Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nova Vlada Srbije oročena je na godinu i po dana, ali će i u tako kratom roku morati da nađe način da zaustavi rast inflacije, obezbedi energente i sredi stanje u Eelektroprivredi Srbije. Jasno je da i će za nastavak evrointegracija, od kojih mnogo toga zavisi u Srbiji, morati da uvede sankcije Rusiji i postigne dogovor sa Prištinom.

Predsednik Aleksandar Vučić skrojio je još jednu vladu sa kraćim vekom trajanja nego što je to predviđeno Ustavom, pa će i ovaj kabinet Ane Brnabić imati rok od najduže godinu i po dana da se izbori sa nagomilanim problemima – od političkih do ekonomskih.

Gotovo neprestano iz Brisela i najuticajnih zemalja Evropske unije stižu zahtevi da Srbija uvede sankcije Rusiji i usaglasi se sa spoljnom politikom EU, te da bez toga neće biti nastavka pregovora. Ključno je i postizanje dogovora sa Prištinom, a prema nekim informacijama, a kao rok se pominje proleće sledeće godine.

Vladimir Međak, generalni sekretar Evropskog pokreta u Srbiji, navodi za “Novu” da je Kosovo primarna stvar, ali da to ne zavisi od Vlade, već od Andrićevog venca. On kaže da se ne nada da će Srbija uvesti sankcije Ruskoj Federaciji, jer smo i od premijerke i predsednika čuli da se to neće dogoditi.

“U ovakvom kontekstu evropske integracije su nemoguće”, kaže Međak.

Realna jedino reforma pravosuđa

On navodi da jedino što se može uraditi u mandatu nove Vlade je završetak reforme pravosuđa, jer je taj proces počeo u vreme mandata stare vlade.

“To je zapravo završetak procesa koji je vezan za izmenu Ustava. Ti se zakoni pišu, oni su poslati Venecijanskoj komisiji, dobili su neke komentare, pa će ići i drugi krug. Za sve ostalo potrebno je vreme, jer su svi ostali procesi stali. Nismo imali vladu sedam meseci, a i ona prethodna se nije preterano ubila od procesa vezano za evrointegracije. Ne vidim što je to šta može da se pokrene u uslovima kada je institucionalni mehanizam za vođenje pregovora potpuno rasturen”, kaže Međak.

Vladimir Međak Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Naš sagovornik navodi da je ostalo malo tehničkih stvari da se uradi i da se sve ostalo zavisi od poliitčke volje.

“Životna sredina se nije zaprljala sama od sebe, nego je neko dozvolio da određene firme prljaju životnu sredinu i da se ništa po tom pitanju ne radi. To je politička odluka. Pitanje genetski modifikovanje hrane je pitanje ulaska u Svetsku trgovinsku organizaciju. To su političke odluke. Ulazak u STO je uslov za zatvaranje poglavlja 30”, objašnjava Međak.

Gradnjom stadiona do još veće inflacije

Milan Ćulibrk, glavni i odgovornik urednik nedeljnika NIN, kaže da je kao dva ključna zadatka premijerka pomenula energetiku i inflaciju. On navodi da Srbija treba da divesrifikuje izvore snadbevanja energentima koje uvozimo, ali da je još važnije da sredi stanje u javnim preduzećima, kao i da tu pre svega misli na EPS.

“Premijerka najavljuje ulaganje od 12 milijardi evra u nove kapacitete (u energetici), a to su najavljivali i pre pet godina. Da je to tada urađeno koštalo bi nas mnogo manje, jer je novac na svetskom tržištu bio tri puta jeftiniji nego danas. Dobar deo tih kapaciteta bio bi završen i izvozili bismo struju po 350 evra za megavat. Kroz tu cenu bi sve to mogli da otplatimo veoma brzo, a sada ćemo da se zadužujemo po kamati od 8 ili 9 odsto i narednih godina uvoziti struju i na tome izgubiti ko zna koliko milijardi evra”, ističe Ćulibrk.

Milan Ćulibrk

Kada je reč o inflaciji, naš sagovornik navodi da Vlada može samo da smanj nepotrebnu javnu potrošnju i da na taj način doprinese da ne potpiruje inflaciju.

“Ali ako Vučić obećava da ćemo narednih godinu dana otvoriti još osam stadiona, od kojih će svaki da košta po 50 ili 100 miliona evra, sa tim novcem će se samo dodati vatra na inflaciju koja već uveliko gori. Država ne treba da smanji kapitalne investicije, nego nepotrebnu javnu potrošnju. Kapitalnom investicijom ne smatram ulaganje u stadione, ali to će ući u obračun Bruto domaćeg proizvoda i mi ćemo veštački imati rast BDP za 1 ili 1,5 odsto. Od toga zapravo koristi niko neće imati, nego samo štetu”, zaključuje Ćulibrk.

Isključiti elektrane koje zagađuju, graditi nove

Ekonomski konsultant Bogdan Petrović smatra da Srbija mora da radi na obezbeđenju energetske nezavisnosti, a da bi se to dogodilo mora da napravi nove kapacitete.

Bogdan Petrović Foto:N1

“Moramo da napravimo nove termo kapacitete da bi isključili elektrane koje zagađuju životnu sredinu, troše previše uglja i rade krajnje ekonomski neracionalno. Prvo bi morali da investiramo u energetiku.To za vreme mandata ove vlade može da počne da se radi. To je neophodno, jer imamo više od 600 megavata proizvodnje u zastarelim elektranama koje treba da isključimo. I to ne zato što nam to neko sa Zapada ili Istoka traži, nego zato što su energetski neracionalne, troše previše uglja, emituju previše sumpora…”, ističe Petrović.

On dodaje da će biti spas ako za godinu dana bude završen Kostolac B3 (blok u Termoelektrani “Kosotolac B”), a da bi drugi spas bio da počnemo da gradimo nešto novo.

“Bez toga ne možemo da računamo na energetsku bezbednost. Mi treba da napravimo novo da bi zamenili staro. To je kao da imate vozilo koje troši 15 litara na sat, pa treba da kupite novo koje će trošiti sedam litara na sat”, objašnjava Petrović.

BONUS VIDEO U kom smeru će ići nova Vlada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar