Foto:Nova.rs; KRIK.rs; google maps; shutterstock; Vesna Lalić/Nova.rs

Najveći trgovac oružjem Slobodan Tešić i njegova porodica zakupili su od juna ove godine vilu u Diplomatskoj koloniji. Prema podacima iz katastra nepokretnosti, taj objekat ima površinu od 241 kvadrat, za šta plaćaju zakupninu od 1.370 evra mesečno. Ovo je samo poslednja investicija u nizu porodice Tešić, koja je pre toga kupila već dve vile po ceni nižoj od tržišne, deo Palate Albanija, ušli u poslove oko peleta...

Samo pre nekoliko nedelja, NIN je ekskuzivno objavio da su ćerke trgovca oružjem Slobodana Tešića kupile deo Palate Albanija. One su kupile 381 kvadratni metar poslovnog prostora, dok Tešić sa svojom suprugom paralelno gradi novu vilu od 1.600 kvadrata.

Prema zapisima iz katastra, njih dve dele vlasništvo nad prostorom od ukupno 381 kvadratnog metra, od čega je 175 kvadrata prizemlja i 206 kvadrata podrumskog prostora. Upravo je januara 2022. taj deo Palate Albanija ponuđen na prodaju po procenjenoj ceni od 3,88 miliona evra. Palata Albanija je pripadala Beogradskoj banci, koja je u stečaju od 2002. i taj postupak ni posle dve decenije nije završen.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Još jednom je porodica Tešić „završila“ posao po nižoj ceni od one tržišne, što je bio slučaj sa kupovinom luksuznih vila. Iako cene nekretnina neprestano rastu u Beogradu, to nije sprečilo Tešića da bogato plati za nove stanove i vile.

Foto:Googlemaps

Kao što je Nova.rs ranije objavila, Tešić je kupio vilu u Maglajskoj ulici na Dednju, koju je pre toga iznajmljivao. Nakon toga, Tešić je pazario i vilu u Mihaila Mike Jankovića (ranije Botićeva). Ovu vilu je platio 2,5 miliona evra ili za oko 2.000 evra više u odnosu na početnu cenu.

Pored toga, Tešić je odnedavno ušao u poslove oko proizvodnje peleta, ogreva koji se retko gde može naći na tržištu u Srbiji.

Ko je Slobodan Tešić i kako je izgradio imperiju?

Slobodan Tešić, nekadašnji kondukter iz Kiseljaka, široj javnosti postao je poznat 2002. godine kada je izvozio naoružanje u Liberiju, umesto u Nigeriju. U tom momentu Liberija je bila pod međunaronim embargom na uvoz oružja, stoga Tešić nije smeo tamo da izvozi oružje. Zbog toga ga je UN stavila na listu sankcija, zbog kojih njegove firme nisu mogle da izvoze oružje.

Nakon dolaska SNS na vlast 2012. godine, počinju bolji dani za Slobodana Tešića. Najpre je naša država zatražila od UN da se Tešić skine sa liste sankcija, da bi ubrzo pod čudnim okolnostima bio prisutan na sastanku sa visokom delagacijom Ministarstva odbrane Libije. Uporedo sa njegovim vezama sa SNS, Tešić je dobio i diplomatski pasoš.

Nije ni tajna da je Tešić finansirao SNS, kao i fondaciju Dragice Nikolić, supruge bivšeg predsednika Srbije i SNS, Tomislava Nikolića. Njegove veze sa SNS datiraju najmanje od 2012. godine, kada je njegova ćerka bila kandidat za poslanika ispred ove partije.

Tešić je u odnosu na druge trgovce oružjem dobijao neuporedivo više izvoznih dozvola od ostalih konkurenata. Inače, u pitanju su izvozne dozvole koje izdaju ministarstva trgovine, spoljnih poslova i odbrane. Samo tokom 2019. godine, on je dobio 18 od ukupno 19 dozvola za isporuku oružja.

Svoju imperiju Tešić je gradio na tome što kupovao oružje od državnih preduzeća po cenama nižim od tržišnih, što je preduzeća dovelo u velike finansijske gubitke.

Zbog svojih sumnjivih poslova, Tešić se sa svojim saradnicima nalazi na listi sankcija SAD, što ga nije sprečavalo da izvozi oružje.

Kompanije povezane sa Tešićem izvozile su oružje za šest američkih firmi, uključujući i jednu koja sarađuje sa Pentagonom, uprkos tome što je Tešić na crnoj listi američkih vlasti zbog podmićivanja i kršenja embarga na oružje.

BIRN je ranije objavio kako je Tešić „zaobilazio“ sankcije SAD preko dve beogradske firme, Valir d.o.o. i Zenitprom d.o.o., čiji su prihodi dostigli desetine miliona evra otkako su 2019. godine američke sankcije proširene na veću grupu ljudi, koji su označeni kao Tešićevi saradnici.

Bonus video: Kuća Slobodana Tešića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare