Prikazivanjem video zapisa danas je pred Osnovnim sudom u Nišu nastavljeno suđenje aktivisti SNS –a, radniku Gradske uprave i uredniku „Gradskog portala 018“ Nikoli Paniću za ugrožavanje sigurnosti Srđana Nonića, urednika portala „Niška inicijativa“. Video snimci iz kazina na Trgu kralja Milana, hotela „Ambasador“ ali i onaj koji je Nonić sam načinio što je i dovelo do sudskog procesa, trebalo je da dodatno rasvetle kako je zaista došlo do sukoba u centru grada koji je danima bio top tema u Nišu.

Kako se navodi u optužnom predlogu Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu, Panić se tereti da je 13. januara ove godine na Trgu kralja Milana u uračunljivom stanju ugrozio sigurnost lica koje obavlja poslove od javnog značaja u oblasti informisanja u vezi sa poslovima koje obavlja, glavnog i odgvornog urednika internet portala Srđana Nonića pretnjom da će napasti na njegovo telo.

Pročitajte još:

„Izrevoltiran time što ga je Nonić u svojstvu novinara snimao mobilnim telefonom unutar kazina, najpre pokušao da mu uzme mobilni telefon sve vreme mu se približavajući dok se oštećeni povlačio unazad pa mu se obratio rečima pretnje „Obriši to, polomiću ti ruke i noge“! Na pitanje oštećenog : – Šta si rekao?, ponovio je iste reči dodavši „ako ne ja, ima ko hoće“. Zatim je oštećenog počeo da juri, udario ga u ruku u kojoj je držao mobilni telefon usled čega je aparat odleteo nekoliko metara ali ga je oštećeni uzeo i nastavio da ga snima. Kod fontane u blizini hotela „Ambasador“ ošećeni se okliznuo i pao, ustao je i počeo da beži prema Policijskoj upravi a osumnjičeni je pošao za njim i fizički nasrnuo na njega“, navelo je tužilaštvo.

Optužnim predlogom zatraženo je da se Paniću izrekne uslovna kazna zatvora od šest meseci uslovno na dve godine jer, kako je navedeno u ovom aktu, „oštećeni je radnje i pretnje okrivljenog ozbiljno shvatio, kod njega su stvorili osećaj straha i ugroženosti a optuženi je bio svestan svog dela i hteo njegovo izvršenje“.

Nonićev punomoćnik Goran Đorđević smatra da video zapisi koji prikazani na današnjem glavnom pretresu idu u korist njegovom klijentu dok je Panićev branilac Dušan Bobolkov imao suprotno mišljenje.

Foto: Facebook/Niška inicijativa

„Mislim da danas izvedeni dokazi potvrđuju navode optužnog predloga pa očekujem brzo okončanje ovog procesa. Smatram da je činjenično stanje od početka bilo jasno a da je sve ostalo samo procesna forma“, rekao je Đorđević.

Bobolkov smatra da su snimci dokazali da je Nonić taj koji je izazvao sukob.

„Neki elementi sa snimaka mogli bi da utiču na presudu jer verujem da smo uspeli da dokažemo da se ceo događaj odigrao znatno drugačije nego kako je javnosti predstavljeno. Najviše nam je značilo da dokažemo sudu, na osnovu držanja oštečćenog, da se nije osećao uplašeno niti ugroženo. Štaviše, zadavanjem udarca Paniću dokazano je da je bio instruisan da kod njega izazove rekciju koja je i dovela do ovog postupka pa očekujemo oslobađajuću presudu“, prokomentarisao je danas izvedene dokaze branilac optuženog .

Srđan Nonić Foto: Miljana Isailović

Suđenje će biti nastavljeno saslušanjem svedoka Stefana Adamovića koji se nije pojavio na današnjem glavnom pretresu a koji je bio očevidac događaja. Takođe, na sledećem suđenju trebalo bi da se pregeda i video snimak iz zgrade Policijske uprave s obzirom na to da Nonić tvrdi da ga je napad nastavljen i u prostorijama MUP –a gde je potražio zaštitu od naprednjaka koji ga je jurio.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar