Dejan Stojković Foto: mod.gov.rs, privatna arhiva

Pogibija starijeg vodnika prve klase Dejana Stojkovića, pripadnika Druge brigade Kopnene vojske, na pripremama za vojnu vežbu "Munjevit udar" 24. juna 2021. godine na Pešteru, ni tri godine kasnije nije dobila svoj epilog. Nije utvrđeno ko je odgovoran za Stojkovićevu smrt, a brojna pitanja su ostala bez odgovora.

Slučaj Stojkovićeve pogibije istražuje Više javno tužilaštvo u Novom Pazaru koje od 20. maja nije odgovorilo na pitanja redakcije lista „Nova“ o tome dokle se stiglo sa premetom, koje su radnje do sada učinjene i šta su pokazale.

Prema poslednjim informacijama koje smo dobili iz ovog tužilaštva prošle godine, rečeno nam je da je naložena ponovno veštačenje kojim bi trebalo da se ponovo utvrdi šta je uzrok Stojkovićeve smrti. Prethodno veštačenje, podsećanja radi, pokazalo je da Stojkovićeva smrt bila nasilna, a da je nastupila usled trovanja gasom koji je ispušten u Stojkovićevom borbenom vozilu usled aktivacije proitvpožarnog sistema.

Hemijskotoksikološka analiza Dejana Stojkovića Foto: Privatna arhiva, ucentar.rs

Ni tri godine od smrti nesrećnog čoveka, oca dvoje dece, za koju se veruje da je mogla biti izbegnuta, nije poznato šta se sa ovim predmetom događa. Ako se uzme u obzir da je Ministarstvo odbrane na dan njegove smrti pokušalo da ceo slučaj zataška saopštenjem u kom je navelo da je Stojkoviću iznenada pozlilo, stiče se utisak da postoji interes da se ovaj slučaj nikada ne rasvetli. Ovo su neka od pitanja na koje bi nadležni morali da odgovore.

Da li je eksploziv trotil bio korišćen na vežbi?

Prema nezvaničnim infomracijama koje su tih dana stizale do naše redakcije, uzrok aktivacije PP sistema bila je eksplozija koja se dogodila u neposrednoj blizini borbenog vozila u kom je bio Stojković. Tada je navodno aktiviran eksploziv trotil, kako bi vežba estetski delovala uverljivije, a koji je navodno zabranjen za upotrebu.

Jedno od pitanja na koje bi morali imati odgovor jeste ko je i zbog čega aktivirao taj eksploziv?

Laž Ministarstva odbrane

Zbog čega je Ministarstvo odbrane slagalo Dejanovu porodicu i čitavu srpsku javnost o tome da mu je „naglo pozlilo“, svakako je jedno od pitanja koje je ostalo da visi u vazduhu. Samim tim, nametnulo se i pitanje da li je pokušano da se nečija odgovornost prikrije?

Stojkovićeve lične stvari

Ukoliko Ministarstvo odbrane nije nameravalo da prikrije detalje Stojkovićeve smrti, zbog čega je vojna policija uzela njegove lične stvari (telefon, ručni sat, cigarete i upaljač) i nije ih odmah vratila njegovoj porodici?

Snimak vežbe

Kobnog dana su pripreme za ove vežbe snimali dronovi ali se na njima, kako smo saznali, ne vidi trenutak kada dolazi do eksplozije u blizini Stojkovićevog vozila i trenuci kada mu ukazuju prvu pomoć. Da li je ovaj događaj namerno uklonjen sa snimka i da li je prilikom ukazivanja pomoći Stojkoviću napravljen nekakav propust? Upućeni sagovornici „Nove“ su u ranijim razgovorima tvrdili da se tokom spasavanja Stojkovića nije prestajalo sa dejstvovanjem, da lekar nije imao bocu sa kiseonikom kod sebe i slično.

Foto: mod.gov.rs

Ko je komandovao vežbom?

Prema istim informacijama, kobnog dana, pripremama za vežbu rukovodila je osoba koja za to nije obučena, odnosno reč je navodno o civilu, tada pomoćniku z Minsitarstvu odbane dr Nenadu Miloradoviću. Redakcija portala Nova.rs upitala je Ministarstvo odbrane pored ostalog i da li je ova informacija tačna, ali Ministarstvo do danas nijednom nije odgovorilo na naša pitanja u vezi sa ovim slučajem.

Zapravo jedini put kada se Ministarstvo oglasilo o ovom slučaju, a nakon onog saopštenja kojim su pokušali da obmanu javnost, bio je kada su nakon brojnih tekstova o ovom slučaju, saopštili da je pokušana politizacija celog slučaja.

Dejan Stojković Foto: Privatna arhiva

Podsetimo, vodnik prve klase Dejan Stojković, koji se nalazio u sastavu posade oklopnog borbenog vozila tokom izvođenja vojne vežbe na Pešterskoj visoravni, poginuo je 24. juna. Dejan je iza sebe ostavio dvoje maloletne dece i suprugu. Na vojnoj vežbi „Munjevit udar“, kojoj je prisustvovao ceo državni vrh, nijednom nije pomenuta ova tragedija niti je na prikladan način odata počast stradalom vojniku.

Bonus video: Hapšenje: UKP – udruživanje radi vršenja krivičnih dela

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar