Foto: Milos Tesic/ATAImages, Shutterstock

“To je deo matrice da Vučić govori jednu stvar da umiri zapadne lidere, a govori druge stvari srpskom narodu, putem državno kontrolisanih medija. Korišćenjem informacionog prostora i gušenjem civilnog društva predsednik Vučić nastavlja da prihvata nacionalističke srpske narative i neguje viziju “srpskog sveta”, navedeno je, između ostalog, na odboru za spoljnopolitičke odnose američkog Senata, gde je održan pretres posvećen politici Bajdenove administracije prema Zapadnom Balkanu.

Na pretresu su svedočili Derek Šole, savetnik državnog sekretara i Gabrijel Eskobar, zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Balkan. Na samom početku Šole je poručio da je budućnost Zapadnog Balkana – prioritet za Bajdenovu administraciju.

Senatskim odborom predsedavao je Bob Menendez, demokratski senator iz Nju Džersija, koji je naveo da su na Zapadnom Balkanu dve trećine zemalja u NATO, te da SAD moraju da iskoriste ovaj momenat da vide šta će biti sa zemljama na koje Rusija i dalje ima uticaj. Menendez je ocenio da je rat u Ukrajini ponovo pokazao imperativ da se zemlje regiona podstaknu na neophodne reforme, ističući da je rešenje konflikta Srbije i Kosova ključno za ceo Zapadni Balkan.

„Kosovo mora da iskoristi ovu mogućnost da sa zapadnim partnerima ide napred“, naveo je Menendez uz konstataciju da „ne zna da li imamo partnere podjednako dobre volje u ovome“.

On dodaje da su se Beograd i Priština u februaru dogovorili o sporazumu, nakon čega je, po njegovim rečima, predsednik Srbije u obraćanju javnosti rekao da se ne slaže sa sporazumom, pošto Srbija ne priznaje nezavisnost Kosova.

“To je deo matrice da Vučić govori jednu stvar da umiri zapadne lidere, a govori druge stvari srpskom narodu, putem državno kontrolisanih medija. Korišćenjem informacionog prostora i gušenjem civilnog društva predsednik Vučić nastavlja da prihvata nacionalističke srpske narative i neguje viziju “srpskog sveta”, rekao je Menendez dodajući da takav koncept podseća na viziju ruskog predsednika o Velikoj Rusiji. “Srpski predsednik se hvalio svojim bliskim vezama sa Putinom, putovao u Moskvu na razgovore o trgovini, i odbija da se pridruži evropskim partnerima u sankcijama Rusiji“.

Derek Šole je, međutim, podsetio da se Srbija u nekim aspektima usaglasila sa evropskom i zapadnom politikom u odnosu na Rusiju i Ukrajinu.

„Iako se nije pridružila sankcijama, a jasno smo stavili na znanje da ukoliko se ne pridruži teško je videti kako će odmaći proces integracija, jesu se uskladili u smislu kritikovanja i osuda Rusije i njene invazije na Ukrajinu, kroz glasanja u UN, osudili su anesiju Krima, pomagali Ukrajini u domenu izbeglica i kritične infrastrukture i slali humanitarnu pomoć, ali i dalje moraju da se usklade sa evropskim sankcijama Rusiji.“

Senator Menendez je takođe konstatovao da uglavnom vidi pritisak Vašingtona na Kosovo u pogledu formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom, konstatujući da je tačno da je Priština ranije pristala na tu obavezu. “Ali mi se čini da uopšte nema ili nema mnogo pritiska na Beograd ili stvarnog plana i garancija da ZSO neće postati nova Republika Srpska čije opasne implikacije vidimo sada“.

„Vidim pritisak na Kosovo da se osnuje ZSO, a kao da nema pritiska na Beograd. Vidim malo pritiska na lidera koga je Njujork tajms povezao sa kriminalnim bandama“, naveo je dalje Menendez.

„Ako Srbija misli da se uključi u EU, moraće da postane energetski nezavisna od Rusije“, kaže Menendez. On je dodao da dok želi da „naši partneri napuštaju Rusiji, ne želimo da se približavaju Kini“.

Na pitanje Menendeza savetniku državnog sekretara Šoleu o „veoma optužujućem“ tekstu o sprskom predsedniku Vučiću u magazinu Njujork tajms, Šole je rekao da je administracija veruje da je izveštavanje Njujork tajmsa kredibilno, ali da ne može da govori o detaljima iz članka. Menendez je, zatim, pitao da li se Srbija može smatrati kredibilnim partnerom imajući u vidu obelodanjene podatke, na šta je Šole odgovorio: „To moramo da testiramo. Oči su nam otvorene, pozivamo predsednika Vučića i njegove kolege na odgovornost u pogledu korupcije i drugih aktivnosti, i uveli sankcije mnogima u regionu.“

On je dodao je da je svestan da svuda u regionu ima korupcije i da je ona glavna prepreka integracijama regiona, piše Glas Amerike.

„Uveli smo sankcije mnogim ljudima i regionu, i to ne samo u jednom delu, nego po celom regionu gde se korupcija pojavljuje“, naveo je Šole.

Zamenik pomoćnika državnog sekretara i specijalni izaslanik SAD za Balkan Gabrijel Eskobar naveo je da SAD radi sa evropskim partnerima i saveznicima da osigura da su vrata evroatlantskih ustanova otvorena, a da je put u EU i dalje siguran i realan.

„Istovremeno zemlje Zapadnog Balkana moraju da primene neophodne reforme da bi se kvalifikovale za to članstvo. Pomažemo im da izgrade kapacitete da se bore sa korupcijom i dezinfromacijama, koje čini region pogodnim za maligne uticaje i da rešavaju tenzije koje prete regionalnoj stabilnosti i integracijama. Najveća prepreka održavanju mira i prosperiteta na Zapadnom Balkanu su odnosi Srbije i Kosova“ ,naveo je Eskobar.

On je ponovio da je postignut sporazum i da se očekuje primena. Naveo je da je nekoliko puta bio u Briselu i u regionu kako bi podržao ovaj proces.

„Sjedinjene Države će raditi sa Srbijom i Kosovom i sa evropskim partnerima da bi će se ispunile sve obaveze iz postignutog sporazuma. Predugo, neuspeh da se postigne neki napredak, omogućava Rusiji da remeti strateški put Srbije prema evrointegracijama, koje srpski narod jako želi, a mi jako podržavamo. I Srbija i Kosovo moraju da normalizuju odnose i da tako omoguće put potencijal i napredak na putu ka EU“, zaključio je Eskobar.

„Crna Gora – svetla tačka u regionu“

Savetnik Stejt departmenta Derek Šole je istakao da je Crna Gora „cenjeni saveznik iz NATO“.

„Optimisti smo da su nedavni predsednički izbori signal da su Crnogorci spremni da prevaziđu razlike, unaprede izglede za članstvo u Evropskoj uniji i obezbede bolju budućnost“, rekao je Šole pozivajući novo liderstvo Crne Gore da se fokusira na reforme, posebno jačanje vladavine prava i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Gabrijel Eskobar je Crnu Goru naveo kao jednu od „svetlih tačaka u regionu.“

„Vidimo obnovljeni zamah da se ostvari njena evropska budućnost. Nedavni predsjednički izbori održani su bez problema. Uspostavljen je kvorum u Ustavnom sudu. Crnogorski lideri sada moraju da rade na tome da popune preostalo upražnjeno mjesto u Ustavnom sudu i imenuju ostale ključne sudske pozicije. Nadamo se da će 11. Juna biti održani slobodni i fer parlamentarni izbori, I da će novoizabrani lideri poslušati poziv građana i brzo sprovesti reforme neophodne za napredak u EU integraciji Crne Gore“, poručio je Eskobar.

Republikanski senator iz Nebraske Pit Rikets pitao je o ruskom uticaju u Crnoj Gori, te o novoizabranom predsedniku Milatoviću i šta treba uraditi da se Crna Gora više pomeri ka Evropskoj uniji, a dalje od Rusije. Šole je odgovorio da je pokret Evropa sad „veoma energičan“ posle ubedljive pobede Jakova Milatovića na izborima, izražavajući nadu da će se evropska orijentacija očuvati.

„U junu se održavaju parlamentarni izbori na kojima će biti izabrana nova vlada. Primjenjuju sankcije protiv Rusije od 2014, od njene početne invazije na Ukrajinu, i Milatović je obećao da će to nastaviti i ići u korak sa ostalim EU sankcijama. Domaćin su i NATO vježbe, tako da su dobar partner i novi predsjednik i pokret koji vodi predstavlja generacijsku promjenu u Crnoj Gori. I to je pozitivno. Smatramo da je važno da ostanemo angažovani, zbog čega će specijalni predstavnik Eskobar večeras otputovati na inauguraciju nvopog predsjednika“.

Šole razgovarao sa Vučićem u sredu

Specijalni savetnik u Stejt Departmentu Derek Šole u sredu je u telefonskom razgovoru sa predsednikom Srbije Alekandrom Vučićem podržao dijalog Beograda i Prištine koji se vodi u Briselu, saopšteno je iz Vučićevog kabineta.

Kako je rečeno, Šole je naglasio da je neophodno da se izbegnu provokacije i sukobi na Kosovu i nastavi rad na normalizaciji odnosa.

Istog dana, Šole je razgovarao i sa premijerom Kosova Aljbinom Kurtijem o dijalogu sa Srbijom i lokalnim izborima održanim na severu Kosova, saopšteno je iz Kurtijevog kabineta. Kako je navedeno, fokus je bio na Sporazumu o normalizaciji odnosa koji su Kosovo i Srbija postigli u februaru, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Dogovor o aneksu sporazuma postignut je u martu u Ohridu u Severnoj Makedoniji.

Senatori i predstavnici administracije razmotriće i pokušaje Rusije da ojača štetni uticaj u regionu. Posle najava Moskve da će ojačati veze sa entitetom Republika Srpska u Bosni i Hercegovini i najave putovanja Milorada Dodika na sastanak sa Vladimirom Putinom, portparol Stejt Departmenta je, u odgovoru na pitanje Glas Amerike za komentar, saopštio da „nijedna vlada, ni na kojem nivou vlasti, ne bi trebalo da proširuje saradnju sa Rusijom dok se nastavlja ruska agresija protiv Ukrajine.“

Specijalni izaslanik za Balkan, Gabrijel Eskobar, u sličnom tonu nedavno je govorio u intervjuu Glasu Amerike.

“Samo ću reći da svaka zemlja koja čvrsto veruje da će joj Rusija biti dugoročni strateški partner, pravi veliku grešku, igra na pogrešnu kartu”, rekao je Eskobar.

Većinu u Predstavničkom domu su preuzli republikanci, ali veliki broj članova iz obje stranke koji su se u prethodnom mandatu bavili Zapadnim Balkanom ponovo su u sazivu Kongresa

Ambasadorka Sjedinjenih Američkih Država u Crnoj Gori Džudi Rajzing Rajnke prošle nedelje je ocenila da “podele i nedostatak jedinstva Crnu Goru čine plodnim tlom za dezinformacije” i da to, kako je navela “koriste zlonamerni maligni centri uticaja koji žele da Crna Gora ne uspe iz određenih razloga”.

***

BONUS VIDEO: Aleksandar Vučić o naručenom tekstu u Njujork Tajmsu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare