Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Pravnik Milan Antonijević kaže, povodom današnjeg samita EU-Zapadni Balkan u Briselu, da bi bilo bolje za ceo region da su pristupni pregovori sa Severnom Makedonijom i Albanijom počeli, odnosno da su dobili datum početka pregovora, "mnogo toga je učinjeno, to je i rečeno, hrabri koraci su načinjeni kada se gleda unutrašnja javnost u tim državama, ali, na kraju, te odluke nema".

On u Danu uživo na TV N1 ocenjuje da je izjava predsednika Aleksandra Vučića posle sastanka koji je trajao skoro četiri sata, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerima Albanije i Severne Makedonije, Edijem Ramom i Dimitrom Kovačevskim, bila u duhu njihove zajedničke odluke da odu u Brisel, a da je izjava Rame, koji je izrazio razočaranje odnosom EU prema evrointegracijama regiona, štetna.

„Da li je za unutrašnje potrebe, može se biti malo iskren, malo ironičan, ali sa druge strane imate odluke različitih država, veliko protivljenje jedne“, smatra Antonijević, komentarišući Ramine reči da je „od jedne zajedničke vizije i zajednice, EU postala instrument za pojedinačne članice da stopiraju nešto“.

„Priča sa Bugarskom (koja blokira početak pregovora sa Severnom Makedonijom) je sramota. Jedna država nameće nešto svoje, a ostalih 26 ne mogu da urade ništa o tome. Ima dosta navoda da je (predsednik Rusije Vladimir) Putin bolestan, ali ne mogu da kažem da ova kuća ovde deluje zdravo“, naveo je Rama na konferenciji za novinare u Briselu, podsetivši da Skoplje čeka na otvaranje pregovora 17 godina, a Albanija osam.

Opširnije pročitajte na sajtu N1.

BONUS VIDEO: Nataša Dragojlović i Zoran Milivojević: EU – Zapadni Balkan VS Otvoreni Balkan

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare