Aleksandar Vučić i Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić objavio je na Instagramu da se, ipak, neće sastati sa šefovima poslaničkih grupa, već će o planu za Kosovo raspravljati sa poslanicima u Skupštini. Ta sednica bi prema informacijama pojedinih medija trebalo da bude održana 2.februara, a predstavnici opozicije već imaju spisak pitanja na koje će tom prilikom tražiti odgovore.

Sednica Skupštine Srbije o Kosovu i Metohiji, na kojoj će prisustvovati predsednik Aleksandar Vučić, najverovatnije će početi 2. februara. Prema nezvaničnim informacijama „Novosti“, rasprava će trajati dva, a možda i tri dana, kako bi predsednik mogao da odgovori na pitanja svih poslaničkih grupa.

Prethodno je Vučić na Instagramu poručio:

„Država Srbija i njeni interesi uvek moraju da budu ispred stranačkih i pojedinačnih. Samo zajedno i ujedinjeni možemo da se izborimo za bolju budućnost naše zemlje“, napisao je Vučić u opisu video snimka u kom, između ostalog kaže: „Pre dva dana rekao sam istinu o svemu s čim se suočavamo po pitanju Kosova i Metohije. Ništa nisam skrivao od vas. Ponudio sam svim političkim akterima razgovor, da ih upoznamo i sa pritiscima i sa svim onim s čim se Srbija suočava. Rekli su da ne žele da razgovaraju, dobar deo njih je to rekao. Oni žele javnu manifestaciju i predstavu za svoje političko delovanje. Žao mi je što nisu razumeli da je država važnija od političkih interesa bilo koje stranke i bilo koga od nas. shvatili. Svejedno, moja obaveza je da, poštujući parlament, izađem u susret svim njihovim zahtevima. Pojaviću se u Skupštini i odgovarati na sva pitanja“.

Pitali smo predstavnike opozicije šta će pitati Vučića u vezi nemačko-francuskog plana, koji je pred nas postavljen u nekoj formi ultimatuma. Ukoliko ga ne prihvatimo, kako je rekao predsednik, slede nam sankcije, izolacije, ukidanje bezviznog režima i povlačenje stranih investicija…

Poslanik koalicije Zajedno – Moramo Aleksandar Jovanović Ćuta kaže da će Ekološki ustanak tražiti da na tu sednicu dođu predstavnici Olafa Šolca i Emanuela Makrona, koji su i dali taj predlog .

Aleksandar Jovanović Ćuta Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Da dođu pred plenum zajedno s Vučićem i kažu poslanicima šta je plan, jer smo čuli dve različite verzije. Vučić je posle sastanka rekao da su mu tri puta jasno i glasno zapretili šta će se dogoditi ako ne prihvatimo plan, da nam slede sankcije i užas, povlačenje investicija i ukidanje bezviznog režima. S druge strane, američki i francuski amabasadori i američki ambasador Kristofer Hil kažu da razgovor nije protekao u formi ultimatuma, da nisu spominjane sankcije i kazne, već je samo predstavljen predlog. Dakle, pozivam ih, ako Vučić neće da pokaže dokument, da ga pokažu oni koji su ga ovde i instalirali”, kaže Jovanović i dodaje:

“Da su želeli te evropske vrednosti u Srbiji, ne bi na vlast doveli radikale i gledali mirno kako Vučić 10 godina gazi ljudska prava. Ne mogu da kriju dokument, to nije njihova privatna stvar. Nek nam ga pokažu i nek nam oni kažu šta će se desiti ako prihvatimo, a šta ako ne prihvatimo. Tek onda možemo da raspravljamo”.

Sličnog je stava i poslanik Demokratske stranke Srđan Milivojević.

Srđan Milivojević Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

“Glavno moje pitanje će biti zašto ne podnese ostavku? Nakon što je politika koju vodi punih 30 godina imala isključivo katastrofalne posledice po Srbiju. Nijednu dobru stvar nije donela. A što se samog plana tiče, njega tu nemamo šta da pitamo. On je samo kurir koji isporučuje nešto što je neko drugi napisao. Dakle, možemo da pričamo samo s onima koji su plan i sačinili”, navodi Milivojević.

Poslanik poslaničke grupe Ujedinjeni Pavle Grbović insistiraće na tome da Vučić mora da preuzme odgovornost za to što je do spoznaje da je Evropa ujedinjena i da neće trpeti naše iskakanje i neusklađivanje po pitanju sankcija Rusiji došao godinu dana kasnije nego što je to postalo očigledno.

Pavle Grbović Foto: N1

“Što se tiče samog sporazuma, ključna pitanja se tiču sadržine aneksa sporazuma , kao i šta njime dobijaju Srbi na KiM, pogotovo oni koji žive južno od Ibra i ko je garant da će se te obaveze poštovati. Naravno, ključno pitanje je i da li Srbija dobija konkretnu političku podršku u slučaju prihvatanja sporazuma ili je jedina korist to što nam neće uvesti sankcije”, navodi Grbović.

Poslanica zeleno-levog kluba Ne davimo Beograd – Moramo Biljana Đorđević kaže da je pre svega pitanje da li će poslanici s Vučićem razgovarati načelno o nečemu što nisu i neće videti ili će im ponuđeni plan biti dat na uvid.

Biljana Đorđević Foto:FoNet/Milica Vučković

“Ako dobijemo tekst onda ćemo pričati o tome, ako ga ne dobijemo onda ćemo zahtevati da imamo uvid. Jako je važno videti formulacije zahteva, jer znamo da jedna rečmože mnogo da znači. Pored toga tražićemo i da nam se kaže kakav je naš plan i model za ZSO. Vučić je rekao da je pripremlje nacrt Statuta ZSO, ali ga niko nike video. Imali smo prilike da čujemo i Gabrijela Eskobara kako govori o tome, ali i neke strane NVO koje tvrde da su sastavile nacrt sastaura. Očigledno se radi o nekoliko modela, želimo da ih vidimo, ali i da damo svoje predloge”, kaže Đorđević.

Poslanik Narodne stranke Borislav Novaković ima čitav niz pitanja.

Borislav Novaković Foto: N1

“Vučiću ne treba postavljati pitanja nego pretpitanja. Dakle, koji je smisao i domet njegovih pregovora do današnjeg dana. Prvo, kako je mogao da dozvoli da se kao glavna potencijalna dobit u pregovorima koji predstoje javlja ZSO, koja je kao element pregovora “osvojena” još kroz Briselski sporazum? Tim pre što je unutar Briselskog sporazuma ZSO definisana na nivou malo ozbiljnije nevladine organizacije, koja ima ingerencije samo u domenu zdravstva, obrazovanja i prostornog planiranja i očito ne predstavlja garant samostalnosti srpske zajednice na Kosovu i Metohiji. Napokon, kako je moguće braniti interese Srba na KiM ako Srpsku listu suštinski vode dva kriminalca Zvonko Veselinović i Milan Radoičić”.

Tim pre, navodi Novaković, što “Zvonko Veselinović i Milan Radoičić po mišljenju relevantnih međunarodnih organizacija predstavljaju najveću kriminalnu organizaciju u ovom delu Evrope”.

“Takođe, Srpsku listu u političkoj dimenziji predstavljaju Goran Rakić i Igor Simić koji su u potpunosti izgubili poverenje srpskog naroda na KiM. Osnovna pretpostavka uspešnosti budućih razgovora je da srpsku zajednicu reprezentuju političari koji imaju autoritet i poverenje naroda, a to Goran Rakić i Igor Simić nisu”, zaključuje Novaković.

Predsednica Srpske stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski očekuje da predsednik republike na skupštinskoj sednici upozna narodne poslanike sa konkretnim zahtevima u okviru tzv. francusko-nemačkog plana kao i da objasni građanima koje su to crvene linije u pregovorima preko kojih ova vlast nije spremna da pređe.

Milica Đurđević Stamenkovski Foto: FoNet/Milica Vučković

“Mi ćemo na sednici jasno staviti do znanja da je priznanje tzv. Republike Кosovo u bilo kom obliku kao i mogućnost njenog pristupa međunarodnim organizacijama za Srbiju apsolutno neprihvatljivo. Sporazumi u kojima se pominju tzv. teritorijalni integritet i granice Кosova su veoma opasni jer bi njihovo prihvatanje podrazumevalo formalno priznanje lažne kosovske države. Pregovori na osnovu takvog ultimatuma predstavljali bi završetak razvlašćivanja Srbije na КiM i njenu kapitulaciju po tom pitanju.To je nešto sa čime ne smemo da se usaglasimo i zato ćemo kao državotvorna opozicija iskoristiti sva demokratska, legalna i legitimna sredstva koja nam garantuje Ustav Srbije da u institucijama zaštitimo interese države i srpskog naroda na КiM”, kaže Đurđević Stamenkovski.

BONUS VIDEO: Vučić: Svim političkim akterima sam ponudio razgovor

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar