Foto:Nova.rs/Tanjug/Promo

Ustav predviđa da Srbija ima vladu u trajanju od četiri godine, a evo već druga je pred nama kojoj je unapred oročen mandat. Sudeći po izjavi predsednika Aleksandra Vučića, treći kabinet Ane Brnabić imaće mandat koji će isteći najkasnije na proleće 2024, a možda i ranije. Sagovornici Nova.rs navode da je ovo očito vlada za veštačko disanje i da će mnogim ministrima resori poslužiti za uvežbavanje.

Nova vlada Srbije imaće ukupno 28 članova, a više od polovine novih ministara ili će prvi put sesti u ministarsku fotelju ili je preuzelo novi resor koji sa onim prethodnim nema nikakve veze.

Šanse da ostvare ozbiljniji rezultat unapred su svedene na minimum, imajući u vidu da im je mandat oročen. Aleksandar Vučić izjavio je da je ova vlada napravljena da prezimi ovu, eventualno sledeću zimu i to će biti to.

Aleksandar Vučić Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

“Onda će doći do još temeljnijih promena. Od čela vlade pa nadalje, kao što posle toga dolazi do promene na mestu predsednika Republike i sve ostalo“, rekao je Vučić, koji nije želeo da otkrije da li će nakon “prezimljavanja” doći do rekonstrukcije ili vanrednih parlamentarnih izbora.

Sagovornici “Nove” upozoravaju da po Ustavu predsednik ne može da oruči trajanje Vlade, koja bi trebalo da utvrđuje i vodi politiku.

Božo Prelević, bivši koministar, advokat i član Skupštine slobodne Srbije, podseća da vlada pada kada nema većinu, a ne kada predsednik hoće.

“To da prezimi, meni deluje kao da je vlada beskućnik, kao da je Srbija utočište za beskućnike. Mislim da nam u predizbornoj trci Vučić nije obećao da će vlada biti oročena na godinu, godinu i po dana. Pošto nema nijednog drugog razloga, osim njegove volje da to bude, mislim da je zaveo svoje birače”, navodi Prelević za “Novu”, uz ogradu da možda nemamo sve informacije, odnosno da možda postoji nešto što Vučić zna, a mi ne znamo.

Božo Prelević Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

On kaže da će deo ministara da se snađe i u ovako kratkom roku, poput Tanje Mišćević, te da bi Danica Grujičić mogla da “okrene brod ka razumu i postavi temelje drugačijeg zdravstva”.

“Možda biste mogli da strateški nešto promenite, ali vi ne možete da dobacite do posledica, sve i da su to najbolje odluke. Energetika, to je sve dugoročno, rudarstvo – moglo biste da uvedete Rio Tinto za godinu i po dana…. Poljoprivreda je na izdisaju, energetika, zdravstvo… Pavle Petrović je rekao da će Srbija morati da se uzajmi od tri do pet milijardi da vrati stare dugove, a kako ćete bez para da napravite velike pomake. Možda je to vlada za hitnu pomoć, možda vlada za veštačko disanje… Ja je tako vidim”, navodi Prelević.

Bojan Pajtić, nekadašnji vojvođanski premijer i profesor na Pravnom fakultetu u Novom Sadu, kaže za “Novu” da je mnogim ministrima potrebno godinu i po dana samo da se upoznaju sa sektorom i definišu strategiju, budući da većina njih nema nikakve veze sa resorima koje su dobili.

Bojan Pajtić Foto: Ivan Dinić/Nova S

“Ako nakon dve godine te vlade više ne bude, njima će ministrarstva služiti bukvalno za uvežbavanje”, zaključuje Pajtić.

Odogovarajući na pitanje šta u roku od oko godinu i po dana može da se uradi, on navodi da to nije toliko pitanje vremena, koliko pitanje kadrovskog kapaciteta, i da u ovu vladu ne bi polagao nikakve nade.

“Ustav tvrdi da vlada vodi politiku Srbije, ali odavno je vodi samo jedan čovek. U izvršnoj vlasti postoji samo jedan čovek. Koliki god bio mandat te vlade, ona nema neke šanse za uspeh, ukoliko politika koju bude vodio Vučić bude i dalje ovakva da umesto da zauzme čvrst kurs evropskih integracija, nastavi da nas vezuje za zemlje koje su sporne i demokratski i politički i bezbednosno”, ističe Pajtić.

Da nova oročena vlada može da uradi jako malo ili gotovo ništa, smatra Rodoljub Šabić, pravnik i bivši ministar. On podseća da će u kabinetu Brnabić sedeti ljudi od kojih većina nije imala veze sa resorima na koje su postavljeni.

Foto:Medija centar Beograd

“Čak i da su kompetentniji i da imaju više znanja i iskustva za oblasti, godinu i po dana je jako malo. Vi ste videli, donet je nov Zakon o ministarstvima i cela kompozicija republičke uprave je kvalitativno drugačija. Samo zato će trebati meseci da se podele nadležnosti, pisarnice , predmeti…, gomila tehnikalija koje ozbiljno otežavaju posao. Oročavanje vlade je ekstravagantno i ne može da rezultira ničim dobrim. Šta su motivi, ne znam, ali ovo definitovno nije dobro”, kaže Šabić za “Novu”.

BONUS VIDEO Brnabić kao da je u sred Skupštine Srbije priznala da joj je baš Vučić pravio Vladu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare