Zvezdan Terzić i Nikša Terzić Foto:E-Stock/Časlav Vukojičić/Promo

Nikša Terzić, službenik Bezbednosno informativne agencije (BIA) uhapšen je i određen mu je pritvor zbog sumnje da je sa rođenim bratom Kostadinom, pretukao fudbalskog menadžera Uroša Jankovića, kao i da mu je naneo teške telesne povrede. Ono što javnost opravdano interesuje jeste kako je moguće da je Terzić uopšte prošao neophodnu bezbednosnu proveru za ulazak u BIA, s obzirom da se njegovom ocu Zvezdanu Terziću sudilo, a čak je i neko vreme bio u bekstvu.

Sinovi Zvezdana Terzića, generalnog sekretara „Crvene zvezde“, uhapšeni su zbog sumnje da su zajedno sa vlasnikom kluba „Nana“ Lukom Kurtovićem, na Voždovcu u blizini Autokomande presreli i pretukli Jankovića. Prema rečima Jankovića, tukli su ga i pištoljima, a oružje su uperili i u ljude koji su u tom trenutku bili sa njim. Janković je tom prilikom teško povređen i prebačen je u Klinički centar Srbije, gde je operisan. Braća Terzić su uhapšeni i određen im je pritvor do 30 dana.

Nije poznato da li je službenik BIA Nikša Terzić tukao Jankovića službenim pištoljem, koji je zadužio u tajnoj službi ili privatnim oružjem. Ono što je jasno je on nikako nije mogao da bude zaposlen u BIA, jer ne ispunjava jedan od osnovnih uslova za prijem u tu instituciju – ne prolazi bezbednosnu proveru.

„On nikako ne bi mogao da zadovolji bezbednosnu proveru. Čak i da on sam nikada nije imao nikakve probleme sa zakonom, provere, pogotovo za BIA ili nekadašnji Resor državne bezbednosti, obuhvataju i njegovu porodicu. Njegov otac, Zvezdan Terzić je osoba koja je bila optužena, a potom u bekstvu, pa i u pritvoru. Većina postupaka protiv njega je zastarela, u jednom je oslobođen, ali bi to bio dovoljan razlog da njegov sin ne zadovolji bezbednosnu proveru, što bi trebalo da je jedan od osnovnih uslova za prijem u BIA, pa tako i u policiju“, kaže Milan Dumanović iz Novog policijsko sindikalnog saveza.

Foto:Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Ovo je samo poslednji u nizu skandala koji potresaju srpske službe koje bi trebalo da čuvaju i štite državu i narod, a stavljene su potpuno u službu politike i uskog kruga ljudi.

„I u BIA je, nažalost, situacija kao i u policiji i odluku o tome ko će biti primljen i na koju poziciju, često donose oni koji su van službe – politika. Važnije je da je neko „naš“, nego da zadovoljava uslove za prijem u jednu ili drugu službu. Dolazi i do neverovatnih stvari, da policajac koji radi bezbednosnu proveru prosledi negativan izveštaj, a njegov starešina, koji ima diskreciono pravo, promeni u pozitivni“, objašnjava Dumanović za portal Nova.rs.

Milan Dumanović Foto: Nova S

On dodaje i da su propisi takvi da ukoliko se kandidat pojavljuje u policijskoj evidenciji, bilo da je imao neki prekršaj ili je čak bio i osumnjičen za neko krivično delo, ali ne i osuđivan, on ne bi trebalo da zadovoljava uslove za prijem u službu.

„Nikša Terzić nije prvi koji je tako ušao u bezbednosne strukture. Pa i Dijana Hrkalović nije trebalo da bude primljena u MUP jer se pojavljivala u prekršajnoj evidenciji, pa je postala državni sekretar MUP Srbije po partijskoj liniji“, objašnjava Dumanović.

Zanimljivo je da je prilikom prvog pokušaja da uđe u policiju Dijana Hrkalović odbijena, verovatno upravo iz tog razloga, pa je posle, brzopotezno, upravo preko BIA, na mala vrata ušla u MUP Srbije.

Nikša i Kostadin Terzić Foto:Srdjan Stevanovic/Starsportphoto/Nova.rs

Podsetimo, Nikša i Kostadin Terzić, kao i Luka Kurtović, vlasnik „Nane“, uhapšeni su prošle nedelje zbog stravičnog prebijanja na Voždovuc.

Napad se, kako je ispričao fudbalski menadžer Uroš Janković, dogodio posle fudbalske utakmice reprezentacija Srbije i Crne Gore, 17. oktobra, u blizini Autokomande. Tada je vozilo u kome su bili Janković, njegov vozač, reprezentativac Crne Gore Adam Marušić i njegova majka, presretnuto i u njega je udario automobil u kome su bili napadači.

„Nakon što su džipom, dolazeći iz suprotnog smera, udarili u automobil u kom je bio moj vozač, napali su mene, Marušića, njegovu suprugu i majku. Mene su udarili pištoljem u slepoočnicu, a sinovi Zvezdana Terzića i vlasnik ‘Nane’ uz pomoć više napadača su me besomučno udarali pištoljima po glavi i vitalnim delovima tela. Prelomljena mi je jagodična kost i leva noga. Prebačen sam u Klinički centar gde sam i operisan“, rekao je Janković za  podgoričke Vijesti.

Jankoviću je polomljena jagodična kost i noga i on je operisan u Kliničkom centru Srbije.

BONUS VIDEO: Mesto gde su braća Terzić pretukli čoveka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar