Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs, Milos Tesic/ATAImages

Nova runda dijaloga vlasti i opozicije, kojom će posredovati evroparlamentarci održaće se krajem januara. Za sada agenda nije poznata, opozicija još uvek nije dobila pozive, ali sudeći prema tvrdnjama opozicionih prvaka - ne očekuje se puno. Sagovornici Nove kažu da ne treba očekivati puno ukoliko se dijalog bude vodio na isti način kao onaj prethodni, koji je održan pre više od godinu dana.

Poslanici Evropskog parlamenta, Vladimir Bilčik i Matjaž Nemec, boraviće u dvodnevnoj poseti Srbiji od 26. januara. Posetom će početi nova runda dijaloga vlasti i opozicije u Narodnoj skupštini, kojim posreduje Evropski parlament.

Kako je ranije izvestio European Western Balkans (EWB), ova faza posredovanja Evropskog parlamenta podrazumeva pripremu za uspostavljanje procesa olakšavanja dijaloga unutar Narodne skupštine.

Skupština Srbije Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Kako tvrde iz ovog medija, tačna agenda susreta još uvek nije poznata, ali očekuje se da će evroposlanici obaviti razgovore i sa šefovima poslaničkih grupa.

Kako opozicija vidi novu rundu dijaloga – ima li razloga za optimizam i nadu?

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić kaže za Novu da ni ovaj dijalog neće uroditi plodom, poput onog proslogodišnjeg, ukoliko se ne reše suštinski problemi.

„Još uvek nismo dobili nikakav zvaničan poziv, u medijima smo samo videli da će se govoriti o dijalogu. Unapred mogu da kažem da ukoliko taj dijalog evroparlamentaraca bude isti kao onaj prošlogodišnji, neće biti nikakvih uspeha niti rezultata. Da bi se napravio neki rezultat mora da se promeni forma, treba da bude manji broj predstavnika što širih grupacija kako bi se ozbiljno razgovaralo“, priča Aleksić za Novu.

Miroslav Aleksić Skupština Srbije Foto:Milos Tesic/ATAImages

Naš sagovornik napominje da ukoliko to bude na nivou skupštinske rasprave, od napretka u dijalogu neće biti ničega.

„Na kraju krajeva, ovde je pitanje da li EU zaista želi da reši probleme koji se tiču slobodnih izbora, slobode govora, izražavanja, medija. Oni sve znaju šta se dešava ovde. Pitanje je samo da li oni žele i hoće da nateraju Aleksandra Vučića, koji se za sve pita da promeni određene stvari ili ne. Opozicija ovde nije tema, adresa za dijalog je Andrićev venac ili eventualno Nemanjina. To su adrese za razgovore. Opozicija je već u parlamentu, radi ono što treba da radi, a Evropa neka stavi prst na čelo i nek se zapita da li joj treba jedan autokrata koji uništava sve“, objašnjava šef poslaničke grupe Narodne stranke.

Aleksić podseća da je Srbija u medijskom mraku i da su i dalje veliki pritisci na medije u vlasništvu United Medije.

Pročitajte još...

„To je tema o kojoj Bilčik treba da priča, ali ne sa opozicijom, već vlastima“, zaključuje Aleksić.

Zamenik šefa poslaničke grupe „Ujedinjeni“ u Skupštini Pavle Grbović napominje da poziv za razgovor još uvek nije stigao, te da treba razgovarati ali bez prevelikih očekivanja.

„Čuo sam najave, ali zvanični poziv još uvek nismo dobili. U svakom slučaju treba razgovarati, ali bez prevelikih očekivanja jer će rezultati dijaloga najviše zavisiti od toga da li postoji politička volja na strani vlasti da se nešto promeni, u šta sumnjam. Prethodne dve runde dijaloga nisu dovele do suštinskih promena, ali to ne mora da bude teret pred novu rundu već važno iskustvo, pod uslovom da facilitatori iz Evropskog parlamenta ovog puta primene drugačiji pristup“, podvlači naš sagovornik.

Grbović naglašava da ukoliko se predlozi budu formulisali u kancelariji predsednika Skupštine, u tom slučaju će i ova runda biti neuspešna.

Pavle Grbović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Ukoliko se predlozi budu formulisali u kancelariji predsednika Skupštine, a onda nama dostave po principu uzmi ili ostavi, u tom slučaju će i treća runda biti neuspešna, a to nije u interesu ni opozicije a ni predstavnika EP”, zaključuje Grbović.

Poslanica Demokratske stranke (DS) Dragana Rakić naglašava da ima dosta povoda za ovakvu inicijativu.

„Tema dijaloga je stanje u parlamentu u Srbiji, odnsno samovoljno ponašanje vladajuće većine. Kao što znate povoda ima dosta za ovakavu inicijativu: pre svega nepoštovanje poslovnika Narodne skupštine i odbacivanje amandmana na zakone koje predlaže opozicija. Predsedavajući Narodne skupštine uskraćuje opoziciji pravo na repliku, ne dozvoljavaju se dopune dnevnog reda, sednice se zakazaju 24 sati pred samo zasedanje“, tvrdi Rakić i dodaje:

„Ovo je još jedna bitka koju opozicija bije uz podršku predstavnika Evropskog parlamenta kako bi povratila dostojanstvo Narodne skupštine i izborila se za vladavinu prava“, podvlači Rakić.

Zoran Lutovac i Dragana Rakić Foto: Vesna lalić/Nova.rs

I poslanik zeleno-levog bloka Ne davimo Beograd-Moramo Radomir Lazović naglašava da nije loše što će ponovo reagovati međunarodna zajednica, ali se nada da to neće biti kao tokom prethodnog međupartijskog dijaloga.

Radomir Lazović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Postalo je svima jasno da SNS u Skupštini beži od bilo kakve argumentovane rasprave, bavi se različitim manipulacijama i izigravanjem poslovnika i propisa. Čini se sve da opozicioni poslanici i klubovi ne mogu da iznesu mišljenje, koje se najčešće ogledaju kroz sednice po hitnom postupku. Vladimir Orlić na različite načine pokušava na različite načine da ukrade opoziciji vreme da iznese određene predloge. Doći ćemo u situaciju da opozicija neće moći ništa da predloži. Neka reakcija od međunarodne zajednice ne bi bila loša, ali nadam se da neće biti kao tokom prethodnog dijaloga“, ističe Lazović.

Bonus video: Sandra Božić vređa poslanike u Skupštini Srbije i pominje atentat na Vučića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare