Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs; MUP

Suđenje Urošu Blažiću, optuženom da je 4. maja ubio devet osoba a ranio više njih u selima Malo Orašje i Dubona, odloženo je u četvrtak u Višem sudu u Smederevu, nakon što je došlo do haosa prilikom susreta optuženog sa roditeljima stradale dece. Blažić je kobnog 4. maja mnoge porodice zavio u crno, ranjeni se još uvek bore da nastave dalje, a traume će do kraja života imati i oni koji su se tog dana susreli sa ubicom. Među njima su i taksista i putnica, koje je Blažić oteo, prilikom bekstva.

Uroš Blažić je krvavi pir započeo u Malom Orašju, kod spomenika „Palim borcima“, kada je iz automatske puške pucao u grupu mladih koji su ložili logorsku vatru i proslavljali rođenje deteta u porodici jednog od okupljenih. Potom se uputio u Dubonu, gde je u školskom dvorištu zatekao takođe grupu mladih, i ponovo zapucao. Troje mladih izgubilo je život u Duboni, a šestoro u Malom Orašju.

Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Kobnog dana ubijeni su Nikola Milića (14), Aleksandar Milovanović (17), Marko Mitrović (17), Kristina (18) i Milan Panić (22), Lazar Milovanović (19), Nemanja Stevanović (21), Dalibor Todorović (24) i Petar Mitrović (25), dok je više njih teško ranjeno.

Pročitajte još:

Nakon krvavog pira, Blažić je bežeći od policije, na auto-putu ka Beogradu, uleteo u taksi vozilo u kome je putnica bila i jedna devojka. Svedočenja taksiste i putnice o kobnom danu izuzetno su potresna. Putnica je ispričala da je taksijem krenula kod verenika nadomak Uba.

Uroš Blažić, suđenje Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Stali smo na naplatnu rampu za isključenje kod Mladenovca, i primetila sam da se ispred nas nalaze dva automobila, a iza nas u tom trenutku nije bilo vozila. Nisam sigurna, ali oko 23.30 časova, sa naše leve strane, iz mraka, iz pravca šumice, pojavio se nepoznat dečko, oko vrata je nosio torbicu. Otvorio je vrata i seo iza vozača, tačno pored mene. Tom prilikom taksista mu je rekao: „Šta radiš, izlazi napolje“, na šta mu je ovaj momak rekao: „Vozi, imam bombu, ubio sam ljude“, ispričala je devojka.

Pročitajte još:

Ona navodi da je taksista opet pokušao da ga izbaci, ali je Blažić otvorio torbicu i izvadio bombu.

„Bila je zelene boje, držao je u ruci, a u torbici sam videla da ima još jednu bombu. Tada sam mu rekla da sam trudna, i da se plašim bombe. Taksista je to čuo i shvatio da je situacija ozbiljna, te nastavio da vozi. Čim smo prošli naplatnu rampu, ugledali smo vozila policije sa rotacijama i neke policijace na putu. U tom trenutku me je zagrlio, i rekao da ukoliko nas policija zaustavi, da kažem da smo u vezi i da sam trudna, da mi nije dobro i da idemo kod lekara. Ubrzo je rekao taksisti da skrene sa glavnog puta jer je ugledao policijska vozila“, navela je ona.

Foto: TANJUG/ NEBOJŠA RAUS/ bg

Svedokinja je pred tužiocem istakla da ona zapravo nije bila trudna, već da je to izmislila kako bi se zaštitila.

„Povremeno je vadio bombu iz torbice i vrteo je po rukama, ali sam ga molila da je vrati nazad jer sam se plašila“, izjavila je ona.

Pročitajte još:

Ispričala je i da je govorio da je ubio neke ljude, a kako je svedokinja rekla, sve vreme mu je povlađivala govoreći da nije kriv i da će sve biti u redu, jer se plašila šta može da uradi.

Istakla je i da je put, od momenta kada je Blažić ušao u vozilo do Uba, trajao oko dva i po sata.

„U jednom trenutku mene je pozvao verenik na taksistin telefon, ali mi Uroš nije dozvolio da se javim. Kasnije je taksistu pozvala dispečerka, on je rekao da mora da se javi, a Uroš mu je rekao da pazi šta priča, jer ako kaže nešto pogrešno, baciće bombu. Ja sam čula kada je ta žena taksistu pitala da li je čuo nešto o nekim ubistvima, on je odgovorio: „Ne mnogo“. Nakon toga se Uroš uznemirio, počeo je da paniči, pitao je taksistu šta mu znači ne mnogo, ponovo je hteo da baci bombu, a taksista je ćutao i mnogo se znojio, jer se mnogo uplašio“, rekla je svedokinja.

Svedokinja se osvrnula i na trenutak kada su stigli u mesto gde je trebalo da izađe. Blažić joj je zapretio da ne sme da ga prijavi.

Sem nje, saslušan je i taksista.

„Ja živim u Smederevu i radim kao taksista. Što se tiče 4. maja, negde oko 23.00 časova, pozvao me je neko iz dispečerske službe i rekao da imam mušteriju na adresi u Ribarskom naselju. Otišao sam na navedenu adresu, gde me je čekala jedna devojka, koju nisam znao od ranije. Sela je na zadnje desno sedište i tada mi je rekla da je vozim do mesta Bogdanovica, koje se nalazi kod varošice Ub“, rekao je taksista.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ispričao je da se preko smederevskog sela Vodanj uključio na auto-put, a da se isključio na naplatnoj rampi „Mali Požarevac“.

„Primetio sam više policijskih vozila u suprotnoj traci. Čekao sam red na naplatnoj rampi, ispred mene je bilo možda tri ili četiri vozila i posle 23.30 časova u moje vozilo ušao je jedan momak, starosti oko 20 godina, koji je u ruci držao torbu. Otvorio je zadnja leva vrata od vozila i upao u auto sa rečenicom: „Vozi, imam bombu“. Rekao sam mu da već imam mušteriju, međutim, bio je uporan i pretio je bombama koje je pokazao mušteriji na zadnjem sedištu, te sam nastavio da vozim. Okrenuo sam se kada je on devojci rekao: „Vidi, vidi, imam bombu““, naveo je taksista u svom iskazu.

„Vozi, nemoj da staješ, držim osigurač“

Objasnio je i da je vozio polako jer je na naplatnoj rampi bila policijska patrola.

„Rekao je: „Vozi, nemoj da staješ, držim osigurač“. U tom trenutku je on bio veoma uznemiren i ja sam se plašio za svoju sigurnost i sigurnost devojke. Osumnjičeni je pričao da je ubio više od 20 ljudi. Tom prilikom je pričao da će ili da ga ubije policija ili će sam sebe da ubije, tako što će da aktivira bombu“, prepričao je taksista.

Foto: MUP

Istakao je i da je putnica u jednom trenutku rekla Blažiću da se smiri i da je trudna.

„Nakon ovoga, on se malo smirio, a ja sam nastavio da vozim. Nakon toga, taj momak je rekao da skrenem ka Mladenovcu, pitao sam ga: „Gde me vodiš kada devojku treba da odvezem u Ub“. Ubedio sam ga da treba da odvezem devojku do njenog odredišta da ne bi neko posumnjao da se nešto dešava. U toku vožnje pozvala me je dispečerka, on mi je dozvolio da se javim, a koleginica me je pitala da li znam nešto o ovom ubistvu, na šta sam odgovorio: „Ne mnogo““, naveo je on.

On je u svom iskazu pred tužiocem rekao da ga je u toku vožnje pozvao suprug devojke koju je vozio, a da je Blažić zapretio da pazi šta govori u razgovoru.

„Nisam mnogo obraćao pažnju šta je razgovorao sa devojkom, ali sam čuo da je rekao: „Neće vam biti ništa, samo morate da me slušate“. Pokušao sam da ga ubedim da on izađe malo ranije iz vozila kako verenik od devojke ne bi nešto posumnjao, ali on to nije želeo. Kada smo stigli u mesto Bogdanovica, Uroš se obratio devojci rečima: „Pazi šta radiš, nemoj da me prijavljuješ da ne bi imala probleme“. Devojka je rekla da neće. Uroš je tada kada je pored vozila bio verenik ove devojke rekao: „E, sad idemo za Beograd“, kako bi to čuo verenik od mušterije, verovatno misleći da na taj način prikrije gde zaista namerava da ide“, rekao je taksista.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs/Kuća Uroša Blažića

Istakao je da je Blažić potom uzeo njegov telefon i podesio navigaciju za Kragujevac.

„Vozio sam nekim sporednim seoskim putevima do Mionice, pa prema Kragujevcu. On je dva puta zadremao, bio je dosta smireniji, izbegavao sam da pričam sa njim kako ga ne bih slučajno izazvao ako kažem nešto pogrešno. Dok smo se vozili ovaj momak je pričao šta je uradio, rekao mi je ponovo da je ubio neke ljude, da je imao automatsku pušku koju je negde bacio“, naveo je taksista.

Kako je izjavio, Blažić je u sledećem trenutku počeo da čita vesti sa interneta.

„U Vinjište smo stigli oko 5.30 časova. Vratio mi je telefon i tražio mi je 3.000 dinara za hranu. Više puta mi je rekao da ga ne prijavljujem. Izašao je iz vozila i nastavio pešice, a sa sobom je poneo i torbu“, rekao je oštećeni.

Taksista je potom o svemu obavestio dispečerski centar, a zatim i prijavio policiji.

VIDEO: Incident u sudnici, policija izvela Uroša Blažića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar