Skupština Srbije Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Akademija ženskog liderstva ocenila je danas da su napadi poslanika vlasti na narodne poslanice iz opozicije nedopustivi i pozvali predsednika Skupštine Vladimira Orlića da zaštiti integritet poslanica, a od Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost i nezavisnih institucija da hitno reaguju.

U saopštenju se ističe da je to napad na integritet poslanica, ali i integritet Skupštine Srbije kao najvišeg predstavničkog tela.

„Posebno nas zabrinjava činjenica da se i potpredsednica Skupštine koja je predsedavala sednicom, sekistički i uvredljivo obraćala svojim koleginicama, poslanicama iz redova opozicije“, dodaje se u saopštenju.

Ističe se da nasilje ispoljeno prema ženama u politici urušava kvalitet političkog života i podriva demokratski potencijal, te podstiče druge oblike nasilja i agresiju u svim sferama života.

„U situaciji kada nasilje nad ženama postaje sve brutalnije i kada je 25 žena samo tokom ove godine ubijeno u porodičnom i partnerskom nasilju, nedopustivo je da se u Domu Narodne skupštine seksizam, vređanje i napadi na žene tolerišu i ne sankcionišu“, ističe se u saopštenju.

BONUS VIDEO – Pršte uvrede u Skupštini, a jedan poslanik je šampion prostakluka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar