Misija ODHIR pratiće predstojeće lokalne izbore u Srbiji. Zvanično, od danas nadziru pripreme za izbore, a posmatraće i sam izborni dan, a šta ih je u Beogradu dočekalo, samo dva meseca pošto su objavili izveštaj o prethodnim izborima.

ODHIR je stigao, otvorio misiju – narednih šest nedelja posmatraće izbore i pripreme. Prvog radnog dana prevelika očekivanja medija, piše N1.

Na pitanje novinarke da li primećuje neke promene odnosno pomake u implementaciji preporuka koje je ODHIR dao nakon izbora 17. decembra, amasador ODHIR-a Lamberto Zanier odgovara:

„Trebalo bi to da me pitate za nekoliko nedelja. Stigao sam pre 24 sata, tako da nisam stigao da se time pozabavim“, odgovorio je amasado Lamberto Zanier.

Kako je novi izborni proces krenuo, imaće čime da se pozabave.

Posle Beograda, i u Novom Sadu sumnje da je među učesnicima izbora mnogo „fantoma“.

Iz pokreta „Bravo“ tvrde da su građani odvođeni da daju potpis novonastalim listama.

„Ljudi su stajali u redu i slušali uputstva za koga bi trebalo da potpišu, a uglavnom nisu ni znali zašto se tu nalaze. Preko noći grupe koje nemaju nikakvu podršku u biračkom telu i bez ikavih poziva ili najava predaju liste sa podrškama stotina građana, a na izbornim listama nemaju ni jednog pripadnika manjine“, navodi Pokret BRAVO.

A iz udruženja Građanske inicijative stiže upozorenje – građanima je onemogućeno da podnesu prigovore na izborne liste u opštinama.

„Na većini mesta kada dođu do portira ili ko bude tamo on im kaže da Izborna komisija ne zaseda non-stop i da dolaze samo po pozivu, a da pisarnice ne rade“, navodi Maja Stojanović iz Građanske inicijative.

Što u stvari znači da nema zakonskog roka od 48 sati za podnošenje prigovora posle proglašenja lista.

Za tvrdnje pokreta „Bravo“ i „Građanskih inicijativa“ Zanier nije čuo, ali naći će se u fokusu misije.

„Zapravo, to pripada polju za koje su već date preporuke u prethodnom izveštaju, a tiču se procesa registrovanja birača i formiranja lista. Tako da, svesni smo problema i da postoji velika zabrinutost i posmatraćemo šta se dešava“, navodi ambasador ODHIR-a.

To bi, dva meseca posle novog izlaska na birališta, trebalo da bude u završenom izveštaju.

Misiju ODHIR-a predvodiće glavni tim od jedanaest međunarodnih stručnjaka. Izborne će nadgledati osamnaest redovnih posmatrača i 160 privremenih.

Uz to, i Savet Evrope će imati svoje predstavnike na sam izborni dan.

***

BONUS VIDEO – Šta je Savo ostatku opozicije?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare