Foto: TANJUG/ RADE PRELIĆ/ bs

Delegacija Evropskog parlamenta za međustranački dijalog, predvođena Vladimirom Bilčikom i Matjažom Nemecom, u poseti je Srbiji. Tokom prepodneva razgovarali su s poslanicima u Skupštine Srbije. Narodni poslanik i predsednik Odbora za zaštitu životne sredine Aleksandar Jovanović Ćuta kazao je novinarima u holu parlamenta da se na sastanku ne dešava ništa novo.

„Atmosfera je – opozicija kuka na kršenje svih mogućih prava u parlamentu, ali to je ono što oni znaju, s tim što vladajuća stranka to negira i kaže da je situacija i kad su u pitanju rad parlamenta i sloboda govora i sloboda medija uznapredovala… Ono što svi namo, ništa novo nema“, kazao je Jovanović.

Kako kaže, opozicija ima samo jedan zadatak – da se ujedini i da sruši vlast, piše N1.

„Ja sam zato došao u skupštinu, da ostavimo sve što je bilo, da sednemo za jedan sto, i da insistiramo da budu izbori u Beogradu i da srušimo Vučića“, rekao je Jovanović.

Pročitajte još:

Dodaje da je zakazana novo viđenje opozicionih stranaka u Briselu u junu.

„Uvek se zakazuju nove runde i tako 30 godina, ovde se ništa ne dešava“, navodi.

Jovanović naglašava da će učestvovati na sednici parlamenta o Kosovu početkom februara.

„Naravno da hoću. Ono što se nama dešava na Kosovu, dešava nam se i u Gornjim Nedeljicama. Ono što je na Kosovu – haos, kriminal, što je imalo za posledicu izbeglice, to će nam se desiti i u Gornjim Nedeljicama“, kaže.

I pita: Na šta to liči da se poslanicima ne pokažu detalji francusko-nemačkog predloga za Kosovo.

„Da Vučić neće da nam pokaže šta stoji u tom dokumentu. Ako neće Vučić da nam pokaže, nek nam ga pokažu oni koji su ga sačinili“, poručio je za N1.

A na pitanje zašto je došao danas na sastanak sa evroparlamentarcima, ako nema ništa novo, kaže:

„Da se izvestilac informiše o tome u kakvom je stanju parlament, ljudska prava, sve što slušamo 30 godina. Parlament je ni u kakvom stanju, ovo je mesto nabrutalnijeg kršenja zakona. Ne znamo gde su potpisi peticije za ukidanje iskopavanja litijuma i bora…. Ako hoćete nešto da menjate, postavite pred Vučića neki ultimatum, kao oko Kosova, sve ostalo je farsa i gubljenje vremena – da mora da otvori RTS, da se poštuju zakoni, da sudstvo profunkcioniše. Od vas gospodine Bilčik zavisi kako će ova zemlja da funkcioniše, došli smo opet do toga da nam pretite sankcijama. Gde smo? Nazad u 90-im“.

Bonus video: Bilčik o emitovanju RT u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare