Pahomije i Saborna crkva u Vranju Foto: Wikipedia/Чигот, Vesna Lalić

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Vranju, rasvetlili su krađu novca iz Eparhijskog dvora u Vranju i po nalogu tužioca, uhapsili M. I. (42) iz Vranja zbog sumnje da je izvršio krivično delo teška krađa. Policija je njegovom automobilu pronašla novac u iznosu od 4.800.000 dinara koji je ukraden iz Eparhije Vranjske, a kako Nova.rs saznaje, u pitanju je bliski rođak vladike Pahomija.

Osumnjičeni se tereti da je 14. maja ove godine, u ranim jutarnjim časovima iz sefa Eparhije Vranjske ukrao novac u iznosu od oko 5.200.000 dinara. Policija je pregledom automobila „škoda“, koji je bio parkiran u dvorištu porodične kuće osumnjičenog, pronašla 4.800.000 dinara i novac će biti vraćen Eparhiji Vranjskoj.

Nema informacija gde je deo novca koji nedostaje, oko 450.000 dinara.

Prema M. I. je doneto rešenje o zadržavanju do 48 sati, i uz krivičnu prijavu, biće priveden tužiocu Osnovnog javnog tužilaštva u Vranju.

Prema saznanjima našeg portala, M. I. je bliski rođak vladike Pahomija, a u Eparhijskom domu je radio tehničke poslove.

Vladika Pahomije Foto:Vesna Lalić

Pahomije i optužbe za pedofiju

Eparhija vranjska se više puta dosad našla u fokusu javnosti. To i ne čudi ukoliko se uzme u obzir činjenica da je i prvi čovek ove Eparhije svojevremeno punio novinske stupce zbog krivičnih dela za koja su ga optuživali. Reč je o episkopu vranjskom Pahomiju, koji je bio optuživan za seksualno zlostavljanje četvorice maloletnika.

Naime, 2002. godine, četvorica dečaka od kojih su trojica bila maloletna, optužili su Pahomija (Tomislava) Gačića za seksualno zlostavljanje u periodu od 1999. do 2002. u službenim prostorijama Eparhije vranjske, a krivične prijave protiv visokog crkvenog starešine podnete su 31. decembra 2002. godine. Trojica od četvorice bila su maloletna, a za ovaj skandal saznalo se godinu dana kasnije, kada su isplivali i detalji prijave u kojima su dečaci Pahomija optuživali da ih je neprimereno dodirivao i terao da se „druže“.

Međutim, 2006. godine Pahomije je oslobođen jer je predmet zastareo.

BONUS VIDEO: Milionska krađa u Nišu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare