Foto: N1

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je “potpuno nebitno” ko je u novoj Vladi Srbije i da iza svih ministara stoji predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić. Profesor Fakulteta političkih nauka u penziji Čedomir Čupić kaže da ne razume zašto se opozicija buni što u vladi ima čak 28 ministara – on bi, kako je rekao, voleo da ima 100 ministara, da se vidi koliko imamo karijerista, koliko ucenjenih…

“Sve što će se dešavati kad je u pitanju ta vlada – to su puki izvršioci”, rekao je Čupić u emisiji Newsnight na televiziji N1.

Članove vlade podelio je u tri kategorije – karijeristi, poslušnici i ucenjeni.

Karijeristi su nestranačke ličnosti, stručni u svojim poljima ali bez savesti, koji pristaju da budu “puki izvršitelji”. To su oni, kaže, koji slušaju kada poslanik SNS Milenko Jovanov kaže “ne solirajte – znači, smao šta im se naredi”.

“Zamislite profesore univerziteta koji to prihvate i ćute – e to su ti karijeristi”, rekao je Čupić.

Drugi deo vlade čine poslušnici koji su u odanosti do kraja provereni, i među njima je i premijerka Ana Brnabić, kaže bivši profesor.

Na kraju, tu su oni “ucenjeni”, koji “imaju podatke jedni o drugima”.

Upitan o tome kako sa istoka i zapada možda gledaju na sastav vlade, Dragomir Anđelković kaže da najviši vrh Rusije i Zapada ne gleda u ministre već u Vučića.

Za predsednika Srbije kaže da balansira tako što “daje nešto, malo Rusiji, malo Zapadu”, i da će politika Vučića dovesti do toga da će “svi stubovi odbrane Kosova da se uruše”.

“Branimo, ne da se odbranimo, nego da se kupi vreme – to nije način”, rekao je on, uz ocenu da Vučič to radi kako bi sačuvao vlast, a ne Kosovo.

Na pitanje da li će Srbija uvesti sankcije Rusiji, Čedomir Čupić kaže da to zna samo Vučić i “oni sa kojima on pregovara”.

Opširnije pročitajte na sajtu N1.

BONUS VIDEO: Izabrana nova Vlada Srbije

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar