Nikola Panić Foto: Facebook/Niška inicijativa

Sukob između Nikole Panića, urednika Gradskog portala 018, zaposlenog u gradskoj upravi i i građanskog aktiviste i urednika portal “Niška inicijativa” Srđana Nonića, tinjao je skoro tri meseca da bi kulminirao 13. januara fizičkim sukobom. A sve je počelo zbog nagrade koju je Panić dobio septembra prošle godine, što je Nonić na Fejsbuk profilu izvrgao ruglu objavivši strip koji je dobitnika prikazao u nimalo laskavom svetlu.

Panić je protiv Nonića podneo tužbu za uvredu, a ovaj je odlučio da dokaže da je u pravu i da je nagrada otišla na pogrešnu adresu, te da Nikola u gradskoj upravi neosnovano prima platu. Snimio ga je u kazinu i to u vreme kada je trebao da bude na radnom mestu, Panić je pokušao da mu otme telefon, usledila je jurnjava kroz grad kakvoj građani Niša još nisu bili svedoci, da bi obojica na kraju završili u zgradi policije. Zbog pretnji da će Noniću polomiti ruke i noge, Panić je osumnjičen za prinudu u pokušaju, za šta je zaprećena kazna zatvora od šest meseci do pet godina.

Kako je počeo sukob

Nonić, koji je poznat kao oštar kritičar gradske vlasti i niških funkcionera, 19. septembra prošle godine objavio je strip iskoristivši fotografiju sa prijema u gradskoj kući kojem je prisustvovao i Panić. Na slici je muškarac, koji Panića nudi različitim đakonijama, u Nonićevoj strip interpretaciji kaže “Čestitamo na nagradi ispred SNS –a” a Panić odgovara “ Ću si uznem nekoliko, zaslužio sam sa tolki projekti”.

Nagradu, zbog koje je Nonić „čestitao“ Paniću“, ranije uručio mu je dr Vladislav Stankov, dekan Evropskog insitituta iz Praga, a dodelila mu je Asocijacija srpsko-češkog prijateljstva “Beseda”. Nagrada nosi naziv po Polu Polanskom, humanisti koji je poslednje dane života proveo u Nišu. Ono što je Noniću, ali i onima koji se bave novinarstvom u Nišu zasmetalo, je to što je, osim za humanost, Paniću nagrada uručena i za profesionalnost.

Međutim, dok su Panićeve kolege ćutke primile vest o nagradi, Nonić je odlučio da ga ismeje zbog čega će se 25. januara sresti sa dobitnikom nagrade na sudu, a po tužbi koju je Panić protiv njega podneo za uvredu i zatražio nadoknadu štete od 600.000 dinara. Kako tvrdi Nikola Panić, baš ta tužba bila je povod što je postao žrtva Nonićevog progona, te da je ono što se desilo 13. januara „samo nastavak hajke koju aktivista vodi protiv njega“.

Srđan Nonić i Nikola Panić
Srđan Nonić i Nikola Panić

Panićeve pretnje nisu obeshrabrile Nonića, pa je nastavio da dokazuje da je bio u pravu kada je utvrdio da je Panić zaposlen u Gradskoj upravi samo zahvaljujući tome što je član SNS.

Nezadovoljan odgovorom Gradske uprave, od 26. decembra prošle godine, u kojem je navedeno da mu je radno vreme od 7.30 do 15.30 sati, jer se to nije uklapalo sa stalnim prisustvom Panića na konferencijama za novinare gradskih funkcionera baš u tom periodu, uputio im je nov zahtev sa istim pitanjem. Kako je Nonić naveo na svom portalu, u odgovoru koji je dobio 16. januara, navedeno je da Panić radi dvokratno od 7.30 do 9 časova i od 14.30 do 19.30 kao i subotom od 7.30 do 15 sati. Zbog ovog nepoklapanja, Nonić je izrazio sumnju u verodostojnost dokumenata koji se odnose na Panića pa je Višem javnom tužilaštvu u Nišu podneo krivičnu prijavu protiv više NN lica kao i protiv v.d. načelnika Uprave za opšte poslove i građanska stanja zbog osnovane sumnje da su falisfikovali dokument koji su dostavili redakciji Niške inicijative o fleksibilnom radnom vremenu Nikole Panića.

Pročitajte još....

Nikola Panić je, kako se navodi na Gradskom portal 018, glavni i odgovorni urednik od 2011. godine. U izjavama medijima, koje je 2013. godine davao kao direktor radio stanice “Bum 018”, Panić je tvrdio da je funkcioner Srpske napredne stranke, tačnije predsednik Službe za informisanje u Opštinskom odboru Palilula i to od 2009. godine, ali da to neće uticati na uređivačku politiku tog medija.

„Ništa, ali bukvalno ništa nema veze sa partijom. To je potpuno moje, privatno vlasništvo i stranka nema veze s tim. Mi smo nezavisna radio stanica – kazao je tada za Južne vesti Nikola Panić. Na ovu izjavu reagovao je funkcioner SNS Boban Džunić koji je u izjavi za isti medij kazao da Panićeva tvrdnja o toj funkciji u SNS nije tačna, te da je on samo član u ovoj stranci.

BONUS VIDEO: Gradska uprava u Nišu falsifikovanim dokumentom branila opštinara koji juri novinare po Nišu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar