Mileva Gaćeša Pićan Foto: Printscreen/YouTube/RTS Oko - Zvanični kanal

Zloglasni poglavnik Nezavisne države Hrvatske našao je utočište u Argentini, gde je bio siguran od komunističkih vlasti tadašnje Jugoslavije, ali ne i od grupe osvetnika, monarhista iz Srbije i Crne Gore koji su se zakleli da će osvetiti stotine hiljada Srba pobijenih od strane ustaša.

Svoju zakletvu su ispunili 1957. godine u gradiću kraj Buenos Airesa, kada je Blagoje Jovović ispalio hice u zloglasnog poglavnika Nezavisne države Hrvatske. Pavelić nije ubijen na mestu. Samo je ranjen, ali, ispostavilo se da bi bilo bolje da su ga ubili hici osvetnika. Zrna su ostala u telu i nisu mogla da budu izvađena jer je Pavelić bio star. Prebačen je u Španiju, kojom je tada još uvek upravljao fašistički diktator Fransisko Franko. Nekada svemoćni poglavnik, odgovoran za smrt stotina hiljada Srba, Jevreja, Roma i Hrvata, umro je nekoliko godina kasnije, posle duge i bolne agonije, pa mu je smrt bila olakšanje.

Pročitajte još:

Poslednji živi zaverenik bila je Mileva Gaćeša Pićan, koja je nedavno preminula u Buenos Airesu u 92. godini. Ona, ne samo da je zadužila srpski narod i sve porodice brojnih žrtava ustaškog režima učešćem u likvidaciji poglavnika, nego i pričom, jer je ovaj podvig u dalekoj Argentini, koji je komunistička vlast dugo držala u magli, upravo Mileva obelodanila.

Ona je pričala o tome za RTS tek 2020. godine.

Foto: Nova.rs

U likvidaciju Pavelića bili su uključeni i njen brat Milan Gaćeša, njen muž, sveštenik Radojica Popović i ona, a odlučeno je da direktni izvršioci budu Blagoje Jovović i Milo Krivokapić. Sam napad se dogodio u predgrađu Lomas del Palomar, gde je Pavelić živeo, pucao je Jovović dok je Krivokapić obezbeđivao podršku. Datum napada je bio simboličan – 10. april, na dan kada je proglašena zloglasna Nezavisna država Hrvatska.

Tadašnja komunistička vlast i njena tajna služba UDB-a, nije htela ili nije mogla da likvidira Antu Pavelića, ali su prisvojili zasluge za njegovo ranjavanje. Zvanično je to pripisano „obračunu među neprijateljskom emigracijom“, što je bila uobičajena komunistička fraza koju su koristili kada bi likvidirali nekog od političkih protivnika. Ipak, tek mnogo godina kasnije isplivala je istina, da je atentat delo prosrpskih zaverenika, a ne komunista. Blagoje Jovović, čovek koji je teško ranio Pavelića, dobio je ulicu u Zemunu tek 2020. godine. Dobio je i mural u novobeogradskom Bloku 61.

BONUS VIDEO: Zaplena 50 kilograma marihaune

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar