Džef Hovenijer
Džef Hovenijer Foto: DHA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Dijalog u Briselu je najbolji način za realizaciju vizije koju delimo – da vidimo Kosovo kako zauzima svoje mesto u evropskim i evroatlantskim strukturama, izjavio je u intervjuu portalu Kossev američki ambasador u Prištini Džef Hovenijer.

Hovenijer je istakao da kosovska vlada ima suvereno pravo da donese odluku o podnošenju zahteva za članstvo u Savetu Evrope i da Sjedinjene Države podržavaju integracije Kosova, uključujući i u Savet Evrope.

Američki ambasador boravio je ove nedelje u prvoj poseti Severnoj Mitrovici od preuzimanja funkcije. Ručao je sa predsednicima Srpske liste koji su mu preneli svoje zabrinutosti, a on njima posvećenost Sjedinjenih Država po pitanju nekoliko principa, među kojima je i taj „da je Kosovo suvereno i nezavisno“.

Stav SAD je da bi u Briselu trebalo da se zaključi sporazum o normalizaciji odnosa koji je usmeren na uzajamno priznavanje, a mi snažno podržavamo taj proces i sa partnerima ćemo raditi na njegovom unapređenju, rekao je Hovenijer Kossevu.

Iako kaže da sve zavisi od kosovskog premijera i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Hovenijer veruje da je takav sporazum moguće zaključiti za vreme njihovih aktuelnih mandata.

„Postoje teška pitanja koja imaju političke cene. Obe strane će morati da se aktivno i kreativno angažuju sa izvesnom hitnošću da bi se to postiglo“, zaključio je ambasador.

BONUS VIDEO – Da li su posle Berlinskog susreta Beograd i Priština bliži pokretanju dijaloga?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar