništa nisu uradili. Od straha da ne dobiju 30 dana pritvora i da ne budu u nekom drugom okruženju, u Centralnom zatvoru. Ja ni u jednom trenutku nisam hteo da pristanem na tako nešto. Ja sam spreman i mnogo veću cenu da platim, ako je ovo cena hvala lepo, videćemo se. Na izborima. Promeniće se ovo. Maraton je ovo, a ne trka na 100 meatra. Jedno je sigurno, da nije bilo nezavisnih medija, pritiska javnosti i umešnosti advokata, svi bismo bili u CZ-u“, kazao je on.

Bio priveden i poverenik Narodnog pokreta Srbije u Kruševcu

Pored Damnjanovića, bio je priveden i Predrag Petronijević, poverenik Narodnog pokreta Srbije u Kruševcu.

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić rekao je tada da postoje najava da će biti novih hapšenja političara iz stranaka s liste „Srbija protiv nasilja“.

Predrag Petronijević Foto:Narodna stranka/krusevacgrad.rs

„To je ništa drugo nego politički progon neistomišljenika. Jer, ne hapse policajce i navijače koji su razbijali i pravili štetu, već ljude koji nisu imali nikakve veze s tim“, istakao je Aleksić.

Još dok je trajao protest ispred zgrade gradske skupštine, predsednik Srbije Aleksandar Vučić upozoravao je da će izgrednici biti privedeni „poznavanju prava“.

Kako je to izgledalo, videlo se nekoliko sati kasnije kada je, opet prema Vučićevim rečima, uhapšeno više od 35 demonstranata.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Hapšeni su i studenti, njih četvoro, a majka Kragujevčana D. P. koji je bio priveden nakon protesta kod ulaza u Istorijski muzej Srbije, uplakana je tražila svog sina jer nije znala gde je odveden.

„Moj sin je već krenuo kući kada je uhapšen. Negde oko 2 sata ujutru zazvonio nam je telefon. Pitala sam ga da li su ga tukli, a on je rekao samo da je sve u redu i da mu je određen pritvor do 48 sati. Nisam stigla ni da ga pitam gde je i šta se dogodilo“, ispričala je njegova majka, dodajući da je pod velikim stresom jer ne znaju gde se nalazi, ni u kakvom je stanju.

Advokat Ivan Ninić opisao je tada kako je izgledalo hapšenje studenta.

Foto: Andrija Lazarević/Nova.rs

„Njemu su sa leđa prišli policajci u civilu i uhapsili ga. Dakle, nije uhapšen na samom protestu, već su ga pustili da krene kući i onda ga uhapsili. Imajući u vidu da je on i ranije učestvovao u mirnim protestnim okupljanjima, postavlja se pitanje da li je neki inspektor bio zadužen za njega sa zadatkom da ga uhapsi nakon protesta“, zapitao se on.

Među uhapšenim studentima bio je i Dimitirije Radovanović, koji je priveden dok se vraćao sa protesta, a iako nije učestvovao u sukobu građana sa policijom, određen mu je kućni pritvor koji služio u jednom studentskom domu u Beogradu. Za Nova.rs je ispričao kako su izgledali njegovi dani u pritvoru.

Foto: Privatna arhiva

„Svoje vreme provodim u domu, a što se tiče obaveza, moram da budem u sobi. Imam tu slobodu da se krećem do kupatila, pošto je spratno i da idem u menzu kako bih se hranio. Znači, nisam vezan u potpunosti za sobu. Ovde bih trebalo da budem tri meseca, pošto je takva odluka doneta, ali mislim da se to neće dogoditi jer su tada kao obrazloženje za pritvor naveli to što su protesti bili svakog dana“, objašnjava mladić.

Podsetimo, zbog brojnih izbornih nepravilnosti, građani i studenti tražili su 24. decembra otvaranje biračkih spiskova i ponavljanje izbora.

Nakon očekivanih protesta i okupljanja ispred RIK, odbornici i poslanici pokušali su da uđu u svoje prostorije u Skupštini, žandarmerija je odgovorila biber sprejom i dimnim bombama, pa su odgovorili i građani.

BONUS VIDEO: Hapšenje osumnjičenog za razbojništvo u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar