Foto: Printscreen YouTube/Vijesti Online/Shutterstock

Hapšenje specijalnog tužioca Crne Gore, Saša Čađenovića, zbog sumnje da je sarađivao sa ozloglašenim kriminalnim klanom iz Kotora, šokiralo je javnost u regionu. Ne dešava se često da se lisice stavljaju službenicima na tako visokim položajima, a portal Nova.rs upitao je istaknute srpske pravnike šta bi se dogodilo u Srbiji da dođe do hapšenja nekog visokog tužioca zbog saradnje s mafijom.

Advokat Borivoje Borović za portal Nova.rs navodi da se situacija iz Crna Gore gde je uhapšen specijalni tužilac Saša Čađenović u Srbiji ne može dogoditi.

„To je apsolutno isključena mogućnost, posebno sada u sistemu u kome su i sudije i tužioci zavisni od glavnog tužioca Zagorke Dolovac, a ona je na platnom spisku vrha ove vlasti. Dakle, ne samo da su neslobodni, već prosto obavljaju samo one stvari koje pomažu ljudima koji su na vlasti. Takođe, i u Crnoj Gori je taj proces nevoljno započet pod uticajem stranih obaveštajnih službi koje su na merama imali razne kriminalne grupe sa kojima su sarađivali kako predsednica vrhovnog suda, tako evo vidimo i specijalni tužilac Čađenović“, kaže Borović pa dodaje:

Borivoje Borović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

„Mi smo imali u Srbiji sličnu situaciju kada se otvorila afera oko prisluškivanja predsednika. Svesni smo da su na merama bili neki pripadnici kriminalnih klanova koji su, na žalost, imali kontakta sa našim poredsednikom. Ne kažem da je on trebalo da bude procesuiran, ali se tada u velikoj meri otkrilo da je mnogi broj policajaca iz vrha policije i tužilaca u kontaktu sa kriminalnom grupom. Kada se bude desilo prvi put da u Srbiji neki vioki funkcioner pravosuđa bude u pritvoru onda smo na dobrom putu da povratimo demokratiju u Srbiji“, zaključio je advokat.

Pročitajte još:

Nekadašnji sudija Specijalnog suda, advokat Vladimir Vučinić, navodi da i Srbiju nije mimoišla korumpiranost pravosuđa na najvišem nivou.

„Imali smo i dva slučaja hapšenja visokih funkcionera sudstva, sudije Vrhovnog suda Ljubomira Vučkovića, zbog primanje mita, i zamenika specijalnog republičkog tužioca za organizovani kriminal, Milana Radovanovića, zbog odavanje službene tajne u vezi ubistva premijera Srbije, Zorana Đinđića. Koliko se ja sećam, tužilac ne može da bude lišen slobode bez oslobađanja od procesnog imuniteta od strane odbora za pravosuđe narodne skupštine. Kada bi se u Srbiji dogodio sličan slučaj kao u Crnoj Gori da neki tužilac bude uhapšen, moralo da se postupa po proceduri“, navodi advokat Vučinić.

advokat Vladimir Vučinić Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Advokat Nebojša Perović za Nova.rs ističe da nema razlike između hapšenja tužioca i bilo kog drugog lica.

“Desilo bi se isto što i sa svim drugim okrivljenim licima jer ja to doživljavam redovno kao i svaki postupak. Ne doživljavam ništa famoznim da lica kojima su date državne funkcije budu uhapšene za bilo koje krivično delo“, ističe Perović.

Foto: Nova.rs/video

Sa druge strane, advokat Božo Prelević tvrdi da do hapšenja nekog tužioca u Srbiji ne može doći.

„To ne može da se desi dok je ova vlast, a ako i kad se to bude desilo onda će se postaviti pitanje veza politike sa kriminalom“, kaže Prelević.

Denis Bećirić Foto: Promo/Advokatska kancelarija Bećirić

Advokat Denis Bećirić u razgovoru za Nova.rs ističe da je gotovo nemoguće da se to desi u Srbiji.

„To je dobro pitanje, ali mislim da je u Srbiji to teško ostvarivo. Ovde ne postoje dve struje u tužilaštvu, već je sve pod kontrolom vlasti. Treba znati da je tužilaštvo strogo hijerarhijska organizacija i da bi to otvorilo mnoga pitanja na kojima bi ja insistirao kao branilac, poput toga da li je uhapšeni tužilac izdavao instrukcije i svojim podređenim i tako uticao na druge predmete“, kaže Bećirić.

Podsetimo, specijalni tužilac Crne Gore, Saša Čađenović nedavno je uhapšen zbog sumnje da je bio deo kavačkog klana.

Saša Čađenović Foto: Printscreen/YouTube

Reč je o organizovanoj kriminalnoj grupi iz Kotora, koja se dovodi u vezu sa najtežim krivičnim delima.

Čađenović se sumnjiči da im je pružao zaštitu.

BONUS VIDEO: Dijana Hrkalović sa osmehom dočekala odluku o ukidanju kućnog pritvora

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare