Foto:privatna arhiva; shutterstock; Nemanja jovanović/Nova.rs

Stefan Filić (18), maturant Ekonomske škole u Velikoj Plani, preminuo je od posledica teških povreda koje je zadobio u tuči ispred diskoteke u rodnom gradu 2. februara 2020., zbog čega su u utorak, na 18, odnosno 15 godina osuđeni Nikola Bojović (22) i Mitar Pandurević (22). Stradali Stefan se kobne večeri suprotstavio napadačima kako bi zaštitio mlađeg brata, koji za portal Nova.rs ističe da je tog dana izgubio deo sebe.

Stefan je kobne večeri bio u društvu mlađeg brata i drugova, kada ih je kada su krenuli kući napala grupa momaka, među kojima je bilo i maloletnika. Oni su napali Stefanovog mlađeg brata, tada šesnaestogodišnjaka, i počeli da ga jure niz Ulicu Miloša Velikog. Stefan se suprotstavio napadačima kako bi zaštitio brata i tada je mučki prebijen.

Foto:privatna arhiva

O bezosećajnosti i monstruoznosti grupe govore brojne povrede koje je zadobio Stefan, ali i činjenica da su batinaši držali njegovog mlađeg brata dok su njega krvnički udarali. Primoravali su dete da gleda dok mu zverski udaraju i šutiraju brata u glavu, dok je on bespomoćno ležao na asfaltu.

Sada devetnaestogodišnjak, Stefanov brat, prvi put od nemilog događaja i tragedije koja je zadesila čitavu njihovu porodicu, ali i Srbiju, govori za portal Nova.rs. Ističe da mu je tog dana oduzet deo „srca i duše“.

Foto:privatna arhiva

„Nisam u stanju da išta govorim o toj večeri. Sa druge strane, iskreno, i ne znam šta bih mogao da kažem. Te scene koje sam svojim očima gledao su moja trauma, i to je nešto sa čim ću se boriti čitav život. Moj gubitak se ne može nadoknaditi nikakvom kaznom, niti bilo čim drugim. Ja sam u trenutku kada mi je brat izdahnuo izgubio deo sebe. Oduzeto mi je nešto moje, nešto najlepše. Oduzet mi je brat. Oduzet mi je moj čuvar, moj oslonac i moj bata, moj Stefan! To se ne može nadoknaditi ni sa čim“, kaže neutešni mladić.

Ističe da je pred Stefanom bio život.

„Pred nama dvojicom je bilo sve ono što život nosi, sve poteškoće i radosti, bratske priče i čarke. Bol za bratom nikada neće proći, ali tu iskonsku ljubav koju smo mi gajili kao braća mi nikada niko neće oduzeti. Možda je moj brat preminuo, ali ja sam i dalje mlađi sin našim roditeljima, i najponosniji mlađi brat na svetu“, rekao je naš sagovornik i brat ubijenog Stefana.

Podsetimo, pred Višim sudom u Smederevu juče su izrečene presude Bojoviću i Pandureviću, koji su optuženi da su februara 2020. godine mučki pretukli maturanta Ekonomske škole u Velikoj Plani, Stefana Filića. Bojović je osuđen na 18 godina zatvora, dok je Pandurević osuđen na kaznu od 15 godina zatvora. Mladić je napadnut ispred kluba „Brodolom“ u Velikoj Plani, kada su trojica napadača najpre nasrnuli na Filićevog mlađeg brata i druga, a zatim se umešao Stefan želeći da ih rastavi. Preminuo je od posledica brutalnih batina koje su mu naneli vršnjaci.

Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Obojica osumnjičenih su od ranije, pre nemilog događaja, bili poznati kao nasilnici. Nikola Bojović je bio osumnjičen za nanošenje teških telesnih povreda, ali je ta krivična prijava odbačena. Protiv njega je u trenutku kada je Stefan preminuo trajao postupak zbog nasilničkog ponašanja krajem 2018. godine. Svojevremeno je i profesorku engleskog jezika gađao klupom, zbog čega su njegovi roditelji novčano kažnjeni, dok je profesoru fizičkog vaspitanja loptom razbio nos.

Takođe, i Mitar Pandurević, iako je te 2020. godine tek napunio 20 godina, bio je registrovani prestupnik i imao je dosije. Protiv njega je bila podneta krivična prijava zbog posedovanja narkotika, a kao maloletnik kažnjen je društveno-korisnim radom.

VIDEO: Protest u Smederevu zbog ubistva Stefana Filića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare