Peter Nikitin, ruski antiratni aktivista zadržan na aerodromu Nikola Tesla
Peter Nikitin, ruski antiratni aktivista zadržan na aerodromu Nikola Tesla

„Bar me ovde ne tuku i ljubazni su policajci sa mnom“, kaže za Danas Peter Nikitin, ruski antiratni aktivista i jedan od lidera pro-ukrajinskih protesta u Beogradu, kome je jutros na aerodromu „Nikola Tesla“, zabranjen ulazak u Srbiju.

Nikitinu je izdata mera poroterivanja iz Srbije.

On za Danas ističe da planira da podnesu tužbu protiv Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije.

U Srbiju je, kaže, ušao sa holandskim pasošem kada su ga zaustavili i bez obrazloženja mu uručili odluku o odbijanju ulaska u Srbiju.

Na pitanje zbog čega BIA traži njegovo proterivanje, Nikitin kaže da nema nikakvog obrazloženja te da su mu policijaci koji su mu uručili odluku od odbijanju ulaska u Srbiju kazali da je „naredba stigla odozgo“.

Ističe da nikada ranije nije imao sličnih situacija niti je ikada pozivan na salušanje u prostorije BIA.

Trenutno se nalazi u graničnoj zoni beogradskoj aerodroma i čeka…

„Nemam gde da se vratim. Ja imam stalno nastanjenje u Srbiji. Imam ličnu kartu Srbije, državljanstvo. Ovde imam dvoje dece. Ovo je kršenje zakona“.

Da bi ga deportovali, dodaje, morali bi da mu ponište stalno nastanjenje ali ni tada nemaju po kom osnovu da traže njegovu deportaciju jer nije napravio nijedan prekršaj.

„Moja je pretpostavka da me smatraju opasnim po državnu bezbednost jer sam otvoreno protiv rata koji Rusija vodi u Ukrajini“.

Nikitin naglašava da je razočaran i iznenađen zbog ovolikog nepoštovanja zakona u Srbiji.

Situacija kroz koju prolazi, kaže, podseća ga na Rusku Federaciju, čije državljanstvo takođe ima, koja kinji „neposlušne i nepodobne građane“.

Bonus video: Protest u Beogradu protiv rata: Putin je kriv za žrtve u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare