Uros Panić i Vuk Stanković Foto: Screenshot/Instagram/vukeeeeee

Kumovi predsednika Srbije Aleksandra Vučića, braća Uroš i Miloš Panić i dalje su u bekstvu zbog sumnje da su posredovali u prostituciji, dok je njihov saradnik Vuk Stanković koji je priveden u akciji, pušten je da se brani sa slobode. Sa druge strane, studenti Dimitrije Popovski i Dimitrije Radovanović nisu ni izbliza imali tretman. Oni su zbog protesta ispred Skupštine Srbije u pritvoru su proveli više od mesec dana. I upravo je ovo primer koji pokazuje da pred zakonom nisu svi jednaki. Razliku pravi to da li je neko blizak vlasti SNS ili protestuje protiv nje.

Osumnjičeni za posredovanje u prostituciji Vuk Stanković, partner u tom „poslu“ sa braćom Panić, nakon 48 sati je pušten iz pritvora da se brani sa slobode.

Kako je Nova pisala, on se tereti da je napravio nalog na društvenoj mreži “Instagram” preko kojeg je, zbog povećanog obima posla, tražio maserke uz dnevnu zaradu od 100 evra.

Osim toga napravio je i internet sajt preko kojeg je nudio usluge tantričke masaže.

Vuk Stanković Foto: Printscreeen/Instagram/vukeeeeee

Prema nezvaničnim saznanjima Nova.rs, razlog za puštanje da se brani sa slobode je to što je Stanković priznao krivicu i tužilaštvu navodno ponudio dokaze ključne za slučaj.

Neredi ispred Skupštine Srbije Foto: Vladislav Mitić/Nova.rs

U Srbiji student slikarstva opasniji od „makroa“

S druge strane, Dimitrije Popovski (21), student treće godine slikarstva na Fakultetu umetnosti u Beogradu i učesnik protesta ispred Skupštine Beograda, priveden je i u pritvoru zadržan 48 sati, nakon čega mu je određen kućni pritvor od 30 dana.

I sve to samo zato što je bio na protestu.

Ono što je jasno je da Dimitrije nije učestvovao u sukobu sa policijom, nema krivični dosije, a njegova jedina „krivica“ jeste to što je izašao na ulicu da iskaže svoj stav zbog sumnje u krađu izbora održanih 17. decembra 2023.

Isto je prošao i drugi student Dimitrije Radovanović koji je priveden 24. decembra uveče posle opozicionog skupa ispred zgrade Skupštine Grada Beograda i optužen za krivično delo nasilničko ponašanje na sportskoj priredbi ili javnom skupu.

Njemu je pritvor ukinut 29. januara, nakon više od mesec dana.

Tako se ispostavilo da su za Više javno tužilaštvo, a zatim i Viši sud, studenti veća pretnja po državu i sistem od Vuka Stankovića koji je učestvovao i organizovao prostituciju.

Dimitrije Radovanović Foto: Privatna arhiva

„Pritvor kao instrumenat za sejanje straha, zastrašivanje i revanšizam“

Prema rečima advokata Ivana Ninića, primeri studenata Popovskog i Radovanovića i Vuka Stankovića najbolje ilustruju propast društva u kome živimo.

„Pritvorom se nikada ne prejudicira bilo čija krivica, to je samo sudska mera za neometano vođenje tužilačke istrage ili krivičnog postupka. Međutim, aktuelni naprednjački režim, nedozvoljenim uticajem na pravosuđe, najčešće zloupotrebljava pritvor kao instrumenat za sejanje straha, zastrašivanje i revanšizam i to smo videli kada su uhapšeni Aleksandar Obradović iz Krušika i policajka Katarina Petrović. U Srbiji je danas pritvor postao ključna poluga vladanja i oružje ove vlasti, a poslušni tužioci i sudije u tome aktivno sudeluju“, kaže Ninić.

Kao primere navodi i nedavni događaji u Banjskoj, gde je poginulo četvoro ljudi i primer Milana Radoičića, koji nijednu noć nije prespavao u pritvoru.

„To najbolje potvrđuje kako se pravosuđe odnosi prema ljudima koji su bliski režimu. Javnost je mogla da vidi kakav tretman pred sudom i zakonom imaju studenti, a kakav Radoičić i ekipa Petra Panića“, navodi advokat Ninić.

Foto: Milica Vučković/FoNet

Kako naš sagovornik ističe, naprednjaci su formirali jednu kastu, čija su okosnica braća i kumovi, za koje zakoni ove države ne važe.

„Njima je dopušteno da ukradu desetine miliona evra, da planduju na skupim jahtama i lete privatnim avionima, da pijani i drogirani voze automobile od više stotina hiljada evra i gaze ljude po ulicama. Ovo sa organizacijom i posredovanjem u prostituciji, u šta su upleteni Vučićevi kumovi Panići, je logičan sled događaja i kontinuitet naprednjačkog iživljavanja nad zakonima“, kaže Ninić.

Advokat navodi da time vlast šalje poruku da zakoni u Srbiji važe samo za boraniju i sirotinju ili kritičare režima na društvenim mrežama, ali ne, kako kaže, za burazere i kumove iz vrha države.

„Sam Vučić je nedavno ponosno rekao da ima 75 kumova, što samo po sebi, kada imamo u vidu samo primere Nikole Petrovića i Petra Panića, umesto srpske tradicije, zapravo ilustruje razmere naše kolektivne propasti i anarhije“, zaključio je advokat Ivan Ninić za Nova.rs.

Uroš i Miloš Panić Foto:Screenshot/Instagram/milos____panic

Podsetimo, Miloš i Uroš Panić danima su već u bekstvu, a do pre dva dana nije se znalo u koju su zemlju pobegli. Ipak, zahvaljujući slikama i snimcima iz noćnog provoda, otkriveno je da su neposredno pre akcije hapšenja napustili Srbiju i otišli u Hrvatsku.

Prema dosadašnjim informacijama, Panići se kriju u Zagrebu, a nije poznato da li je srpska policija o tome obaveštena.

Takođe, nije poznato ni da li je hrvatska policija obaveštena o potrazi za Panićima. Portal Nova.rs uputio je pitanja i srpskoj i hrvatskoj policiji kako bismo proverili, međutim, do objavljivanja teksta nismo dobili odgovore.

Interesantno je i da su braća Panić Srbiju napustili samo nekoliko sati pre akcije hapšenja. Zbog toga se sumnja i da im je neko dojavio da sledi akcija, te su iskoristili vreme da napuste Srbiju.

Foto:Screenshot/Instagram

Zgodne maserke, „saloni“ u Zemunu i na Novom Beogradu

Inače, braća Panić su zajedno sa dvoje uhapšenih, Vukom Stankovićem i Sonjom L, organizovali prostituciju, tako što su na različitim internet stranicama objavili oglas sadržine da mlade i zgodne maserke pružaju usluge senzualne masaže za muškarce po ceni od 3.500 dinara do 10.000 dinara, ostavljajući nekoliko kontakt telefona na koja su se javljale oštećene i osumnjičena Sonja L. i na taj način se dogovarale sa klijentima na koju adresu da dođu.

Osumnjičeni Stanković je napravio nalog na društvenoj mreži “Instagram” koji je bio javan i na kojem je postavio oglas da zbog povećanog obima posla nudi posao maserke, navodeći da je dnevna zarada 100 evra, a takođe je napravio i internet sajt preko kojeg je nudio usluge tantričke masaže.

Pročitajte još:

O Panićima se proteklih godina često pisalo, uglavnom zbog kršenja zakona.

Tako se Uroš Panić, sin Petra Panića, u više navrata susretao sa prekršajnim prijavama zbog saobraćajnih prekršaja, odnosno divljanja na ulicama što je neretko objavljivao na društvenim mrežama.

Brza vožnja, kršenje saobraćajnih propisa, kao i vređanje policajaca nezaobilazni su deo njegovih snimaka koje je redovno postavljao na društvenim mrežama.

VIDEO: Zastarele prijave protiv Uroša Panića: I šta sad?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare