Petar Nikitin Foto: N1

Ruski antiratni aktivista, Beograđanin, Petar Nikitin, zadržan je sinoć na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" i zabranjen mu je ulazak u Srbiju. Od tada se nalazi u pograničnoj zoni aerodroma, pod nadzorom policije, a kako kaže, dva glavna osećaja su mu neverica da mu se to dešava u Srbiji i umor koji oseća.

Antiratni aktivista koji otvoreno govori protiv ruske invazije Ukrajine, zadržan je sinoć na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“, gde mu je uručeno rešenje o zabrani ulaska u našu zemlju. Nikitin je već sedam godina u Srbiji, gde ima prijavljen boravak u našoj zemlji, srpsku ličnu kartu, a takođe su mu deca ovde.

Pročitajte još:

„Najsnažnijji osećaj koji imam je neverica da mi se uopšte ovo dešava. Mi, Rusi, voleli smo da dođemo u Srbiju, jer smo se osećali slobodno, mogli smo da pričamo šta mislimo. Ne razumem i ne shvatam šta mi se ovo dešava i zašto mi se dešava. Nalazim se u transfer zoni aerodroma, pod stalnim nadzorom sam policije koja mi ne dozvoljava ulaz. Ne mogu da se požalim na postupanje policije, ljubazni su, ipak, ne shvatam šta sam to uradio da ne mogu da vidim svoju porodicu“, objašnjava Nikitin za portal Nova.rs.

Peter Nikitin
Peter Nikitin

Drugi osećaj koji ima je umor, strašan umor, jer je ušao u već drugi dan boravka na aerodromu. Telefon mu nije oduzet i može da komunicira, nije ni gladan ni žedan, ima i punjač za telefon, ali je umoran fizički i psihički.

„Moja pretpostavka je da iza ovoga stoji Aleksandar Vulin, direktor BIA, a da policija sprovodi naređenja. Ja se, inače, nisam mešao u politički život u Srbiji, iako me je svojevremeno Aleksandar Vučić proglasio za jednog od glavnih lobista za ukrajinsku stvar u Srbiji. Jedino gde sam učestvovao je protest „Srbija protiv nasilja“, ali ne kao politički aktivista, već kao otac. Lično sam pogođen tragedijom koja se dogodila u osnovnoj školi „Vladislav Ribnikar“ jer moje starije dete ide u tu osnovnu školu, ali nisam govorio na protestu“, objašnjava Nikitin.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Razgovor sa njim odvija se na tečnom i besprekorznom srpskom, jer Petar Nikitin godinama živi u Srbiji i nema nameru da odustane od borbe za svoja prava.

„Nisam mogao ni da zamislim da će Srbija, zemlja koju volim, na taj način kršiti osnovna ljudska prava. Zabrana je izrečena na osnovu odluke o zabrani, bukvalno bez ikakvog obrazloženja. Nastaviću da se borim protiv te protivzakonite odluke“, objašnjava Petar Nikitin.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar