Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs; Krik.rs

Slobodan Tešić, najveći trgovac oružjem u Srbiji koji je godinama pod sankcijama SAD-a, kupio je još jednu državnu vilu na Dedinju. Nakon što je došao do luksuznog objekta u Maglajskoj ulici, Tešić je pazario i vilu u Mihaila Mike Jankovića (nekad Botićeva ulica). I jedan i drugi objekat DIPOS je godinama izdavao, a u oba slučaja Slobodan Tešić, odnosno njegova supruga Živana, bili su jedini ponuđači. Drugu vilu platio je 2,5 miliona evra ili za oko 2.000 evra više u odnosu na početu cenu.

Koliko je tačno vrednost imovine Slobodana Tešića, trgovca oružjem, koji je prvo bio pod sankcijama UN, a sada SAD-a, teško je proceniti. Izvesno je međutim da su u njegov fond “ušle” i dve nekad državne vile na Dedinju koje je pazario u poslednjih nekoliko godina.

O vili u Maglajskoj “Nova” je već pisala. Kupljena je krajem 2019, pošto je prethodno upravo Tešiću izdata u zakup do 2043. godine. Budući da je on kao zakupac bio teret koji je sa sobom nosila prodaja tog objekta, jasno je i zašto je Tešić (formalno njegova supruga Živana) bio jedini ponuđač za kupovinu te vile.

Ona je plaćena 4,48 miliona evra ili za svega 3.755 evra više od početne cene. I Slobodan i Živana Tešić u Katastru nepokretnosti upisani su kao kao vlasnici tog objekta.

U julu 2021. Slobodan Tešić, međutim, kupuje još jednu državnu vilu, koju je takođe godinama izdavao DIPOS. I u ovom slučaju Vlada Srbije odlučila je da je izuzme iz Diposovog fonda i stavi je na doboš. Reč je o objektu u Ulici Mihaila Mike Jankovića, čija je prodaja, kao i u slučaju vile u Maglajskoj, oglašena u listu Srpski telegraf i to u maju prošle godine.

Zanimljivo je i da je i ovaj objekat bio pod teretom zakupca u trenutku prodaje i to do kraja 2033. godine. Ko je (bio) zakupac, me]utim, nije poznato.

Direktor DIPOS-a Đoko Krivokapić kratko je rekao za “Novu” da nije reč o Slobodanu Tešiću. Prema izveštaju Saveta za borbu protiv korupcije iz 2015, tu vilu je zakupljivao advokat Zdenko Tomanović, koji je inače 2019. bio i njegov advokat. Međutim, nije poznato da li i dalje živi u tom objektu.

Jedini ponuđač

Zanimljivo je da je i u slučaju prodaje ove vile Slobodan Tešić bio jedini ponuđač. Kako je za naš portal rečeno u Republičkoj direkciji za imovinu, on je objekat u Mihaila Mike Jankovića platio 2.510.000 evra, što je 2.372 evra više u odnosu na početnu cenu.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

U oglasu je pisalo da je reč o vili površine 372 kvadrata, koja se sastoji od suterena i prizemlja, kao i da se nalazi na zemljištu površine od oko 22 ara.

“Za nepokretnost u Ulici Mihaila Mike Jankovića, dostavljena je jedna zatvorena ponuda za koju je nakon otvaranja od strane Komisije, formirane odlukom direktora Republičke direkcije za imovinu Republike Srbije, čiji članovi su lica zaposlena u Direkciji, konstatovano da ispunjava uslove iz oglasa. Ugovor o kupoprodaji predmetne nepokretnosti sa najpovoljnijim ponuđačem, zaključen je u julu 2021”, rečeno je za “Novu” u Direkciji.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Reporteri „Nove“ juče su obišli pomenuti objekat na Dedinju, koji se očigledno renovira, jer je ograđen tablama, a istaknuto je i adekvatno obaveštenje o građevinskim radovima, podacima o investitoru (Slobodan i Živana Tešić) i izvođačima radova koji su započeti sredinom juna ove godine.

Sankcije i diplomatski pasoš

Slobodan Tešić je pod sankcijama SAD-a od 2017. Američko Ministarstvo finansija označilo ga je kao “jednog od najvećih trgovaca oružjem i municijom na Balkanu“. Vlasti SAD su tada objavile su u njegovom vlasništvu ili pod njegovom kontrolom firme – Partizan Tech D.O.O, Technoglobal Systems D.O.O. Beograd, Charso Limited i Grawit Limited.

U obrazloženju je bilo navedeno da je Tešić direktno ili indirektno davao mito i finansijsku pomoć kako bi obezbedio ugovore o naoružanju sa raznim zemljama.

Uprkos tome i činjenici da se godinama nalazio pod sankcijama Ujedinjenih nacija, tom trgovcu oružjem Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, na čijem je čelu tada bio Ivan Mrkić, dodelilo diplomatski pasoš.

Takođe, i njegova ćerka Danijela, koja je 2012. bila kandidat za poslanika ispred SNS, bila je zaposlena u MSP, a kasnije prebačena u MUP, odnosno u Upravu za međunarodno-operativnu policijsku saradnju. To je javnosti otkrio Miroslav Aleksić, potpredsednik NS.

Takođe, i sam Slobodan Tešić u više navrata označen je kao finansijer SNS. Mediji su pisali i da je svojevremeno finansirao Fondaciju Dragice Nikolić, supruge tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

BONUS VIDEO Kuća Slobodana Tešića

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar