Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, govoreći za Pink, ponovio je danas da je na protestu u ponedeljak bilo 9.000 ljudi, iako, kako kaže, opozicija tvrdi da je bilo 50.000 ljudi. On je rekao da se nada da će i on i njegova stranka moći da dođu do, kako je rekao do cifre od 50.000 ljudi, a možda i tri miliona. On je nazvao organizatore protesta hijenama i lešinarima, koji koriste tragediju da bi pozvali ljude na ulice.

Vučić je optužio opoziciju da je zloupotrebila tragediju na „najprljaviji način“, te da je, prema njegovim rečima, jasno da je to bio politički skup. Govoreći o skupu koji je najavio za 26. marta, on je naveo da će govoriti o planovima za budućnost Srbije.

„Mnogi na političkoj sceni nikada nisu razumeli suštinu. Rekao sam da sam znao da nekima neće biti dovoljno ni da im sazovete Skupštinu, ni da im kažete da sačekaju do 27. maja, da će videti ostavke i promene velike. Zato što sam znao da ih nikada to nije interesovalo. Oni su najavili skup protiv nasilja, a onda su stavili Mariniku u prvi red (Marinika Tepić prim. aut) i stranačke funkcionere. Onda vam je Milivojević (Srđan Milivojević prim.aut) rekao da su se građani odazvali pozivu stranaka. Onda je bilo jasno da niko nije bio protiv nasilja, iako su neki ljudi došli, ali niko od organizatora nije bio protiv nasilja“, rekao je Vučić.

On je dodao da je „Milovan Brkić ideolog opozicionih stranaka“.

„Ako mislite da je on samo budala i luda. Ne, on već dugo vremena izražava ono što oni samo ne smeju da kažu. Nije samo on, na mnogo gori način to govori Jovo Bakić i Bojan Pajtić. Kad godi ih se skupi… Sada je bilo oko 9.000... Oni kažu 50.000.. Dobro, možda ćemo i mi moći da tako da dođemo do 50.000 ljudi. Kad bi tako gledali, možda i do tri miliona ljudi. To je smešno kad slušate njihove predstave o broju ljudi, to kao mala deca. To kao sa istraživanjima kad se igraju. Već 11 godina slušate kako meni pada rejting, a njima raste rejting“, rekao je Vučić.

Pročitajte još...

On je naveo da je spreman da razgovara o rijalitima, optuživši, kako kaže, drugu stranu da ne želi.

„Oni odmah krenuli da brane svoje rijalitije. Pošto su njihovi rijalitiji dobri, a neki drugi ne valjaju. Dakle, nisu spremni ni o tome da razgovaraju. Oni su čitavu borbu protiv nasilja sveli na političke zahteve, a to je ‘Vučiću, odlazi.’ Okej, to sam razumeo. Razumeo sam vam zahteve, iako nisam shvatio kakva je moja krivica vezano za ove zločine. Nije trebalo da lažete narod da ćete da pričate o borbi protiv nasilja. Nijednu meru nisu predložili što se tiče poboljšanja dece, svi zahtevi su isključivo političke prirode. Ako su vam zahtevi političke prirode, a mi 27. maja već zakazali Skupštinu SNS na kom se očekuju važne odluke. Samo smo se dogovorili da veče ranije organizujemo skup, demokratski skup, prijavili ga već nadležnim državnim organima, uradili sve u skladu sa zakonom. Sve što oni gotovo nikada ne urade. I kad urade, onda nam jasno stave do znanja da ponižavaju žrtve i sve druge“, kazao je Vučić.

On je naveo da se na skupu obratiti ljudima, ali da neće da neće da vređa nikoga.

„Nadam se da ćemo moći da skupimo tih 50.000 kako su ih oni skupili. Nećemo da vređamo nikoga, nećemo da tražimo ničije skidanje glave, nećemo da idemo da blokiramo njihove kuće, stranke, nećemo da maltretiramo narod blokadom Gazele. Ne pada nam na pamet. To može da bude velika gužva zbog ljudi… Inače, da maltretiramo ljude iz hira, mi to nećemo da radimo. U tome je razlika. Kod nas su svi dobrodošli. Mi izlazimo sa planom. Oni kažu da smo se prepali… Dobro, mnogo smo se uplašili. Pitaju što ne zakažemo spontano za dan, pa zato što nismo hijene i lešinari da koristimo nečiju tragediju da bismo pozvali ljude. Ne pozivamo ljude da bismo iskazivali bes i da bi nekoga tukli na ulici, za razliku od njih mi pozivamo ljude da razgovaramo o modernu i pristojnu Srbiju, Srbiju budućnosti“, navodi Vučić.

„Kažu da smo im mi narušili pravo smanjivanjem cenzusa“

Vučić je rekao da je spreman da razgovara sa opozicijom, na primer, kako kaže, o vraćanju cenzusa na 5 odsto.

#related-news_0

„Spremni smo da ih saslušamo, iako oni kažu da smo im mi narušili pravo time što smo smanjili cenzus sa 5 na 3 odsto. Mi smo spremni da im izađemo susret i vratimo cenzus na 5 odsto ponovo. Pošto su rekli da smo mi njih ponižavali. Šta god hoće, možemo i na 7 odsto. Ne možemo baš sve, nije to fontana želja, pa da kažu da hoće jedne izbore tad, a druge izbore posle. Nije to baš u njihovoj moći, a nije ni u skladu sa demokratijom. Biće onako kako se dogovorimo i kako razgovaramo, oko nečega možemo, a oko nečega ne možemo da se dogovorimo. Ali sa njima očigledno nema razgovora, jer oni nikada nisu hteli da razgovaraju o bilo čemu. Njih samo interesuje kako će maltretiraju građane, kako će da zaustavljaju Gazelu, da tuku ljude po automobilima, trudnicama ne daju da prođu“, kaže Vučić.

On je rekao da opozicija želi „njegovu glavu“ i da je reč o bahatim ljudima koji su nervozni zbog njegovog skupa.

„Šta ćete, da nama zabranite da nikada nemamo skup? Nije to kontramiting. Oni bi ukinuli demokratiju i drugačije mišljenje i pravo na drugačiji stav. Jedino pravo koje žele da postoji je pravo da nam otkidaju glave, da nas jure dok plivamo po Savi i Dunavu, dok nam siluju majke i ništa od toga ne kriju. Onda se čak bune… I sve je to normalno kad su oni u pitanju“, kaže Vučić.

BONUS VIDEO: Kako je predsednik Vučić uvredio sve građane koji su bili na skupu opozicije u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare