Foto: EPA/KOČA SULEJMANOVIĆ/Printscreen/RTS/MUP

Zoran Jeličić, vođa "valjevske grupe" kojoj se sudi zbog brojnih krivičnih dela među kojima je i ubistvo biznismena Željka Đedovića 2009. godine, konačno je uhapšen nakon godinu i po dana bekstva. Nekoliko dana pre Jeličića, lisice na ruke stavljene su i Milan Lazarević, zvani Laza Bombaš, koji slovi za vođu grupe koja je srpskoj javnosti, pored brojnih dela za koje je terete, "za oko zapala" i zbog bizarnih događaja koje prate sudski postupak. Mokrenja u sudnici i samopovređivanje, bežanja iz zgrade suda tokom postupka, samo su neki od njihovih nesvakidašnjih "akcija".

Suđenje „valjevskoj grupi“ pred Specijalnim sudom u Beogradu, traje nešto više od deceniju. Javnost je imala priliku da svedoči brojnim odlaganjima, mahom na zahtev odbrane, a tražena su izuzeća sudija i tužioca u ovom predmetu. Ipak, i pored maratonskog sudskog procesa, ovaj postupak su obeležile prilično bizarni ispadi okrivljenih.

Zoran Jeličić
Foto: Printskrin Rts

Povređivanje žiletom u sudnici

Prvi, možda i najbizarniji incident, dogodio se 2019. godine, tokom jednog od ročišta u zgradi Specijalnog suda. Najpre je u sudnici došlo do rasprave oko zahteva za izuzeće sudije u ovom postupku, a Zoran Jeličić je u jednom trenutku zatražio reč, prišao sudskoj govornici i rekao: „Kada ne mogu da dobijem pravdu, onda ću da uradim ovo“, a potom je izvadio žilet i posekao se dva puta po vratu i jednom po ruci. Kako je naveo tada, on smatra da sud štiti Nebojšu Joksovića, inače svedoka koji se pojavljuje u postupku protiv Darka Šarića.

Darko Šariš, Specijalni sud
Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Nakon prvog šoka u javnosti se postavilo pitanje i kako je moguće da je Jeličić uspeo da u zgradu suda da unese oštricu, posebno imajući u vidu da na ulazu stoji detektor metala.

Mokrio u sudnici

Još jedna rasprava, čiji je epilog nesvakidašnja scena kakva se u srpskom pravosuđu verovatno ne pamti, dogodila se februara 2020. godine. I tada je nastavljena žustra rasprava između Jeličića, odbrane, tužilaštva i sudskog veća, kada je Jeličić zatražio da ode u toalet. Više puta je ponovio svoj zahtev, međutim sudija mu to nije dozvoljavala.

Zbog toga je Jeličić u jednom trenutku, potpuno iznenada, skinuo pantalone i donji veš i pomokrio se u boksu iz kog okrivljeni prate suđenja, naočigled brojnih prisutnih. Nakon ovog incidenta, sudsko veće je kaznilo Jeličića i on je smešten u posebnu prostoriju iz koje je pratio suđenje.

Pauza zbog problema sa stomakom

Incidentu sa mokrenjem prethodila je još jedna bizarna situacija. Istog dana je Jeličić tražio da ode u toalet, što je sudija dopustila. Kako se duže vreme nije vraćao, sudija je poslala sudsku stražu kako bi proverila šta se sa njim dešava. Optuženi je tada rekao stražarima da “ima bolove u stomaku i da ne zna kada će da završi”, pa je napravljena pauza.

Laza Bombaš pobegao iz suda

Tokom jedne od pauza na suđenju, Milan Lazarević poznatiji pod nadimkom Laza Bombaš, koji se u ovom postupku branio sa slobode, jednostavno se nije vratio u sudnicu. Za njim je odmah raspisana potraga, a ubrzo ga je u svom „audiju“ uočila policija sa Uba. Pokušali su da ga zaustave, međutim on se oglušio o naređenje policije i nastavio da beži automobilom. Uhapšen je nešto kasnije, u akciji pripadnika MUP i BIA.

Milan Lazarević Foto: MUP

Inače, „valjevskoj grupi“ sudi se za niz teških krivičnih dela – ubistva, zločinacko udruživanje, nedozvoljeno držanja oružja i eksplozivnih materija, iznuda, nanošenja lakih i teških telesnih povreda, kao i za iznudu novca. Ova grupa je pohapšena 2009. godine, suđenje je i dalje u toku, jer je kako je ranije saopštio sud, od ukupnog broja zakazanih suđenja čak trećina bila odložena na zahtev odbrane.

Pored Lazarevića optuženi su i Zoran Jeličić, Milan Milijanović, Nebojša Goloskoković, Aleksandar Pavlović, Dejan Velimirović, Mirko Lazarević, Marko Miličković i Aleksandar Bošković.

Bonus video: Hapšenje i zaplena marihuane u Jagodini