Foto: Printscreen YouTube/Vijesti Online/Shutterstock

Advokat Lazar Aković, predložio je predsednici specijalnog veća u Višem sudu u Podgorici, sudiji Nadi Rabrenović, ukidanje pritvora njegovom branjeniku, okrivljenom Saši Čađenoviću, bivšem specijalnom tužiocu, kao i određivanje jemstva da bi se u toku sudskog postupka branio sa slobode.

Otac i sestra bivšeg specijalnog tužioca, okrivljenog Saše Čađenovića, daju svoje nekretnine vredne 377.000 eura kao jemstvo za ukidanje pritvora, navodi se između ostalog u podnesku advokata Lazara Akovića dostavljenom Višem sudu u Podgorici.

Saša Čađenović Foto: Printscreen YouTube/Vijesti Online

U podnesku advokat Aković navodi da je Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore podiglo optužnicu 07. juna 2023. godine protiv Saše Čađenovića, zbog krivičnog dela stvaranje kriminalne organizacije i šest krivičnih dela zloupotreba službenog položaja. Okrivljeni Čađenović se nalazi u pritvoru po rešenju sudije za istragu Višeg suda u Podgorici od 11. decembra 2022., a pritvor mu je poslednji put produžen rešenjem krivičnog veća Višeg suda u Podgorici 15. januara 2024. godine.

“Ovim putem, stavljam predlog za ukidanje pritvora uz polaganje jemstva, na način što se kao jemstvo nudi ukupan iznos od 377.362.83 evra. Ovaj iznos će biti obezbeđen stavljanjem hipoteke na nepokretnostima bliže preciziranim u izjavi vlasnika oca okrivljenog, Vučine Čađenovića, overenoj kod notara, procenjenima od strane procenjivača, na ukupnu novčanu vrednost u visini 222.316.95 evra, kao i na nepokretnostima bliže preciziranim u izjavi sestre okrivljenog, vlasnika Tanje Čađenović Nikolić, na ukupnu novčanu vrednost u visini 155.045.88 evra. Sve navedeno je kao garancija da okrivljeni neće pobeći, uz obećanje da se neće kriti i da bez odobrenja neće napustiti svoje boravište, kao i da će se odazivati pozivima suda“, naveo je advokat Lazar Aković u predlogu za ukidanje pritvora.

Dodaje se i da osim obećanja i branilac okrivljenog sa svoje strane daje garanciju da će se okrivljeni na svaki poziv suda odazivati.

„Ističemo da je okrivljeni porodično i stambeno vezan sa mesto prebivališta Podgoricu. Živi sa svojom suprugom. Ne pada mu napamet da beži i da se bilo gde skriva, već naprotiv, stalo mu je da se suoči sa predmetnim postupkom i da dokazuje svoju nevinost, kako bi pre svega sačuvao svoju čast i čast svoje porodice. Nepokretnosti koje se nude kao jemstvo su starevina porodice Čađenović, teškim radom i mukotrpno su sticane, što dodatno obavezuje okrivljenog Čađenović Sašu da vodi računa da iste usled njegovog delovanja kao garancija ne propadnu”, istakao je advokat Aković.

Foto: Screenshot/skyaplikacija/libertas.me

Šta mu se stavlja na teret?

„Osumnjičenom se stavlja na teret da je, u periodu od sredine 2020. do ove godine, postao pripadnik kriminalne organizacije „kavački klan“, sa ulogom i zadacima da kao specijalni tužilac u ovom tužilaštvu, a po uputstvima i naredbama organizatora, ne preduzima krivično gonjenje i ne pokreće krivične postupke protiv organizatora i članova kriminalne organizacije, da onemogućava da budu otkriveni kao izvršioci najtežih krivičnih dela, da, u slučajevima kad su za to ispunjeni zakonski uslovi, ne predlaže da se pripadnicima organizacije koji su lišeni slobode odredi pritvor i da iz spisa uklanja izveštaje koje je EUROPOL dostavio u postupcima protiv organizatora i pripadnika kriminalne organizacije i krivične prijave koje je policija podnosila protiv njih, što je prihvatio i izvršavao u više krivičnih predmeta, odnosno postupaka“, navodi se u saopštenju na sajtu SDT-a.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar