Foto:AP Photo/Michael Sohn

Dijalog Beograda i Prištine je važan jer se Kosovu i Srbiji tako otvara perspektiva ka Evropskoj uniji, a cilj dijaloga je postizanje sveobuhvatnog sporazuma, izjavio je nemački kancelar Olaf Šolc nakon sastanka sa kosovskim premijerom danas u Berlinu. Najavio je posetu Prištini u narednim mesecima da bi do kraja godine pozvao ponovo Kurtija „na još jedan sastanak“ u Berlin. Istakao je da je za Nemačku cilj stabilnost regiona.

Na zajedničkoj konferenciji za medije nemačkog i kosovskog premijera – Olafa Šolca i Aljbina Kurtija i danas je ponovljeno da je Nemačka najveći investitor na Kosovu, što je već bilo naglašeno tokom skorije posete nemačke ministarke spoljnih poslova Analene Berbok, kao i to da su na Kosovu u toku uspešne reforme u borbi protiv korupcije, razvoja privrede i stabilizacije pravosuđa.

Takođe, kako je prethodnih nedelja i najavljeno, Kurti i Šolc su razgovarali o ratu u Ukrajini i dijalogu.

Olaf i Kurti Foto: EPA-EFE/FILIP SINGER

„Uveren sam da je u vremenima poput ovih, kada se vodi brutalan rat u regionu u našoj blizini, važno da obe zemlje rešavaju sukob korak po korak“, kazao je Šolc, a prenosi Kossev.

Dodao je da je Kurtija danas „podsticao na konstruktivnost u pregovorima“ sa srpskom stranom, bez daljih detalja.

„Narod Zapadnog Balkana treba da ima koristi od sporazuma. Važan preduslov za zapošljavanje je stabilnost i poverenje u budući mir regiona“, naglasio je nemački kancelar.

Sa druge strane Kurti je kazao da Kosovo ima nameru upravo da bude „konstruktivna i proaktivna strana“, uz zaključak da je „uzajamno priznanje u centru dijaloga“. Nije govorio detaljnije ni o današnjem susretu sa srpskim predsednikom koji je diskretno najavljen za kasnije danas, ali ni o samom dijalogu.

Šolc je ujedno najavio intenziviranje rada na Berlinskom procesu, odnosno potpisivanje četiri regionalna sporazuma za Zapadni Balkan u drugoj polovini ove godine.

Foto:EPA-EFE/FILIP SINGER

Dodao je da se za to pripremaju i da će zbog toga posetiti region.

„Imaćemo dobru osnovu za saradnju i dobre rezultate“, kazao je Šolc.

Kurti je poručio da Kosovo i prihvata samo inicijative koje proističu iz Evropske unije, ponovivši već poznat stav kosovskih vlasti po pitanju ostalih inicijativa.

„Ne podržavamo druge paralelne incijative koje žele da otvore Balkan, istočnim i severoistočnim silama. Smatramo ih nepotrebnim“, kazao je Kurti.

Kurti je, u delu kada je govorio o ukrajinskom ratu, ponovio već poznat stav svoje vlasti – da se radi o ničim isprovociranoj invaziji Rusije na Ukrajinu, da Rusija ima destruktivan uticaj i na region Balkana, izbegavši ovog puta da na konferenciji govori direktno o Srbiji, kako inače prištinski zvaničnici redovno ističu.

On se tu fokusirao na ono što je predstavio kao pozitivnu ulogu Kosova kada je u pitanju usaglašenost sa zapadnom politikom i solidarnost sa ukrajinskom narodom, posebno ističući i pomoć ukrajinskim novinarima.

Na današnjoj konferenciji za medije dva zvaničnika su značajan deo izlaganja posvetili, kako su obojica opisala, odličnim bilateralnim odnosima, sa 400,000 nemačkih građana poreklom sa Kosova, pri čemu, su posebno istakli podršku Nemačke da Kosovo posle skoro četiri godine od pozitivnog izveštaja Evropske komisije, dobije i stvarnu viznu liberalizaciju. Na tome je posebno insistirao kosovski premijer.

Šolc će se danas sastaje i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Na odvojene sastanke sa Vučićem i Kurtijem nemački kancelar pozvao je i izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

***

BONUS VIDEO: Apostolovski: Kurtijeva akcija opasno nervira zapad

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar