Foto: Shutterstock, Amir Hamzagić/Nova.rs

Javnost u Srbiji potresao je slučaj koji se dogodio u Surdulici kada je na društvenim mrežama objavljen eksplicitni snimak dvoje učenika koji imaju seksualni odnos u školi u tom mestu. Iako je istraga u toku, pretpostavlja se da odgovornih neće biti jer je reč o maloletnim osobama, a psiholog Ana Mirković objašnjava za Nova.rs da je u ovakvim situacijama najvažnije pružiti podršku deci, a nikako ih ne treba kažnjavati i osuđivati.

U toku prošle nedelje u medijima se pojavila informacija da se eksplicitni snimak dece pojavio na internetu i da je nastao upravo u jednoj od prostorija u školi „Vuk Karadžić“. Nažalost, ova informacija potvrđena je za naš portal, a snimak je ubrzo uklonjen sa društvenih mreža, ali je ostao da kruži među Surduličanima.

Pročitajte još:

Kako su izvori bliski strazi rekli za Nova.rs, pošto su deca mlađa od 14 godina i zbog toga nema krivične odgovornosti, postoji izvesna mogućnost da će roditelji biti kažnjeni, ali samo novčano. Takođe, pojedini roditelji dece koja pohađaju OŠ „Vuk Karadžić“ u Surdulici rekli su za naš portal da je na Savetu roditelja predloženo da se deci zabrane telefoni u školi, ali da se čeka da se svi roditelji izjasne po tom pitanju.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ovaj slučaj uznemirio je javnost u Srbiji, a psiholog Ana Mirković objašnjava za portal Nova.rs da deca u tim godinama tek ulaze u pubertet i da nisu dovoljno zrela da promisle o posledicama svog neodgovornog ponašanja.

„Deca, očigledno imitiraju ponašanje koje su videli, a internet je preplavljne pornografijom, koja se smatra jednim od ozbiljnih vidova virtuelnog nasilje, pogotovo ako ga deca konzumiraju na nižem uzrastu. Itraživanja pokazuju da 80% dečaka i 50% devojčica do 13 godine već gledaju grupni seks, što potpuno boji njihovu percepciju partnerskih odnosa, vodi ih u promiskuitet i to je veliki problem“, kaže Mirkovićeva.

Ana Mirković, psiholog, psihološkinja
Ana Mirković Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

Kako ističe, još jedan od ključnih problema jeste što taj sadržaj konzumiraju potpuno sami, bez ikakvog upliva odraslih koji ni ne znaju koji sadržaj dolazi do njihove dece na internetu. Potom se dolazi do puberteta, perioda kada decu preplave hormoni, i kada imaju potrebu da probaju to što vide.

Pročitajte još:

„Posebno veliki problem u ovoj situaciji je što, kada nastanu takvi snimci, taj sadržaj ostaje negde zauvek na internetu. Čak i kad se obriše sve, neko je to sačuvao, neko je napravio skrinšot i učesnici tog videa do kraja života su opterećeni time da taj sadržaj u nekom trenutku ne ispliva“, pojašnjava psiholog.

Mirkovićeva objašnjava da imamo nezrelu, neinformisanu decu i roditelje koji se vrlo retko uključuju u ovakve situacije, pošto one važe za tabu teme. Sa druge strane, mladima je u ruke dat tako snažan alat kakav je mobilni telefon, internet i društvene mreže gde oni mogu da dele ovakve sadržaje.

Polazak skola djaci ucenici osnovci
Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

„Edukacija je jedan vid pomoći, dece i roditelja. Ovakvi događaji važe za veliku sramotu za porodicu i oni sada umesto da pomognu, najčešće, spočitavaju, daju pridike i osude, što nikako nije način. Potrebna je konstantna podška deci i roditeljima, onima koji su gledali, a Boga mi i onima koji su snimali, naslađivali se, podsmevali i jedva čekali da podele ovaj snimak“, objašnjava nam.

Mirkovićeva ističe da kako će teći proces oporavka mnogo zavisi od toga kako je samo dete podnelo taj stres i da bi ona, da se našla u takvoj situaciji, sigurno se potrudila da obezbedi i stručnu podršku u vidu psihoterapije, ali je sve na roditeljima koji moraju da procene u kakvom je stanju njihovo dete.

„Najvažnije je izbegavati osuđivanje i kažnjavanje, već umesto toga pružiti podršku detetu. Žrtve digitalno nasilja su objasnile da im je u tim situacijama potrebna podrška samo jedne osobe da krenu u proces prevazilaženja. Ovakve stvari se dešavaju i odraslima, a pogotovo deci koja nisi dovoljno emotivni, ni kognitivno sazrela“, zaključila je.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar