Od ukupno tri zahteva opozicije za popravljanje izbornih uslova, vlast je do sada ispunila samo onaj koji se tiče objedinjavanja beogradskih i lokalnih izbora. Po pitanju biračkog spiska i zastupljenosti na RTS i dalje se ništa ne dešava, a sudeći prema onome što je šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov govorio na poslednjoj sednici Skupštine, svi su izgledi da vlast nema ozbiljnu nameru da ovaj problem reši. Zbog toga predsednik Demokratske stranke Zoran Lutovac najavljuje da će promeniti odluku o izlasku na izbore, ako ne bude revizije biračkog spiska. A šta kažu ostali lideri iz novog opozicionog bloka?

Nisu poslanici SNS i SPS uspeli da ubede opoziciju i širu javnost da su spremni da do 2. juna ispune sve zahteve opozicije i implementiraju preporuke ODIHR-a. Umesto razgovora kako dalje i šta su naredni koraci da bi se izborni uslovi pobošljali, naprednjaci su na sednici Skupštine napadali opoziciju, upućivali  im uvrede i skretali fokus sa ključne rasprave.

U tome je prednjačio šef poslaničke grupe SNS Milenko Jovanov, koji je osim nepristojnog vokabulara demonstrirao i kako vlast posmatra predloge opozicije za poboljšanje izbornih uslova.

Iako je vlast do sada podržala jedan, odnosno izglasala da izbori budu spojeni 2. juna, još uvek je ostalo nerešeno pitanje biračkog spiska i objektivnog izveštavanja RTS.

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su danas izmene i dopune Zakona o lokalnim izborima Foto:TANJUG/ RADE PRELIĆ

Upravo je kroz debatu o biračkom spisku Jovanov poručio šta zaista misli o promeni izbornih uslova i indikretno potvrdio da se ništa značajno neće promeniti.

„Ovaj zakon nije zbog pokradenih izbora, već zato što smo se tako dogovorili. Jer izbori nisu pokradeni. Mi ovde nismo potpisali ništa zbog biračkog spiska. Šupe, demantovano od mesta do mesta. Moramo samo da utvrdimo koja su izvršna ovlašćenja komisije, ona ne može da ulazi u nešto što je nadležnost ministarstava“, rekao je Jovanov sa skupštinske govornice.

Što se tiče ministarstava o kojima Jovanov priča, to se odnosi na MUP i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave, reč je o državnim organima koji od 17. decembra ništa nisu preduzeli na polju rasvetljavanja fantomskih birača, dovoženja glasača iz Republike Srpske i nizu drugih problema zbog kojih je izborni ciklus ocenjen kao neregularan.

Pregovori vlasti i opozicije, Miroslav Aleksić, Borislav Novaković, Milenko Jovanov, Ivica Dačić, Stefan Krkobabić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Jovanov tvrdi da nije bilo nikakvih glasača u šupama, što je netačno, jer je dokumentovano da su desetine građana prijavljivani u razne barake ili čak u zgradu „Vodovoda“.

Dakle, umesto inicijative za čišćenje biračkog spiska, Jovanov je rekao da je sve u redu i indirektno poručio da Komisija za reviziju biračkog spiska koju će činiti vlast i opozicija neće moći da pomeri stvari s „mrtve tačke“.

Već sada deluje da naprednjaci neće previše žuriti da izvrše reviziju, a da će Komisija možda i formalno biti uspostavljena, ali bez izvršnih ovlašćenja.

Prvi na njegov govor reagovao je lider Demokratske stranke Zoran Lutovac, partije koja je najavila da će učestvovati na izborima i poručio da će njihov izlazak na izbore biti uslovljen revizijom, odnosno sređivanjem biračkog spiska.

Sednica Skupštine Srbije Foto:Zoran Mrđa/ FoNet

„Ako ne rešimo to pitanje biračkog spiska, mi nećemo imati slobodne i poštene izbore, moraćemo da pozovemo na otpor takvom ponašanju“, kazao je Lutovac.

Dodao je da „ukoliko se sve bude svelo da na to da se o tome samo priča a nista ne dešava“, da će „pozvati kolege i građane da se povuku iz izbornog procesa“.

Skupština Srbije kolegijum koji je zakazala predsednica parlamenta Ana Brnabić Foto:TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

A šta o ovome kaže ostatak nove koalicije, koj aće na izbore izaći pod sloganom “Biram borbu”?

Predsednik Narodnog pokreta Srbije Miroslav Aleksić kaže da niko nije toliko naivan pa da veruje na reč naprednjacima da imaju dobre namere.

„Baš zato je važno da budemo uključeni i da nadziremo ceo proces implementacije naših zahteva. Ukoliko nismo deo toga, to bi bilo kao da date kozi da čuva kupus“, kaže Aleksić za Novu.

Miroslav Aleksić i Dragana Rakić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Prema njegovi rečima, ukoliko se ništa ne promeni, opozicija će imati odgovor i o tome će odlučiti u dogovoru sa kolegama iz koalicije.

„Ali, ne moze se bojkotovati Beograd, a učestvovati na ostalim lokalnim izborima širom Srbije gde su uslovi lošiji nego u Beogradu“, zaključuje Aleksić.

Ćuta Jovanović: Bilo rešeno ili ne, moramo izaći na izbore

Narodni poslanik i jedan od lidera Ekološkog ustanka Aleksandar Jovanović ne želi da komentariše odluke svojih kolega i poručuje da su oni svoj stav doneli.

Aleksandar Jovanović Ćuta Skupština Srbije konferencija opozicije TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

“Vlast je ispunila zahtev za izbore i raspisala ih za 2. jun. To je bio jedan od zahteva, a danas je u 15 sati (juče prim.aut) sastanak oko Komisije koja treba da se bavi biračkim spiskom. Na redu je RTS. Šta god da bude rešeno ili nerešeno, na izbore moramo izaći. Mi smo Ekološki ustanak, naše drugo ime je borba. Ako neko ima ideju da ne izlazi na izbore, to je njegovo pravo i od mene nikada neće ćuti nijednu ružnu reč o svojim kolegama”, jasan je Jovanović.

Grbović kaže da je daleko 18. maj

Pavle Grbović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Predsednik Pokreta slobodnih građana (PSG) Pavle Grbović ističe da je daleko 18. maj, što je konačni datum kada opozicija može da povuče listu ukoliko ne bude želela da učestvuje na izborima 2. juna.

„Idemo korak po korak, daleko je 18. maj. Mnogo toga nam predstoji, nijednu opciju ne treba odbacivati, ni u napred prihvatati“, kratko kaže za Novu Grbović.

Na pitanje Nove nije odgovorio kopredsednik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović.

BONUS VIDEO: Lutovac – Ako se ne reši pitanje biračkog spiska, povući ćemo se iz izbornog procesa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare