Foto: MUP Srbije

Aleksandar Halabrin ubijen je u iznajmljenom stanu u Beogradu, hicem iz pištolja koji mu je ubica ispalio u potiljak po nalogu "vračarskog klana". Kako se može videti u optužnici u koju je Nova.rs ekskluzivno imala uvid, na sastanak ga je namamio Vladimir Kovačević zvani Kovač, a vođa "vračaraca" je njegovo ubistvo naredio jer je dobio informaciju da Halabrin planira da ubije visokorangirane članove tog klana, te da je za to dobio novac.

Optužnicom protiv 38 pripadnika „vračarskog klana“, koji se terete za tri likvidacije i pet pokušaja ubistva, u koju je Nova.rs imala uvid, otkriveni su dosad nepoznati detalji o ubistvu Aleksandra Halabrina, mladića koji se najpre vodio nestao, sve dok maja 2020. godine njegovo telo nije pronađeno u plitkom grobu kod Beograda, sa ranom od metka na glavi. Tek tri godine kasnije, nakon što je potvrđena optužnica protiv kriminalne grupe koju je predvodio Nikola Vušović zvani Džoni sa Vračara zajedno sa Urošem Piperskim, počeli su da isplivavaju detalji o ovom zločinu.

Nikola Vušović Foto:MUP Srbije

U Halabrinovom ubistvu učestvovali su Vušović i Piperski kao nalogodavci, Dario Đorđević kao osoba koja je imala navodna saznanja da Halabrin planira ubistvo vođa ovog klana, Miloš Radičević i Aleksandar Ostojić kao osobe koje su prikupljale informacije o Halabrinovoj svakodnevnici, kretanju i slično, a deo tih informacija prikupljali su od Nenada Alajbegovića zvanog Alibeg, znajući sa se on druži sa Halabrinom. Takođe, uloga Vladimira Kovačevića bila je da ga namami na sastanak.

Kako se može videti u optužnici, zavera oko Halabrinovog ubistva počela je da se kuje kada je Dario Đorđević saopštio šefovima „vračarske“ grupe da ima saznanja da Halabrin namerava da ih zajedno sa Nenadom Alajbegovićem ubije.

Tog 20. marta 2020. godine, prema navodima optužnice i izjavama svedoka, Halabrin je sa Kovačevićem došao iz rodnog Janošika kod Alibunara u Beograd, a potom su zajedno otišli u stan koji su „vračarci“, tačnije Darko Maletić po nalogu Vušovića, prethodno iznajmili. Nepoznata osoba prišla je Halabrinu sa leđa i ispalila mu metak u potiljak. U optužnici se navodi da su za ovo ubistvo angažovane i nepoznate osobe.

„Dva brata rođena na zidu smrti“

Fotografije stravičnog prizora, kako Halabrin leži na podu, sa kesom na glavi, međusobno su razmenjivali pripadnici ove grupe uz bizarne šale.

U jednoj od „Skaj“ prepiski, u periodu od 24. januara do 26. januara 2020. Đorđević piše drugom okrivljenom da čekaju da ga ubiju „večeras“, da su dvojica u Beogradu prihvatila posao, a nisu „škaljarci“, Desko Pazar ili izvesni Milutin. Dalje navodi da je „Laza platio dva konja Alibegu i klincu da ga ubiju“, te da čekaju slike od „malog cinkaroša“.

Potom u martu iste godine Piperski u grupnu konverzaciju na „Skaju“ šalje fotografiju na kojoj se vidi Aleksandar Halabrin sa Nenadom Alajbegovićem za koga Raičević komentariše: „Dva brata rođena na zidu smrti“, a potom komentarišu kriminalnu grupu Veljka Belivuka navodeći da ih niko ne pretresa, da je on idol mladih i pravo go**o žandarsko.

Veljko Belivuk Foto:Stefan Tomasevic/ATAImages

O Halabrinu se Đorđević dopisuje još jednom kada 20. marta iste godine šalje Nikoli Božiloviću i pita „da li hoće da vidi mozak“, te šalje fotografiju Halabrina sa kesom na glavi, u ležećem položaj, a pored tela se nalazi i lokva krvi. Đorđević mu potom piše: „Hoće kuma tvog, pa ne ide to tako, bato“.

Potom 1. aprila u grupnoj Skaj prepisci sa Vušovićem, Piperskim, izvenim Dejanom I, Piperski šalje fotografiju ubijenog Halabrina, objašnjava da je to završeno, da sada „hrani crve u šumi“, te da sagovornik pazi kada „belo bude kopao“ da ne zapne za njega, ali da će i Alibeg brzo, te da on zna da niko ne može sa njegovim bratom.

„Poruke su filtrirane“

Majka ubijenog Halabrina, u razgovoru za portal Nova.rs o novim saznanjima iz optužnice, kaže da smatra da su Skaj poruke filtrirane, da nedostaju one u kojima se pominju važna imena i da najmanje ima Kovačevićevih, za kog joj je sin govorio da radi za državu.

Mara Halabrin Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

„Aleksandar mi je rekao da kada državi neko zasmeta, oni angažuju Kovača da ga sredi. Nisu oni bili dugo drugari, ali znam da mi je Aleksandar pokazivao slike iz kafane na kojima je sa Kovačem, ali i braćom Hofman, pogotovu onaj stariji, Miljan. Svi znaju ko je Kovač, da se druži sa Aleksandrom Vidojevićem, koji je najbolji drug Danila Vučića, za koga mi je sin i sam rekao da se čuju. To su ti Radovci sa kojima je Kovač radio“, ispričala je Mara o poznanstvima svog sina za portal Nova.rs.

Takođe, Mara Halabrin je pominjala da je njen sin izvesno vreme živeo u stanu u Zemunu, koji mu je iznajmio Uroš Panić, te navodi da dok se vlast u ovoj državi ne promeni, ubistvo njenog sina nikada u potpunosti neće biti rasvetljeno.

Inače, kako je Nova.rs ranije pisala, Halabrin je ranije usnimljen na video-snimku koji je sačinjen u jednom beogradskom kafiću. Na tom snimku, Halabrin ulazi u kafić u društvu sa Vladimirom Kovačevićem koji prilazi tadašnjem ministru policije Nebojši Stefanoviću i rukuje se i razgovara s njim. U tom trenutku, Kovačević je iza sebe imao krivični dosije.

Takođe, i doskorašnji direktor BIA Aleksandar Vulin slikao se takođe sa Kovačevićem, a opravdanje javnosti koje je tadašnji ministar ponudio jeste da sa njim svako može da porazgovara ali i da se fotografiše. Sa druge strane, Kovač je navodno u policiji rekao da je slučajno sreo ministra Vulina i poželeo da se fotografiše sa njim.

VIDEO: Prisluškivanje i praćenje članova Belivukovog klana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar