Foto: NIN, Krik.rs

Dve ćerke finansijera SNS-a ove godine kupile su 381 kvadratni metar poslovnog prostora u Palati Albanija, Slobodan Tešić i njegova supruga grade novu vilu od 1.600 kvadrata, a impozantan je i spisak nekretnina u vlasništvu direktora "Zastava oružja" Mladena Petkovića i njegove supruge.

Dok domaća preduzeća iz namenske industrije propadaju i svake godine beleže milionske gubitke, jedan od finansijera Srpske napredne stranke, koji se nalazi na crnoj listi SAD, Slobodan Tešić, novac zarađen trgovinom oružjem ulaže u izgradnju i kupovinu luksuznih nekretnina u Beogradu. U posao s nekretninama uključena je i njegova porodica, piše NIN.

NIN, naime, otkriva da su, u drugoj polovini ove godine, njegove dve ćerke, Danijela Vasilijević i Jelena Petrović, postale vlasnice prostora u srcu prestonice, u znamenitoj Palati Albanija, koja je sagrađena 1939. i ima tretman kulturnog dobra Srbije.

Prema zapisima iz katastra, njih dve dele vlasništvo nad prostorom od ukupno 381 kvadratnog metra, od čega je 175 kvadrata prizemlja i 206 kvadrata podrumskog prostora. Upravo je januara 2022. taj deo Palate Albanija ponuđen na prodaju po procenjenoj ceni od 3,88 miliona evra. Palata Albanija je pripadala Beogradskoj banci, koja je u stečaju od 2002. i taj postupak ni posle dve decenije nije završen.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Stečajni upravnik Mijo Stanarčević izjavio je za RTS u aprilu 2022. da je reč „o prodaji na 50 odsto procenjene vrednosti, što je specifično u odnosu na prodaju na slobodnom tržištu, a što je veoma privlačno za potencijalne kupce“.

Za koju su sumu Tešićeve ćerke postale vlasnice dela kulturnog dobra u srcu glavnog grada nije poznato, ali sudeći prema rečima stečajnog upravnika Beobanke i skorašnjih poduhvata Tešića, koji je ranije otkupio i dve državne vile, cena je najverovatnije bila niža od tržišne.

Na lokaciji jedne od dve otkupljene vile, na investitorskoj tabli može se videti da Tešić sa suprugom Živanom finansira izgradnju vile od oko 1.600 kvadrata u Ulici Mihajla Mike Jankovića. Radovi su počeli pre četiri meseca, 14. juna i prema planu bi trebalo da budu završeni do kraja ove godine.

Tu vilu, koja je bila u vlasništvu Vlade Srbije, a kojom je raspolagalo državno preduzeće DIPOS, Tešić je otkupio u julu 2021, otkrio je portal Nova.rs. On je bio jedini ponuđač koji se prijavio na oglas DIPOS-a, objavljen u tabloidu Srpski telegraf. Ovu vilu je, kako piše Nova.rs, platio oko 2,5 miliona evra ili samo 2.000 evra više od početne cene. Pre toga Tešićeva supruga, takođe kao jedini ponuđač, kupila je od DIPOS-a državnu vilu u Maglajskoj ulici, koja je plaćena 4,48 miliona evra ili samo 3.755 evra više od početne cene.

Foto:Googlemaps

Familija Tešić je tako otkupila dve državne vile, uprkos tome što se ime jednog od najvećih trgovaca oružjem na Balkanu našlo u izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije još 2015. U njemu su izneti detalji o brojnim neregularnostima prilikom zakupa vila i stanova u državnoj svojini. Konstatuje se i da su se državne vile izdavale bez javnog konkursa, a i ugovorene zakupnine su u nekim slučajevima bile manje od tržišnih.

Taj izveštaj je Savet prosledio i Vladi Srbije, koju je tada vodio Aleksandar Vučić, ali do danas Vlada nije reagovala.

Slobodan Tešić Foto: Krik.rs

Za izgradnju vile u Ulici Mihajla Mike Jankovića angažovano je preduzeće W.D. Concord west. Tešićeva ćerka Danijela Vasilijević, koja je bila kandidat za poslanika na izbornoj listi SNS-a za parlamentarne izbore 2012, objavila je nedavno na svom instagram-nalogu da je W.D. Concord west saradnik Fondacije Humana srca, koju ona vodi.

Ista firma W.D. Concord west, bila je angažovana i na izgradnji vile u beogradskoj Ulici Jevrema Grujuća, koja je tada pripadala porodici Mladena Petkovića, još aktuelnog direktora državnog preduzeća Zastava oružje i bivšeg direktora valjevskog Krušika.

Opširnije čitajte u NIN-u.

Bonus video: Kuća Slobodana Tešića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare