Foto:M. M./ATAImages; tanjug/Zoran Žestić; Logo promo

Direktor Bezbednosno-informativne agencije Aleksandar Vulin nalazi se pod sankcijama Sjedinjenih Američkih Država zbog umešanosti u transnacionalni kriminal, a ministra policije Bratislava Gašića inspektor Odeljenja za borbu protiv narkotika Dušan Mitić je tokom svedočenja u Specijalnom sudu pomenuo kao osobu koju su hteli da hapse vezano za aferu "Jovanjica". Ovi slučajevi otvorili su pitanje ko vlada srpskim bezbednosnim sistemom, a stručnjaci za Novu ističu da Vulina i Gašića za šefovska mesta kvalifikuje jedino lojalnost jednom čoveku.

Afera za aferom, skandal za skandalom, ali čini se kao da ne dodiruju ni direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA), ni ministra policije.

Aleksandar Vulin je postao međunarodna tema kada su mu Sjedinjene Američke Države uvele sankcije i blokirale imovinu, između ostalog i zbog umešanosti u transnacionalni kriminal – trgovinu drogom i oružjem i zbog korupcije. Prva izjava predsednika Republike Srbije bila je da su dokazi isfabrikovani i da neće smeniti Vulina, čoveka koji rukovodi jednom od najbitnijih institucija u Srbiji koja se tiče bezbednosti i obaveštajnih poslova.

Aleksandar Vulin Foto:BETAPHOTO/MILOS MISKOV

Sa druge strane, ostavka ministra policije Bratislava Gašića traži se već duže vreme, a nedavno ga je pomenuo i inspektor beogradske policije Dušan Mitić u svom svedočenju u predmetu „Jovanjica“. Izjavio je da su on i njegov šef, načelnik Odeljenja za borbu protiv narkomanije beogradske policije Slobodan Milenković, nameravali da uhapse i tadašnjeg šefa BIA a sadašnjeg ministra policije Gašića, kao i šefa tadašnjeg beogradskog centra BIA Mirka Škera.

Bratislav Gašić Foto: FOTO TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Prilikom upada policije u „Jovanjicu“, zaplenjeno je oko 650 kilograma osušene marihuane spremne za prodaju i oko 66.000 stabljika, koje bi donele još oko 3,9 tona ove droge, pa je, kako je policija saopštila 2019. godine, ukupna zaplena bila neverovatnih 4,5 tona.

Pročitajte još:

Predsednik Vučić je još pre dva meseca izjavio da neće dati Batu Gašića, a to je ponovio i posle svedočenja inspektora Mitića. I dok optužbe vezane za kriminal pljušte sa svih strana, Vulin i Gašić proteklih godina gazduju policijom, vojskom, kao i Bezbednosno-informativnom agencijom – najbitnijim insistucijama za bezbednost.

„Ta dva čoveka nemaju nikakve kvalifikacije ni znanja da bi bili na čelu MUP i BIA i oni su sramota za bezbednosni sistem Srbije. Jedino što njih drži na tim pozicijama je što su klimoglavci lojalni jednom čoveku, oni su samo imena, jer su zapravo marionete u tuđim rukama i zato su važni“, kaže za portal Nova.rs funkciner Novog policijsko sindikalnog saveza Milan Dumanović.

Milan Dumanović Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Po njegovim rečima, ove dve institucije su srasle sa organizovanim kriminalom i to baš u vreme kada su njima „gazdovali“ Gašić i Vulin, a jedno vreme i Nebojša Stefanović.

„Nemojte zaboraviti da je od 2014. do 2021. godine i trenutka hapšenja klana Veljka Belivuka i Makra Miljkovića, u Srbiji slobodno delovao kavački klan. Ipak, možda je najbolji pokazatelj stanja slučaj „Jovanjica“, jer je on direktno pokazao na tu spregu organizovanog kriminala i pojedinaca iz političkih i bezbednosnih struktura. Ko je čuvao „Jovanjicu“, a ko je hapsio? BIA i vojne službe su čuvale, a policija je hapsila jer u policiji još uvek ima poštenih ljudi koji pošteno rade svoj posao“, objašnjava Dumanović, a upravo je to možda i razlog zašto je na mesto ministra policije postavljen Bratislav Gašić.

Pročitajte još:

Sa druge strane, kriminolog Dobrivoje Radovanović kaže da je veliki problem u Srbiji što pravosuđe nije nezavisno i da se to vidi u slučaju Vulina i Gašića.

„Imate ovde dve različite stvari, a to su politička odgovornost i krivična odgovornost. Bilo bi korektno da SAD dostave neke dokaze o Aleksandru Vulinu, na osnovu kojih bi reagovalo tužilaštvo. Odgovor predsednika Republike da je „kokain pronađen u Beloj kući a ne kod Vulina“, nije ozbiljan. U Beloj kući rade hiljade službenika, ima posetilaca i sa strane, dok Vulina niko nije optužio da poseduje ili koristi kokain, već da je umešan u trgovinu drogom. Ali, bez dokaza niko ne sme biti osuđen“, objašnjava kriminolog Radovanović.

Dobrivoje Radovanović Foto:Ivan Dinić/Nova S

Ipak, postoji još jedan aspekt u aferi Vulin.

„Da je ovo normalna zemlja, ovako ozbiljne optužbe na račun Vulina i Gašića bile bi kraj njihove političke karijere. U politici, za razliku od prava, ne morate da dokazujete nečiju krivicu. Dovoljna je samo sumnja da jedna tako uticajna država kao SAD uvede sankcije državnom funkcioneru, pa da on bude smenjen. Slična je stvar i što se tiče Gašića. Trebalo bi prestati sa progonom policajaca Dušana Mitića i Slobodana Milenkovića, a meni nije jasno zašto srpsko pravosuđe nije reagovalo povodom njihovih tvrdnji? Skoro da se njima sudi a sude im njihove kolege iz Sektora unutrašnje kontrole“, objašnjava Radovanović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare