Nenad Popović Foto:Miloš Perić/kabinet ministra

Među 13 ministara iz prethodne vlade za koje nije bilo mesta u trećem kabinetu Ane Brnabić je i Nenad Popović, predsednik Srpske narodne partije. Iako je poslanik u novom sazivu Skupštine, on nije bio na sednici parlamenta na kojoj se glasalo o izboru nove Vlade.

Nenad Popović važio je za ruskog čoveka u Vladi, koji se protivio uvođenju sankcija Ruskoj Federaciji. Njegova stranka je i protiv priključenja Srbije Evropskoj uniji i bilo je neobično da je Popović uopšte bio član Vlade čiji je strateški cilj, kako je govorio predsednik Aleksandar Vučić, ulazak Srbije u EU.

Uprkos tome Popović je bio ministar od 2017. godine, a u prethodnom mandatu bio je zadužen za inovacije i tehnološki razvoj.

Ipak, za njega nije bilo mesta u trećem kabinetu Brnabić, a može se pretpostaviti da to ima veze sa proruskim stavovima koje često ističe.

Nije poznato kako mu je saopštena odluka da neće biti ministar i da li je ljut zbog toga. Međutim, slučajno ili ne, njega nije bilo u skupštinskoj sali kada se birala nova vlada, pa samim tim za nju nije ni glasao.

Aleksandar Vučić poslednji put ga je javno pomenuo 12. septembra, nakon što je Popović učestvovao na litijama u Beogradu.

Upitan da li se sa nekim konsultovao o tome, Vučić je rekao da je to pitanje za Anu Brnabić i dodao da discipline u Vladi nema.

„Da li je pitao ili nije, ali verovatno… To su sve mnogo slobodoumni ljudi, ne treba da pitaju nigde nikoga i sami donose odluke. Ali tako vam to funkcioniše, discipline u Vladi nema… Nema nigde”, rekao je on.

Jevgenij Pakermanov i Nenad Popović Foto: Vlada Republike Srbije/Anatasia Barej

Popović je na prethodnim izborima bio na listi Srpske napredne stranke, a sudeći po spisku njegove imovine, verovatno je bio najbogatiji ministar u Vladi. Prema podacima Agencije za sprečavanje korupcije, koji su poslednji put ažurirani u novembru 2020, vlasnik je 13 kompanija, a kako je ranije govorio, sve su registrovane u Rusiji i Evropi.

Kako je objavio Krik još 2017, na osnovu dokumenata koja su procurela iz dve agencije za ofšor usluge sa Bermudskih ostrva i Singapura, kao i iz tada 19 zvačnih kompanijskih registara, otkriveno je da poslovi i imovina Nenada Popovića vrede najmanje 75 miliona dolara, a da je njihova tržišna vrednost veća od 100 miliona.

KRIK je naveo da Popović poseduje mrežu ofšor kompanija na Kipru i Britanskim Devičanskim Ostrvima, kao i da ima prebivalište u Švajcarskoj gde plaća i porez.

On je demantovao navode iz istraživanja, navodeći da nijedna njegova kompanija nije registrovana u of-šor zonama. On je protiv KRIK-a podneo čak četiri tužbe, ali su svi postupci završeni u korist istraživačkog portala. Popović se u tri slučaja odrekao tužbi, a u jednom je njegova tužba odbijena.

BONUS VIDEO Nova vlada – stare poruke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar