Auto-put kod Pirota je i dalje zatvoren, moguće je ići samo do jednog momenta, a portal Nova.rs uspeo je danas da se približi cisterni s amonijakom, koja se u nedelju oko 17 sati prevrnula. U vazduhu se više ne oseća amonijak, a pretpostavlja se da je iscurelo svih 45 tona opasne materije.

Policija ne dozvoljava da se priđe bliže cisterni, koja je na potezu između sela Staničenje-Sopot, koja su do danas bila zatvorena. Odnosno, u jedno od njih, Staničenje, sada je moguće ući.

Portal Nova.rs obišao je danas selo Staničenje.

„Sa društvenim mreža sam čuo šta se desilo i odmah sam odreagovao. Raspitao sam se i odmah su nam rekli da budemo svi zatvoreni, da se izolujemo. Međutim, posle su mi drugari rekli da je opasno, jedan je završio u bolnici. Ovde se i nije osećao miris“, kaže meštanin.

Sa druge strane, na ulazu u Sopot policija je postavila barikade, a zasad nije poznato kada će ulazak biti moguć.

Cisterna se i dalje nalazi na mestu gde je došlo do prevrtanja, a lokomotiva radi.

Foto: Nova.rs

Obišli smo i mesto akcidenta, a ekipe forenzičara su i dalje na terenu i obavljaju uviđaj. Lokomotiva i dalje radi tako da čitav prizor deluje prilično zastrašujuće.

Auto-put je i dalje zatvoren, ali se saobraćaj odvija magistralnim putem, koji prolazi paralelno sa njim, mada je na tom putu tek po koje vozilo.

Foto: Nova.rs

Podsetimo, nesreća se dogodila u nedelju, a od posledica trovanja amonijakom dve osobe su preminule. Ukupno 56 njih je hospitalizovano.

U Pirotu je i dalje na snazi vanredna situacija.

Prema poslednjim merenjima Agencije za zaštitu životne sredine, u Pirotu nema prekoračenja granične vrednosti amonijaka u vazduhu. Кoncentracija amonijaka je 28. decembra u 07:00 sati iznosila 7 µg/m3, dok je jučerašnja dnevna vrednost bila 9 µg/m3, saopštilo je Ministarstvo za zaštitu životne sredine.

Pročitajte još:

Maksimalna dozvoljena koncentracija amonijaka za tri sata je 200 µg/m3, a dnevna granična vrednost je 100 µg/m3, objašnjavaju iz Ministarstva. Dodaju da prekoračenja satnih (350 µg/m3) ni dnevnih (125 µg/m3) graničnih vrednosti sumpor-dioksida nije bilo.

BONUS VIDEO: Posledice izlivanja amonijaka u Pirot

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar