Brankica Stanković Foto:N1

Na sastanku predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić sa članovima Radne grupe za bezbednost i zaštitu novinara osudjeni su aktuelni slučajevi napada i pretnji predstavnicima medija, a bilo je reči i o aktivnostima za unapređenje sveukupnog položaja novinara.

Radna grupa osudila je uvrede i pretnje koje su upućene glavnoj i odgovornoj urednici Insajdera Brankici Stanković tokom nedavne košarkaške utakmice Partizan-Budućnost, uz podsećanje da je reč o novinarki koja je više od sedam godina imala policijsku zaštitu upravo zbog pretnji nakon televizijskog serijala o navijačima.

Kako je saopšteno iz Vlade, Brnabić je rekla da su pretnje upućene Brankici Stanković apsolutno nedopustive, dok je Veran Matić obavestio da je u ime Stalne radne grupe za bezbednost novinara podneo prijavu Prvom osnovnom javnom tužilaštvu protiv NN lica za ugrožavanje sigurnosti novinarke Stanković.

Zamenik Republičkoj javnog tužioca Branko Stamenković izvestio je članove Radne grupe da je od početka ove godine podneto 26 krivičnih prijava u vezi sa događajima izvršenim na štetu novinara, kao i da tužilaštvo pažljivo analizira svaku prijavu i postupa po njoj.

Naročito je primetno povećanje pretnji koje se upućuju preko interneta odnosno društvenih mreža, rekao je Stamenković i dodao da je u periodu od 1. januara 2016. do 30. aprila 2022. godine, bilo ukupno 227 predmeta u kojima postoji sumnja da je izvršeno neko krivično delo na štetu bezbednosti novinara.

Pored aktuelnog slučaja novinarke Brankice Stanković, Veran Matić se na sastanku posebno osvrnuo na slučaj ubijenog novinara Milana Pantića i postupka koji se vodi, imajući u vidu neophodnost da slučaj konačno dobije sudski epilog.

Članovi Radne grupe razgovarali su i o položaju Srbije na Indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica, uz ocenu da je Srbija najbolje ocenjena u oblasti postojećeg pravnog okvira, ali da je potrebno raditi na poboljšanju drugih indikatora.

BONUS VIDEO Ima li pravde u zemlji nepravde – gosti Milan Jovanović i Zlatko Kokanović

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar